Skip to main content
European Commission logo
EURES
News article28 mars 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Studier, kurs eller arbeid i utlandet – hva må jeg vite?

Noe av det som er så bra med å være EU-borger, er at du fritt kan flytte til en annen medlemsstat for å arbeide eller studere. Det er en attraktiv mulighet som tusenvis av unge benytter seg av hvert år for å utvide horisonten sin. Med dette i bakhodet har vi samlet våre beste råd til deg som vurderer å ta spranget og se etter muligheter i utlandet.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Gjør hjemmeleksen din!

Språk, kultur, religion, livssyn – hvert eneste EU-land er unikt og har sin egen måte å gjøre ting på. Litt søking på nettet kan gi deg en forståelse av hva som er vanlig og hvordan ting gjøres i det landet du ønsker å dra til, og forberede deg på livet i utlandet. Eures’ tjenester kan hjelpe deg med å finne din første Eures-jobb i utlandet, og på Eures’ nettsted finner du praktiske tips om hvordan det der å bo og arbeide i de ulike landene som deltar i Eures. Erasmus+-programmet er også nyttig for å finne ut mer om utdanning, opplæring, ungdom og idrett i EU. Man vil likevel gjøre feil og det vil oppstå morsomme misforståelser (og det er helt greit – ingen forventer at du er en ekspert når du ankommer!) men hvis du tilegner deg grunnleggende kunnskap på forhånd, blir det lettere å tilpasse seg de nye omgivelsene og trives der.

Lær deg språket

Det kan virke overveldende å lære seg språket i landet du ønsker å dra til – eller kanskje tenker du at det ikke er nødvendig siden du bare skal være der i kort tid – men det kan også gi deg en rekke fordeler, særlig hvis du skal arbeide tett sammen med andre mennesker. Du er ikke nødt til å kunne språket flytende, men har du grep om det grunnleggende, blir det lettere å kommunisere med folk. Det kan til og meg åpne nye muligheter både sosialt og faglig.

Overvinn frykten

Det er naturlig at man er litt nervøs når man skal begynne i en ny jobb, i lære eller ta et kurs, særlig når det er snakk om et ukjent miljø i et annet land. Du er ikke alene! Hvis du går på universitetet, er det helt sikkert andre i samme situasjon på kurset du tar, og det kan godt hende at universitetet selv tilbyr støtte. Og på samme måte, hvis du er på en arbeidsplass, kan det godt hende at noen av kollegene dine har vært i samme situasjon tidligere og kan dele sine erfaringer med deg.

Få mest mulig ut av mulighetene som byr seg

Et nytt miljø betyr nye muligheter, så utnytt dem godt! Lær av folk rundt deg, be om råd når det er nødvendig og grip sjansen til å fremme karrieren din. Benytt deg av karrieresenteret på universitetet eller bruk kontaktene på arbeidsplassen din. Og ikke glem nettverksbygging! Man vet aldri – den du slår av en prat med i kantinen, kan vise seg å bli din framtidige arbeidsgiver.

Pakk smart

Tenk nøye gjennom hvor du skal og hva du vil trenge. Hvis du flytter til Spania, er det ikke sikkert du trenger å pakke ned favoritt-ullsokkene dine. Og hvis du flytter til England, kan det være lurt å ta med en paraply!

Har du noe hjemme som du ikke kan leve uten? Det er ikke sikkert du kan kjøpe det på det lokale supermarkedet – enkelte produkter kan være unike for ditt hjemland, så husk å ta dem med deg.

Få orden på økonomien

Hvis du skal bo utenlands i mer enn et par måneder, kan det være lurt å åpne en bankkonto slik at du har lett tilgang til pengene dine. Eller hvis det ikke er mulig, kan det være lurt å informere banken i hjemlandet ditt om at du skal flytte utenlands slik at de ikke tror at bankopplysningene dine er blitt stjålet!

Og viktigst av alt … ha det gøy!

Ja, du er i et annet EU-land for å arbeide, gå i lære eller studere, men det betyr ikke at du ikke kan ha det gøy. Hvert land har sine unike severdigheter som er verdt et besøk, sin historie å absorbere og kultur å omfavne. Sett av litt tid til å få med deg alt dette, så slipper du å angre når du kommer hjem.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg et godt utgangspunkt for utenlandseventyret – det eneste som gjenstår, er å ønske deg lykke til!

 

Relevante lenker:

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
EU-verktøykasse for mobilitetRåd og tipsSosiale medierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.