Skip to main content
EURES
Novice28. marec 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Študij, usposabljanje ali delo v tujini – kaj moram vedeti?

Biti državljan EU ima več pomembnih prednosti, med njimi je tudi ta, da lahko odidete v drugo državo članico na delo ali študij. To je zanimiva možnost, ki jo vsako leto izkoristi na tisoče mladih, zato da bi si razširili svoje obzorje. Z mislijo na to smo pripravili najboljše nasvete za vas, če razmišljate o odločilnem koraku, da bi izkoristili priložnost v tujini.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Pozanimajte se

Jezik, kultura, vera, prepričanje – vsaka država članica EU je čudovito enkratna in v vsaki se stvari dogajajo drugače. Z malo spletnega raziskovanja lahko spoznate splošne običaje in značilnosti ciljne države ter se pripravite na življenje v tujini. Euresove storitve vam lahko pomagajo poiskati tvojo prvo zaposlitev Eures v tujini, na Euresovem spletišču pa so vam na voljo praktični nasveti za življenje in delo v tujini za vsako od sodelujočih držav. Program Erasmus+ je prav tako odlična možnost za pridobitev informacij o priložnostih na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa v EU. Še vedno bo prihajalo do napak in smešnih nesporazumov (in to ni nič narobe – nihče od vas ne pričakuje, da boste prišli kot strokovnjak!), če pa se boste opremili z osnovnim znanjem, se boste lahko hitro prilagodili na novo okolje in se počutili, kot da spadate tja.

Naučite se jezik

Morda se zdi, da je učenje jezika druge države težka naloga – ali morda nepotrebna, če boste ostali samo krajši čas – lahko pa zagotovi celo vrsto koristi, zlasti če boste tesno sodelovali z drugimi. Ni treba, da govorite tekoče, toda dobro razumevanje osnov vam bo olajšalo sporazumevanje ter celo odprlo nove priložnosti z družabnega in tudi poklicnega vidika.

Premagajte strah

Normalno je, da ste pred začetkom nove zaposlitve, pripravništva ali tečaja nervozni, zlasti če se to dogaja v neznanem okolju druge države. Niste sami! Če boste na univerzi, bodo na vašem tečaju verjetno tudi drugi, ki bodo v enakem položaju, na voljo pa vam po tudi podpora same univerze. Enako velja, če boste na delovnem mestu; nekateri vaši sodelavci so morda v preteklosti vse to že doživeli in lahko z vami delijo svoje izkušnje.

Čim bolj izkoristite svoje priložnosti

Novo okolje pomeni nove priložnosti, zato jih izkoristite! Učite se od nadarjenih ljudi okoli sebe, po potrebi zaprosite za nasvet in poiščite možnosti za nadaljevanje poklicne poti. Izkoristite zmogljivosti glede poklicnih poti na svoji univerzi ali povezave, ki so vam na voljo prek delovnega mesta. In nikoli ne pozabite na mreženje. Nikoli ne morete vedeti, kdaj bi se lahko izkazalo, da je oseba, s katero ste se zapletli v pogovor v menzi, vaš prihodnji delodajalec.

Prtljago pripravite racionalno

Temeljito razmislite, kam greste in kaj boste potrebovali. Če se selite v Španijo, verjetno ne potrebujete najljubših volnenih nogavic. Podobno velja, da je pametno, če se selite v Združeno kraljestvo, vzeti s seboj dežnik!

Brez katerega domačega udobja ne morete živeti? Ne zanašajte se na to, da ga boste lahko dobili v lokalni trgovini – nekateri izdelki so na voljo samo v vaši domači državi, zato jih zagotovo vzemite s seboj.

Uredite svoje finance

Če greste v tujino za več kot samo za nekaj mesecev, se morda izplača v ciljni državi zaradi lažjega dostopa do sredstev odpreti nov bančni račun. Če to ni mogoče, je pametno svojo banko v domači državi obvestiti, da se selite v tujino, da ne bodo mislili, da so vam bili ukradeni podatki o vašem računu!

In najpomembneje od vsega… imejte se lepo!

Da, v drugo državo članico EU ste prišli na delo, usposabljanje ali študij, toda to ne pomeni, da se ne morete imeti lepo. Vsaka država ima svoje enkratne znamenitosti, ki si jih je treba ogledati, zgodovino, ki jo je treba spoznati, in kulturo, ki jo je treba sprejeti. Rezervirajte si nekaj časa za vse to in poskrbite, da se vrnete domov brez obžalovanja.

Upamo, da vam je ta članek zagotovil dobro izhodišče za vaša doživetja v tujini – vse, kar moramo še storiti, je, da vam zaželimo srečo!

 

Sorodne povezave:

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Zbirka orodij EU za mobilnostNamigi in nasvetiSocialni medijiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.