Skip to main content
EURES
Știre19 iunie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Suedia invită specialiștii greci din domeniul sănătății să se mute în nord

Un concept de succes în materie de ocupare a forței de muncă încurajează cadrele medicale să schimbe Grecia cu Suedia. Săptămâna suedeză bianuală se desfășoară la Atena și Salonic, cea mai recentă ediție având loc luna trecută, cooperarea dintre cele două țări datând de foarte mult timp.

Sweden invites Greek health specialists to move north
EURES Sweden

„Grecia are o relație foarte bună cu Suedia”, explică Mia Myrgren, consilier EURES responsabil pentru Grecia și unul dintre cei șapte membri ai grupului Swedish Health.

„Între cele două guverne au existat nenumărate proiecte de cooperare de-a lungul anilor, mai ales în anii '60 și '70 când un număr mare de cetățeni greci au venit să lucreze aici. Este una dintre puținele țări în care poți merge în calitate de recrutor și te poți aștepta să primești CV-uri de la solicitanți care vorbesc deja limba suedeză.”

Având în vedere aceste legături istorice, multe persoane din Grecia au ales să învețe limba suedeză și sunt deschise perspectivei de a se muta în nord. De mai mulți ani, EURES Suedia organizează Ziua europeană comună Suedia-Grecia a locurilor de muncă de două ori pe an.

Cea mai recentă a fost cea din 3-6 aprilie, destinată să găsească medici, asistenți medicali, analiști biomedicali, psihoterapeuți, profesioniști IT și experți în științele vieții pentru angajatori din Suedia.

Myrgren, stabilită în Malmö, lucrează cu consiliile comitatelor și cu regiuni de pe întreg cuprinsul Suediei și a călătorit în Grecia cu reprezentanți de la trei angajatori-recrutori: regiunea Norrbotten, Närhälsan Västra Götaland și spitalul privat Stockholms Sjukhem.

Dintre cele 72 de cereri primite de EURES, recrutorii au ales 31 de asistenți medicali și medici, pe care i-a intervievat la fața locului. Alte 13 persoane au fost intervievate după ce s-au înscris în mod spontan la secțiunea „Open Space” a evenimentului. Angajatorii vor invita acum în Suedia aproximativ 10 candidați, pentru o a doua etapă de selecție.

CV-urile persoanelor care s-au înscris, dar care nu au fost intervievate în ziua respectivă, vor fi distribuite către alți angajatori din sector, în lunile următoare.

„Anul trecut, am plasat douăzeci de medici și asistenți medicali din Grecia numai în nordul Suediei”, spune Myrgren. În total, am plasat șaizeci și șapte de medici și asistenți medicali în toată țara. Grecii sunt foarte interesați să vină să lucreze aici.”

De curând, autoritățile suedeze au înăsprit reglementările în materie de competențe lingvistice pe care o persoană trebuie să le aibă înainte de a primi autorizația de a practica medicina. De obicei, angajatorii care recrutează candidați din cadrul evenimentului „Săptămâna suedeză” le asigură formarea lingvistică în Atena și Salonic; odată ce au ajuns la nivelul B1 sau B2, aceștia vor fi angajați ca asistenți înainte de a primi autorizația de a practica medicina în Suedia.

 

Linkuri conexe:

Ziua europeană comună Suedia-Grecia a locurilor de muncă din 3-6 aprilie pentru profesioniști în domeniul sănătății

Condiții de viață și de muncă în Suedia

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
Cele mai bune practici EURESPărțile interesate externeZile ale locurilor de muncă/EvenimenteȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutareRețelele de socializare
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.