Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre28 martie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Ce trebuie să știu pentru a merge la studii, la un program de formare profesională sau la muncă în străinătate?

Unul dintre principalele avantaje ale cetățeniei UE este dreptul la liberă circulație în oricare alt stat membru pentru a munci sau a studia. Este o perspectivă atractivă, de care beneficiază anual mii de tineri pentru a-și lărgi orizontul. Ținând seama de aceste aspecte, am formulat o serie de sfaturi importante pentru cazul în care intenționați să faceți pasul hotărâtor și să valorificați o oportunitate apărută în străinătate.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Informați-vă

Limbă, cultură, religie, convingeri – fiecare țară din UE este minunată prin caracterul său unic, având propriul stil de a face lucrurile. O scurtă cercetare pe internet vă poate ajuta să înțelegeți obiceiurile generale și uzanțele din țara de destinație și să vă pregătiți pentru traiul în străinătate. Serviciile EURES vă pot fi de ajutor în găsirea primului loc de muncă EURES în străinătate, iar site-ul EURES oferă informații practice despre condițiile de viață și de muncă pentru cei veniți din afară în fiecare dintre țările participante. De asemenea, programul Erasmus+ reprezintă o modalitate excelentă de a vă informa cu privire la oportunitățile din UE în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport. Desigur că vor exista greșeli și neînțelegeri amuzante (ceea ce este firesc – nu se așteaptă nimeni să fiți expert atunci când ajungeți în țara respectivă!), dar înarmându-vă cu cunoștințele de bază veți putea să vă acomodați rapid cu noile împrejurări și să vă simțiți ca acasă.

Învățați limba

Învățarea limbii vorbite în țara de destinație poate părea o sarcină redutabilă, sau chiar inutilă dacă nu urmează să rămâneți decât pentru scurt timp în țara respectivă, dar poate oferi și o multitudine de avantaje, în special în cazul în care colaborați îndeaproape cu alte persoane. Nu este nevoie să vorbiți fluent, dar veți comunica mai ușor dacă veți avea noțiunile de bază, putând chiar să vă creați noi oportunități la nivel social și profesional.

Depășiți-vă temerile

Este firesc să fiți tensionat atunci când începeți un curs, un stagiu nou de practică sau activitatea la un nou loc de muncă, mai ales în contextul mediului nefamiliar dintr-o țară străină. Nu sunteți singura persoană aflată în această situație! Dacă studiați la o universitate, există probabilitatea ca și alți cursanți să se afle în aceeași situație, iar universitatea să vă poată oferi sprijin. În mod similar, în cazul unui loc de muncă este posibil ca unii colegi să fi fost în aceeași situație în trecut și să fie dispuși să împărtășească propria experiență cu alții.

Valorificați la maximum oportunitățile pe care le aveți

Un mediu nou oferă oportunități noi, prin urmare profitați de ele! Învățați de la persoanele talentate din jurul vostru, cereți sfaturi atunci când aveți nevoie și căutați șanse de a avansa în carieră. Profitați de serviciile de dezvoltare a carierei oferite de universitate sau de relațiile disponibile prin intermediul locului de muncă. Și nu uitați niciodată să stabiliți și să întrețineți contacte. Nu se știe niciodată dacă nu cumva persoana cu care începeți o conversație la cantină va deveni un viitor angajator.

Pregătiți-vă bagajele în mod inteligent

Gândiți-vă bine la locul în care mergeți și de ce anume veți avea nevoie acolo. Dacă plecați în Spania, probabil că nu veți avea nevoie de șosetele de lână preferate. Pe de altă parte, dacă vă mutați în Regatul Unit, atunci este o idee bună să vă luați o umbrelă!

Care sunt obiectele familiare care vă asigură confortul de acasă și de care nu vă puteți lipsi? Nu vă bazați pe faptul că le veți putea cumpăra de la un supermarket local – unele produse se găsesc doar în țara dumneavoastră de origine, așa încât este bine să le luați de acasă.

Puneți-vă ordine în situația financiară

Dacă urmează să petreceți mai mult de câteva luni în străinătate, probabil că este util să vă deschideți un nou cont bancar în țara de destinație, astfel încât să aveți acces la fonduri cu ușurință. În cazul în care deschiderea unui nou cont bancar nu este o opțiune, este recomandabil să informați banca din țara de origine că plecați în străinătate, astfel încât să nu se creadă că v-au fost furate detaliile contului!

Și cel mai important sfat dintre toate... bucurați-vă de experiență!

Da, vă aflați într-o altă țară din UE ca să lucrați, să studiați sau să vă formați pe plan profesional, dar aceasta nu înseamnă că nu vă puteți bucura de experiență. Fiecare țară are atracții unice pe care le puteți vedea, o istorie de care să vă apropiați și tradiții culturale la care să vă adaptați. Faceți-vă timp pentru a experimenta toate acestea și asigurați-vă că vă veți întoarce acasă fără regrete.

Sperăm că acest articol vă oferă un bun punct de plecare pentru aventurile dumneavoastră în străinătate, astfel încât nu ne mai rămâne decât să vă dorim noroc!

 

Linkuri conexe:

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilierEURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
Setul de instrumente al UE pentru mobilitateSugestii și sfaturiRețelele de socializareTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.