Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk19 június 2017Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Svédország görög egészségügyi szakembereket csábít északra

Egy sikeres foglalkoztatási program arra buzdítja az egészségügyi dolgozókat, hogy Görögországot Svédországra cseréljék. Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő Svéd Hétnek Athén és Szaloniki ad otthont. A legutóbbi rendezvényre a múlt hónapban került sor, a két ország együttműködése azonban már hosszú múltra tekint vissza.

Sweden invites Greek health specialists to move north
EURES Sweden

„Görögország nagyon jó viszonyt ápol Svédországgal” – mondta el Mia Myrgren, a Görögországgal való kapcsolattartásért felelős EURES-tanácsadó, aki egyben a svéd egészségügyi csoport hét tagjának egyike.

„Az évek során a kormányaink szoros együttműködést folytattak, de így volt ez már az 1960-as és 1970-es években is, amikor sok görög munkavállaló jött Svédországba, hogy itt dolgozzon. Görögország egyike azon kevés európai országnak, ahol a munkaerő-toborzók szinte biztosan számíthatnak rá, hogy már svédül tudó jelentkezőktől kapnak önéletrajzot.”

E régóta fennálló kapcsolatnak köszönhetően Görögországban sokan tanulnak svédül, és nyitottak arra, hogy esetleg északra költözzenek. Az EURES Svédország már több éve, évente kétszer megrendezi a közös svéd–görög Európai Foglalkoztatási Napot.

A legutóbbi rendezvény, amelyre április 3. és 6. között került sor, azt a célt tűzte ki, hogy kapcsolatot teremtsen orvosok, ápolók, orvosbiológiai elemzők, gyógytornászok, informatikusok és élettudományi szakemberek, illetve a Svédország legkülönbözőbb pontjain működő munkaadók között.

A Malmőben dolgozó Mia Myrgren egész Svédországban együttműködik a megyei önkormányzatokkal és a különböző régiókkal, és Görögországba három munkaadó – a Norrbotten régió, Närhälsan Västra Götaland és a Stockholms Sjukhem magánkórház – képviselőivel együtt utazott.

Az EURES-hez benyújtott 72 pályázat közül a munkaerő-toborzók 31 ápolót és orvost választottak ki helyszíni interjúra. További 13 fővel azt követően készítettek interjút, hogy a rendezvény „Open Space” elnevezésű tájékoztató programjának keretében a helyszínen adták be a jelentkezésüket. Következő lépésként a munkaadók meghívnak mintegy 10 jelöltet Svédországba, hogy részt vegyenek a kiválasztási folyamat második körében.

Azon jelentkezők önéletrajzait, akik a rendezvény napján nem kaptak lehetőséget interjúra, a következő hónapokban eljuttatják az ágazat más munkaadóihoz.

„Tavaly csak Svédország északi részén mintegy húsz Görögországból érkező orvosnak és ápolónak találtunk állást – mondta Mia Myrgren. – Összesen hatvanhét orvosnak és ápolónak segítettünk elhelyezkedni az egész országban. A görög polgárok körében nagy az érdeklődés az itteni munka iránt.”

A svéd hatóságok a közelmúltban megszigorították azokat a nyelvi készségre vonatkozó előírásokat, amelyeket a jelölteknek teljesíteniük kell ahhoz, hogy engedélyt kapjanak az orvosi tevékenység folytatására. Azok a munkaadók, amelyek a Svéd Hét keretében toboroznak munkavállalókat, rendszerint biztosítanak számukra nyelvi képzést is Athénban és Szalonikiben. Amint a jelöltek elérik a B1 vagy B2 szintet, először asszisztensként kezdenek el dolgozni, mielőtt megkapnák a svédországi orvosi engedélyt.

 

Kapcsolódó linkek:

Április 3–6. Közös svéd–görög Európai Foglalkoztatási Nap egészségügyi szakemberek számára

Élet és munka: Svédország

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataKülső érintettekMunkanapok/eseményekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekKözösségi média
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.