Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel19 juni 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Zweden nodigt Griekse gezondheidsspecialisten uit om naar het noorden te verhuizen

Een succesvol werkgelegenheidsconcept moedigt werknemers in de gezondheidszorg aan om Griekenland voor Zweden te verwisselen. Deze tweejaarlijkse Zweedse Week wordt gehouden in Athene en Thessaloniki, waarvan de laatste editie afgelopen maand plaatsvond. De samenwerking tussen beide landen gaat ver terug.

Sweden invites Greek health specialists to move north
EURES Sweden

“Griekenland heeft altijd goede banden gehad met Zweden”, aldus Mia Myrgren, een EURES-adviseur die verantwoordelijk is voor Griekenland en een van de zeven leden is in de Zweedse Gezondheidsgroep.

“Er is in de afgelopen jaren veel tussen onze twee regeringen samengewerkt, vooral ook in de jaren zestig en zeventig, toen veel Grieken hiernaartoe emigreerden voor werk. Het is een van de paar landen in Europa waar je als recruiter naartoe kunt en cv's  kunt verwachten van sollicitanten die al Zweeds spreken.”

Vanwege deze historische contacten kiezen veel Grieken ervoor om Zweeds te studeren en staan ze open voor het idee om noordwaarts te verhuizen. EURES Zweden organiseert nu al enkele jaren tweemaal per jaar de gezamenlijke Zweeds-Griekse Europese banendag.

De laatste keer gebeurde dit van 3 tot 6 april, en het doel ervan was om artsen, verplegers, biomedisch analisten, fysiotherapeuten, IT-professionals en deskundigen op het gebied van levenswetenschappen en werkgevers in heel Zweden bij elkaar te brengen.

Myrgren werkt vanuit Malmö met provinciale raden en regio's in heel Zweden en is met vertegenwoordigers van drie werkgevers die personeel werven naar Zweden afgereisd. Regio Norrbotten, Närhälsan Västra Götaland en het particuliere ziekenhuis Stockholms Sjukhem.

Van de 72 sollicitaties die EURES heeft ontvangen, kozen de recruiters 31 verplegers en artsen uit voor een sollicitatiegesprek ter plaatse. Met nog eens 13 personen werd een gesprek gevoerd na een spontane sollicitatie in de “Open ruimte” tijdens het evenement. Werkgevers zullen nu ongeveer 10 kandidaten uitnodigen naar Zweden voor een tweede gespreksronde.

De cv's van personen die wel hadden gesolliciteerd maar op de dag zelf geen gesprek kregen, zullen in de komende maanden worden verspreid onder andere werkgevers binnen de sector.

“Vorig jaar hebben we ongeveer twintig artsen en verplegers uit Griekenland in het noorden van Zweden kunnen plaatsen”, aldus Myrgren. “In totaal hebben we 67 artsen en verplegers over het hele land geplaatst. Er is onder Grieken veel belangstelling om hier te komen werken.”

De Zweedse overheid heeft onlangs de regelgeving aangescherpt in verband met de taalvaardigheden die men moet kunnen aantonen alvorens een medisch beroep te mogen uitoefenen. Normaal gesproken laten werkgevers die kandidaten werven tijdens de Zweedse Week hen een taalcursus volgen in Athene en Thessaloniki. Zodra ze niveau B1 of B2 hebben behaald, worden ze in dienst genomen als assistent alvorens in Zweden hun beroep te mogen uitoefenen.

 

Verwante links:

3-6 april Gezamenlijke Zweeds-Griekse Europese banendag voor beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg

Leven en werken in Zweden

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
EURES beste praktijkenExterne stakeholdersJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSociale media
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.