Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli28. maaliskuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Mitä tietoja tarvitaan ulkomaille opiskelemaan, harjoitteluun tai työhön lähtöä varten?

Yksi niistä suurista eduista, joita EU:n kansalaisuus tarjoaa, on vapaus muuttaa mihin tahansa muuhun jäsenvaltioon töihin tai opiskelemaan. Se on houkutteleva mahdollisuus, jota tuhannet nuoret hyödyntävät vuosittain avartaakseen näkökulmiaan. Tätä taustaa vasten olemme koonneet yhteen parhaat vinkit niille, jotka aikovat ottaa ratkaisevan askeleen ja lähteä töihin tai opiskelemaan johonkin muuhun EU:n jäsenvaltioon.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Tutustu saatavilla oleviin tietoihin

Kieli, kulttuuri, uskonto ja vakaumukset ovat erilaisia eri EU-maissa, ja jokainen maa on ihastuttavasti ainutlaatuinen ja jokaisessa maassa toimitaan maalle ominaisella tavalla. Tutkimalla kohdemaata internetissä voi saada käsityksen sen tapakulttuurista ja käyttäytymissäännöistä sekä valmistautua ulkomailla asumiseen. EURES-palvelut voivat auttaa löytämään ekan EURES-työpaikan ulkomailta, ja EURES-verkkosivusto tarjoaa käytännön ohjeita ulkomailla asumista ja työskentelyä varten kussakin osallistuvassa maassa. Myös Erasmus+ -ohjelma on hyvä keino saada tietoa koulutus- ja harjoittelumahdollisuuksista ja nuorisolle tarjottavista ja urheiluun liittyvistä mahdollisuuksista EU:ssa. Erehdyksiltä ja hauskoilta väärinkäsityksiltä ei vältytä jatkossakaan (eivätkä ne haittaa, koska kukaan ei odota nuorelta ihmiseltä heti alussa asiantuntemusta). Perustietojen hankkiminen auttaa kuitenkin sopeutumaan nopeasti uuteen ympäristöön ja tuntemaan yhteenkuuluvuutta.

Opi kieltä

Maassa puhuttavan kielen oppiminen voi vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä tai saatat katsoa sen tarpeettomaksi, jos aiot jäädä maahan vain lyhyeksi ajaksi. Se voi kuitenkin myös tuoda koko joukon etuja erityisesti, jos työskentelet tiiviisti muiden ihmisten kanssa. Sinun ei tarvitse puhua sujuvasti, mutta perusteiden ymmärtäminen helpottaa kommunikointia ja voi jopa avata uusia mahdollisuuksia niin seuraelämässä kuin työssä.

Voita pelkosi

Uuden työn tai harjoittelun tai uusien opintojen aloittaminen on tietysti aina jännittävää ja etenkin silloin, kun se tapahtuu vieraassa maassa ja tuntemattomassa ympäristössä. Et kuitenkaan ole yksin! Jos opiskelet yliopistossa, samalla kurssilla on todennäköisesti muita henkilöitä samassa tilanteessa. Tukea voi saada myös yliopistolta. Jos taas olet töissä, jotkut kollegoistasi voivat aiemmin olla olleet samassa tilanteessa kuin sinä nyt ja voivat jakaa kanssasi omista kokemuksistaan saamansa hyödyn.

Hyödynnä sinulle tarjoutuvat mahdollisuudet

Uusi ympäristö tarkoittaa uusia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää. Opi ympärilläsi olevilta osaavilta ihmisiltä, pyydä neuvoa aina tarvitessasi ja pyri löytämään mahdollisuuksia urasi edistämiseen. Hyödynnä yliopistosi urapalveluja tai työpaikkasi kautta tarjoutuvia suhteita. Äläkä unohda verkostoitua. Henkilö, jonka kanssa aloitat keskustelun työpaikkaruokalassa, saattaa olla tuleva työnantajasi.

Pakkaa järkevästi

Mieti huolellisesti, mitä tulet tarvitsemaan kohdemaassasi. Jos muutat Espanjaan, et luultavasti tarvitse lempivillasukkiasi. Jos taas muutat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, on hyvä ottaa mukaan sateenvarjo.

Mitä tarvitset välttämättä, jotta voit tuntea olosi kotoisaksi ja mukavaksi? Älä luota siihen, että voit käväistä ostamassa ne paikallisesta supermarketista. Pakkaa mukaan tuotteita, jotka ovat ominaisia kotimaallesi ja joita saa vain sieltä.

Huolehdi raha-asioista

Jos aiot olla ulkomailla kauemmin kuin muutaman kuukauden, kannattaa todennäköisesti avata uusi pankkitili kohdemaassa. Näin saat rahasi helposti käyttöön. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, on viisasta kertoa kotimaan pankille muutostasi ulkomaille. Silloin siellä ei erehdytä luulemaan, että tilitietosi on varastettu.

Kaikkein tärkeintä on, että nautit olostasi

Vaikka oletkin toisessa EU-maassa töissä, harjoittelussa tai opiskelemassa, se ei tarkoita, ettet voisi pitää hauskaa. Kaikissa maissa on omia ainutlaatuisia nähtävyyksiä, kiehtova historia ja kulttuuri. Varaa aikaa kaikkeen tähän tutustumiseen ja varmista, että palaat kotimaahan katumatta mitään.

Toivottavasti tämä artikkeli on antanut sinulle hyvän lähtökohdan ulkomaan seikkailullesi. Nyt on aika vain toivottaa onnea matkaan!

 

Asiaan liittyviä linkkejä

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURESneuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+

Tiedot

Aiheet
EU:n liikkuvuuden työkalupakkiVinkkejäSosiaalinen mediaNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.