Skip to main content
EURES
Sajtócikk2017. március 28.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Külföldi tanulás, képzés vagy állás – Mit érdemes tudni?

Az uniós polgárság egyik nagyszerű előnye, hogy szabadon költözhet egy másik tagállamba munkavállalás vagy tanulás céljából. Ezt a vonzó lehetőséget évente több ezer fiatal használja ki, hogy tapasztalatokat szerezzen. Ezért csokorba gyűjtöttük a leghasznosabb tanácsainkat arra az esetre, ha úgy dönt, vesz egy mély levegőt, és külföldön tanul tovább vagy vállal munkát.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Végezzen előzetes kutatást!

Nyelv, kultúra, vallás, meggyőződés – minden uniós ország egyedi, saját szokásokkal. Egy kis online kutatás sokat segíthet abban, hogy általános képet kapjon a célország szokásairól és viselkedési szabályairól, és így felkészülhessen a külföldi életre. Az EURES munkatársai segíthetnek megszerezni az első EURES-állását külföldön, az EURES-portál pedig hasznos tanácsokat nyújt a külföldi élettel és munkavállalással kapcsolatban az összes partnerországban. Az Erasmus+ program is remek lehetőség arra, hogy tájékozódjon az oktatási, képzési, illetve fiataloknak szóló és sportolási lehetőségekről az EU-ban. A kutatás ellenére is előfordulnak majd hibák és vicces félreértések (ami teljesen természetes, hiszen senki nem szakértőkre számít!), de ha a legfontosabb tudnivalókat már ismeri, akkor gyorsan alkalmazkodhat az új környezethez, és nem érzi idegennek magát.

Tanulja meg a nyelvet!

Az adott ország nyelvének elsajátítása elsőre ijesztő kihívásnak tűnhet (vagy talán egyáltalán nem szükséges, ha csak rövid ideig tartózkodik ott), de számos előnnyel kecsegtet, különösen, ha munkatársai is lesznek. Nem kell folyékonyan beszélni, de egy alapszintű tudás jelentősen megkönnyíti a kommunikációt, sőt, akár új lehetőségeket is megnyithat előttünk mind társasági, mind szakmai értelemben.

Győzze le a félelmét!

Természetes, ha izgul egy új munkahely, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy kurzus miatt, különösen akkor, ha egy másik országról van szó. De ezzel nincs egyedül! Ha egyetemre jár, csoporttársai közül valószínűleg más is hasonló helyzetben van, és az egyetem is nyújt támogatást ilyen téren. Ugyanígy a munkahelyen is akadhatnak olyan kollégák, akik korábban jártak már hasonló cipőben, és szívesen mesélnek Önnek.

Hozza ki a legtöbbet a lehetőségekből!

Az új környezet új lehetőségeket is rejt, ne habozzunk kihasználni őket! Tanuljon a környzetében levő tehetséges emberektől, ha kell, kérjen tanácsot, és keresse az olyan lehetőségeket, amelyek előrevihetik karrierjét. Használja ki az egyetem karriertanácsadó szolgáltatásait vagy a munkahelyi kapcsolatait. És építse a kapcsolati hálóját! Sosem lehet tudni: talán épp az lesz a jövőbeni munkaadója, akivel beszélgetésbe elegyedik egy kávézóban.

Csomagoljon okosan!

Alaposan gondolja végig, hova utazik, és ott mire lesz szüksége. Ha Spanyolországba költözik, kedvenc gyapjúzoknijára valószínűleg nem lesz szüksége. Ha azonban az Egyesült Királyságba készül, ne feledje otthon az esernyőjét!

Melyek azok az otthoni komfortcikkek, amelyeket nem tud nélkülözni? Ne számítson arra, hogy azokat a helyi szupermarketben is meg tudja venni. Bizonyos termékeket csak otthon tud beszerezni, ezért ne hagyja otthon őket!

Rendezze pénzügyeit!

Ha pár hónapnál tovább tartózkodik külföldön, valószínűleg érdemes új bankszámlát nyitnia a célországban, hogy könnyen hozzáférhessen a pénzéhez. Ha erre nincs lehetőség, értesítse otthoni bankját arról, hogy külföldre költözik, nehogy azt higgyék, hogy ellopták a számlaadatait.

És ami a legfontosabb: érezze jól magát!

Lehet, hogy munkavállalás, képzés vagy tanulás miatt költözött egy másik uniós országba, de ez nem jelenti azt, hogy ne érezhetné jól magát. Minden országnak megvannak a maga különleges látnivalói, történelme és kultúrája, és ezek csak arra várnak, hogy Ön felfedezze őket! Fordítson időt ezekre is, és akkor nem fogja megbánni, amikor hazatér.

Reméljük, ez a cikk jó kiindulópontot nyújt tengerentúli kalandjaihoz – nem maradt más hátra, mint hogy sok szerencsét kívánjunk!

 

Kapcsolódó linkek:

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
EU mobilitási eszköztárJavaslatok és tippekKözösségi médiaIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.