Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Ιουνίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Η Σουηδία προσκαλεί Έλληνες επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να μεταβούν στον Βορρά

Μια επιτυχημένη ιδέα απασχόλησης ενθαρρύνει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για τη Σουηδία. Η Σουηδική Εβδομάδα που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο διοργανώνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει μακρά ιστορία.

Sweden invites Greek health specialists to move north
EURES Sweden

«Η Ελλάδα πρόσκειται φιλικά προς τη Σουηδία», εξηγεί η Μία Μίργκρεν, σύμβουλος του EURES αρμόδια για την Ελλάδα και ένα από τα επτά μέλη του σουηδικού Ομίλου Υγείας.

«Υπήρξαν πολλές συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας όλα αυτά τα χρόνια, αν μη τι άλλο στη δεκαετία του 1960 και του '70 όταν πολλοί Έλληνες ήρθαν εδώ για δουλειά. Είναι μία από τις μόνες χώρες στην Ευρώπη όπου μπορείτε να μεταβείτε ως υπεύθυνος προσλήψεων και να λάβετε βιογραφικά σημειώματα από αιτούντες που ήδη μιλούν σουηδικά».

Λόγω των ιστορικών δεσμών, πολλοί στην Ελλάδα επιλέγουν να μάθουν σουηδικά και είναι ανοιχτοί στην προοπτική της μετακίνησης προς τα βόρεια. Το EURES Σουηδίας διοργανώνει την Κοινή Ευρωπαϊκή Ημερίδα Σουηδίας - Ελλάδας για την Εργασία δύο φορές τον χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πιο πρόσφατη έλαβε χώρα από 3 έως 6 Απριλίου, με σκοπό να έρθουν σε επαφή γιατροί, νοσηλευτές, βιοϊατρικοί αναλυτές, φυσιοθεραπευτές, επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής και βιοεπιστήμονες με εργοδότες από τη Σουηδία.

Η Μίργκρεν, με έδρα το Malmö, συνεργάζεται με συμβούλια κομητειών και περιφερειών σε ολόκληρη την Σουηδία και ταξίδεψε στην Ελλάδα με εκπροσώπους τριών εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό: Περιφέρεια Norrbotten, Närhälsan Västra Götaland και το ιδιωτικό νοσοκομείο Stockholms Sjukhem.

Από τις 72 αιτήσεις που έλαβε το EURES, οι υπεύθυνοι προσλήψεων επέλεξαν 31 νοσηλευτές και γιατρούς για επί τόπου συνέντευξη. Ακόμα 13 άτομα συμμετείχαν σε συνεντεύξεις μετά την αυθόρμητη υποβολή αίτησής τους στο «Open Space» της εκδήλωσης. Οι εργοδότες θα καλέσουν τώρα περίπου 10 υποψηφίους στη Σουηδία για ένα δεύτερο στάδιο επιλογής.

Τα βιογραφικά όσων υπέβαλαν αίτηση, αλλά δεν συμμετείχαν σε συνεντεύξεις την ίδια ημέρα, θα διανεμηθούν στους επόμενους μήνες και σε άλλους εργοδότες του τομέα.

«Πέρυσι προσλάβαμε περίπου είκοσι ιατρούς και νοσηλευτές από την Ελλάδα μόνο στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας», λέει η Μίργκρεν. «Συνολικά, προσλάβαμε εξήντα επτά ιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες να έρθουν εδώ να εργαστούν».

Οι σουηδικές αρχές θέσπισαν πρόσφατα αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τις γλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να αποδεικνύει κάποιος πριν του χορηγηθεί η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος Συνήθως, οι εργοδότες που προσλαμβάνουν υποψηφίους από τη Σουηδική Εβδομάδα τους παρέχουν γλωσσική κατάρτιση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μόλις φτάσουν στο επίπεδο Β1 ή Β2, θα εργαστούν ως βοηθοί πριν λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Σουηδία.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

3-6 Απριλίου Κοινή Ευρωπαϊκή Ημερίδα Εργασίας Σουηδίας - Ελλάδας για επαγγελματίες της υγείας

Διαβίωση και εργασία στη Σουηδία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες του EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΗμέρες εργασίας/ΕκδηλώσειςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεωνΜέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.