Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Μαρτίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Δέκα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι καλοί καθοδηγητές

Για να είστε καλοί καθοδηγητές στον χώρο εργασίας, δεν αρκεί να είστε καλοί στη δουλειά σας. Εδώ στο δίκτυο EURES έχουμε ετοιμάσει ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια γόνιμη σχέση με το άτομο υπό την καθοδήγησή σας.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Γνωρίστε ο ένας τον άλλον

Για να δημιουργήσετε μια καλή σχέση εργασίας με το άτομο υπό την καθοδήγησή σας, είναι σημαντικό να γνωρίσετε πρώτα ο ένας τον άλλον. Είτε αυτό γίνει σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, είτε σε χώρο διαλείμματος ή στην κουζίνα του γραφείου – αφιερώστε χρόνο για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό, από πού κατάγεται, τι το παρακίνησε να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα, ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι φιλοδοξίες του. Μιλήστε του και για τον εαυτό σας. Αυτό θα κάνει και τις δυο πλευρές να αισθανθούν πιο άνετα η μία με την άλλη και θα «σπάσει τον πάγο».

Καλλιεργήστε μια συνεργασία

Εξηγήστε στο άτομο υπό την καθοδήγησή σας ότι δεν είστε αφεντικά ή καθηγητές του. Αντ’ αυτού, είστε συνεργάτες του σε αυτή την εμπειρία και βρίσκεστε εκεί για να το βοηθήσετε να αξιοποιήσει στο έπακρο το πρόγραμμα καθοδήγησής του.

Δημιουργήστε εξατομικευμένους στόχους

Κάθε πρόγραμμα καθοδήγησης θα πρέπει να έχει σαφείς στόχους. Συνεργαστείτε με το άτομο υπό την καθοδήγησή σας για τον καθορισμό των στόχων του. Ρωτήστε το τι θέλει να αποκομίσει από αυτή την καθοδήγηση, ποιες δεξιότητες θέλει να αναπτύξει και ποια εμπειρία θέλει να αποκτήσει. Ο καθορισμός εξατομικευμένων στόχων θα βοηθήσει το άτομο υπό την καθοδήγησή σας να έχει κίνητρα και να κάνει την εμπειρία του πιο ενδιαφέρουσα.

Καθιερώστε καθημερινή επικοινωνία

Η ιδιότητα του καθοδηγητή μπορεί μερικές φορές να αποτελεί βάρος, επειδή συχνά βρίσκεται εκτός της λίστας προτεραιοτήτων σας. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε επαρκή χρόνο για να μιλήσετε με το άτομο υπό την καθοδήγησή σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μην του δώσετε ποτέ την εντύπωση ότι αποτελεί βάρος.

Εκπαιδεύστε το άτομο υπό την καθοδήγησή σας να βρει τον δικό του δρόμο

Ένας καλός καθοδηγητής χρησιμοποιεί ένα μείγμα συμβουλών και κατευθυντήριων ερωτήσεων. Μερικές φορές, η κατεύθυνση του ατόμου υπό την καθοδήγησή σας να βρει το ίδιο την απάντηση μπορεί να είναι πιο πολύτιμη από την απλή παροχή της λύσης.

Μην φοβάστε να πείτε «δεν γνωρίζω»

Ενδέχεται να μην έχετε πάντα τη σωστή απάντηση στην ερώτηση του ατόμου υπό την καθοδήγησή σας. Μην φοβάστε να πείτε «δεν γνωρίζω» και ζητήστε συμβουλές από άλλους συναδέλφους. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε στο άτομο υπό την καθοδήγησή σας ένα πολύτιμο μάθημα για την ομαδική εργασία και την ειλικρίνεια.

Διατηρείτε ανοιχτό πνεύμα

Μερικές φορές, η οπτική ενός άλλου ατόμου μπορεί να επιφέρει νέες βελτιώσεις σε παλαιές εργασιακές διαδικασίες. Το άτομο υπό την καθοδήγησή σας μπορεί να παρατηρήσει κάποιο λάθος στην εργασία σας ή μπορεί να υποδείξει έναν τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι μέθοδοι σας. Η ανάληψη ευθύνης για τις ελλείψεις σας θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στη σχέση σας με το πρόσωπο που καθοδηγείτε.

Να είστε θετικοί

Φροντίστε να είστε πάντα εποικοδομητικοί στις παρατηρήσεις σας. Να αναγνωρίζετε πάντα πότε το άτομο υπό την καθοδήγησή σας κάνει μια καλή δουλειά. Αυτές οι μικρές επιβεβαιώσεις θα το βοηθήσουν να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθησή του.

Δείξτε ενσυναίσθηση

Μην ξεχνάτε ότι κάποτε ήσασταν κι εσείς άπειροι. Νέο εργασιακό περιβάλλον, άγνωστα καθήκοντα και νέοι συνάδελφοι — όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε μια αγχωτική εμπειρία. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο υπό την καθοδήγησή σας αισθάνεται άνετα στον χώρο εργασίας και αντιμετωπίστε τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να έχει.

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Είναι αυτονόητο ότι οι καλοί καθοδηγητές θα πρέπει επίσης να αποτελούν πρότυπο. Εάν περιμένετε το άτομο υπό την καθοδήγησή σας να έρχεται για να εργαστεί στην ώρα του και να παραμένει συγκεντρωμένο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, πρέπει να ακολουθείτε κι εσείς τις συμβουλές σας. Να είστε οι υπάλληλοι που θέλετε εκείνο να είναι.

Ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη, τόσο για την επιχείρησή σας όσο και για τους ασκούμενους. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας στην προτίμηση των ασκουμένων ως ο καταλληλότερος εργοδότης.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να αναπτύξετε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την εταιρεία σας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Χρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
  • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.