Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel28 maart 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Studeren, een opleiding volgen of werken in het buitenland – wat moet ik weten?

Een van de vele voordelen aan EU-burger zijn, is de vrijheid die je hebt om naar een andere lidstaat te verhuizen om te werken of studeren. Het is een aantrekkelijk vooruitzicht waarvan elk jaar duizenden jongeren profiteren om hun horizon te verbreden. Tegen deze achtergrond hebben wij onze beste tips verzameld voor als je erover nadenkt om de grote sprong te wagen en de kans te grijpen om in het buitenland te werken of studeren.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Doe wat onderzoek

Taal, cultuur, religie, overtuigingen – elk EU-land is verbazingwekkend uniek en heeft zijn eigen manier van doen. Wat online-onderzoek kan je helpen inzicht te krijgen in de algemene gebruiken en etiquette in jouw doelland en je helpen voorbereiden op een leven in het buitenland. De EURES-diensten kunnen je helpen bij het vinden van je eerste EURES-baan in het buitenland en de EURES-website biedt praktische tips voor iedereen die in het buitenland woont en werkt, voor elk van de deelnemende landen. Het Erasmus+-programma is ook een goede manier om meer te weten te komen over mogelijkheden op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugd en sport in de EU. Er zullen zich altijd ongelukjes en grappige misverstanden voordoen (en dat is niet erg – niemand verwacht dat je er aankomt als een expert!), maar als je ervoor zorgt dat je de basiskennis onder de knie hebt, zul je je snel aanpassen aan je nieuwe omgeving en je op je plaats voelen.

Leer de taal

De taal van het land leren lijkt misschien een enorme uitdaging – of is misschien niet nodig als je er slechts voor een korte periode bent – maar het kan ook veel voordelen hebben. Vooral als je nauw samenwerkt met andere mensen. Je hoeft de taal niet vloeiend te spreken, maar een degelijke basiskennis zal het makkelijker maken om te communiceren en kan zelfs nieuwe sociale én beroepsmogelijkheden scheppen.

Onderdruk je angst

Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent voor een nieuwe baan, stage of cursus, vooral in een onbekende omgeving in een ander land. Je bent niet alleen! Als je naar een universiteit gaat, is de kans groot dat er meer mensen in jouw richting zijn die in dezelfde situatie zitten en dat er ondersteuning is door de universiteit zelf. Werk je, dan zullen er ook collega's op je nieuwe werkplek zijn die in het verleden hetzelfde hebben meegemaakt en je meer kunnen vertellen over de voordelen van hun ervaringen.

Haal het onderste uit de kan

Een nieuwe omgeving betekent nieuwe kansen, dus grijp ze! Leer van de talenten in jouw omgeving, vraag zo nodig om raad en zoek manieren om je carrière verder uit te bouwen. Maak gebruik van de carrièremogelijkheden bij jouw universiteit of de contacten die je via je werkplek hebt opgebouwd. En vergeet vooral niet te netwerken! Je weet maar nooit of de persoon waarmee je in de kantine aan de praat bent geraakt, je toekomstige werkgever kan zijn.

Pak slim in

Denk goed na over waar je naartoe gaat en wat je nodig zult hebben. Als je naar Spanje gaat, heb je je favoriete wollen sokken waarschijnlijk niet nodig. En als je naar het Verenigd Koninkrijk gaat, is het waarschijnlijk een goed idee om een paraplu mee te nemen!

Welke vertrouwde huiselijke dingen zou je niet kunnen missen? Denk eraan dat je ze waarschijnlijk niet zomaar in een plaatselijke supermarkt kunt kopen – sommige producten zijn misschien alleen in je eigen land te krijgen, dus zorg ervoor dat je ze meeneemt.

Regel je geldzaken

Als je langer dan een paar maanden weggaat, is het waarschijnlijk de moeite waard om een nieuwe bankrekening te openen in het land waar je naartoe gaat zodat je daar makkelijk bij je geld kunt. Maar als dat geen optie is, is het misschien wel een goed idee om aan je bank in je eigen land door te geven dat je naar het buitenland verhuist, zodat ze niet denken dat je accountgegevens zijn gestolen!

En het allerbelangrijkste... geniet ervan!

Ja, je bent in een ander EU-land om te werken, een opleiding te volgen of te studeren, maar dat wil niet zeggen dat je niet mag genieten. Elk land heeft zijn eigen unieke bezienswaardigheden, geschiedenis en cultuur. Neem de tijd om dit allemaal te ontdekken en ervoor te zorgen dat je niet met spijt huiswaarts gaat.

Hopelijk is dit artikel een goed vertrekpunt voor je buitenlandse avonturen – rest ons alleen nog je veel geluk te wensen!

 

Verwante links:

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
  • EU-toolbox voor mobiliteit
  • Hints en tips
  • Sociale media
  • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.