Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel19 juni 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige lockar grekisk sjukvårdspersonal att flytta norrut

Ett framgångsrikt rekryteringskoncept får sjukvårdspersonal att byta Grekland mot Sverige. Svenska veckan hålls i Aten och Thessaloniki två gånger om året, senast förra månaden. Samarbetet mellan de båda länderna går långt tillbaka i tiden.

Sweden invites Greek health specialists to move north
EURES Sweden

– Grekland är oerhört Sverigevänligt. Våra regeringar har haft ett omfattande samarbete genom åren, inte minst under 1960- och 1970-talen när många greker kom till Sverige för att jobba. Det är ett av få länder i Europa där man som rekryterare kan förvänta sig att få cv:n från sökande som redan talar svenska, berättar Mia Myrgren, Euresrådgivare för Grekland och en av sju medlemmar i den svenska gruppen för hälso- och sjukvårdspersonal.

På grund av de historiska banden är det många greker som studerar svenska och som är öppna för möjligheten att flytta norröver. Under flera år har Eures i Sverige anordnat en gemensam svensk-grekisk europeisk jobbdag två gånger om året.

Den senaste jobbdagen ägde rum 3–6 april i syfte att matcha läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, sjukgymnaster, it-experter och biovetenskapexperter med arbetsgivare från hela Sverige.

Mia Myrgren kommer från Malmö och arbetar med landsting och regioner i hela Sverige. Med sig på resan till Grekland hade hon tre rekryterande arbetsgivare: Region Norrbotten, Närhälsan Västra Götaland och den privata vårdgivaren Stockholms Sjukhem.

Av de 72 ansökningar som hade kommit in till Eures valde rekryterarna ut 31 sjuksköterskor och läkare som de intervjuade på plats. Ytterligare 13 personer som hade ansökt spontant under evenemangets öppet hus intervjuades. Nu kommer arbetsgivarna att bjuda in ett tiotal sökande till Sverige för nästa urvalsfas.

Cv:n för personer som har sökt men som inte intervjuades den dagen kommer att spridas till andra arbetsgivare inom sektorn under de kommande månaderna.

– Förra året lyckades vi förmedla ett tjugotal grekiska läkare och sjuksköterskor till norra Sverige. Totalt rekryterade vi 67 läkare och sjuksköterskor till jobb runt om i landet. Grekerna visar stort intresse för att komma hit och arbeta, säger Mia Myrgren.

De svenska myndigheterna införde nyligen tuffare regler för vilka språkkunskaper en person måste uppvisa innan han eller hon får tillstånd att utöva sitt medicinska yrke. Arbetsgivare som rekryterar sökande under svenska veckan erbjuder vanligtvis språkutbildning i Aten och Thessaloniki. När de har nått nivå B1 eller B2 anställs de som assistenter innan de får tillstånd att utöva sitt yrke i Sverige.

 

Länkar:

3–6 april svensk-grekisk europeisk jobbdag för sjukvårdspersonal

Leva och arbeta i Sverige

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
EURES bästa praxisExterna intressenterJobbdagar/EventArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderSociala media
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.