Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel28. marts 2017Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Studier, uddannelse eller arbejde i udlandet – hvad behøver jeg at vide?

Én af de fantastiske ting ved at være EU-borger er, at du frit kan flytte til enhver anden medlemsstat for at arbejde eller studere. Det er en attraktiv mulighed, som tusindvis af unge hvert år udnytter for at udvide deres horisont. På denne baggrund har vi samlet vores vigtigste tips, når du overvejer at tage springet og udnytte en mulighed i udlandet.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Gør dit hjemmearbejde

Sprog, kultur, religion, overbevisninger – hvert EU-land er vidunderligt unikt med sin egen måde at gøre tingene på. Lidt nærmere læsning online kan hjælpe dig til at få en forståelse af den almindelige kutyme og etikette i det land, du har i tankerne, og forberede dig på livet i udlandet. Eures' tjenester kan hjælpe dig med at finde dit første Euresjob i udlandet, og på Eures' websted findes praktiske tips til at bo og arbejde i udlandet i hvert af deltagerlandene. Erasmus+-programmet er også en god måde til at få oplysninger om uddannelse, ungdom og sportsmuligheder i EU. Der vil stadig være fejl og sjove misforståelser (og det er helt ok – ingen forventer, at du ankommer som ekspert!), men hvis du sørger for at få en vis grundlæggende viden, skulle du hurtigt kunne falde til i dine nye omgivelser og føle, at du hører til.

Lær sproget

At lære landets eget sprog kan virke som en overvældende opgave – eller måske ikke at være nødvendigt, hvis du kun skal være der i kort tid – men det kan også give en masse fordele, navnlig hvis du arbejder tæt sammen med andre. Du behøver ikke kunne sproget flydende, men en vis grundlæggende forståelse vil gøre det lettere at kommunikere og kan endog åbne nye muligheder både socialt og fagligt.

Bid frygten i dig

Det er naturligt at føle sig nervøs over at skulle påbegynde et nyt job, en ny læreplads eller et nyt kursus, navnlig når det sker i uvante omgivelser i et andet land. Du er ikke alene! Hvis du læser på universitetet, er der på dit kursus sandsynligvis andre i samme situation og også mulighed for støtte fra universitetet selv. Og hvis du er på en arbejdsplads, har nogle af dine kolleger måske tidligere været i din situation og kan dele deres erfaringer med dig.

Udnyt dine muligheder bedst muligt

Nye omgivelser betyder nye muligheder, så udnyt dem! Lær af de dygtige folk omkring dig, spørg om råd, når det er nødvendigt, og se dig om efter chancer for at fremme din karriere. Gør brug af karrieretilbuddene på dit universitet eller de forbindelser, der er tilgængelige via din arbejdsplads. Og glem aldrig at netværke. Du ved aldrig, hvornår den person, du kommer i snak med i kantinen, kunne vise sig at være en fremtidig arbejdsgiver.

Sørg for at pakke smart

Tænk nøje over, hvor du skal hen, og hvad du får brug for. Hvis du flytter til Spanien, får du formentlig ikke brug for dine yndlingsuldsokker. Og hvis du flytter til Det Forenede Kongerige, så er det en god idé at medbringe en paraply.

Hvilke velkendte hjemlige bekvemmeligheder kan du ikke leve uden? Regn ikke med at kunne købe dem i et lokalt supermarked – nogle produkter vil være specifikke for dit hjemland, så sørg for selv at tage dem med.

Få styr på din økonomi

Hvis du skal opholde dig i udlandet i mere end et par måneder, er det formentlig en god idé at oprette en ny bankkonto i det nye land, så du har let adgang til penge. Eller hvis dette ikke er en mulighed, er det klogt at fortælle din bank i dit hjemland, at du flytter til udlandet, så de ikke tror, at dine kontooplysninger er blevet stjålet!

Og allervigtigst… nyd det!

Ja, du er i et andet EU-land for at arbejde, uddanne dig eller studere, men det betyder ikke, at du ikke kan nyde det. Hvert land har sin egne unikke seværdigheder, historie at lære om og kultur at tage til sig. Afsæt lidt tid til at få dette med og sørg for, at du vender hjem igen uden at fortryde noget.

Forhåbentlig har denne artikel givet dig et godt udgangspunkt for dit udlandseventyr – tilbage er kun at ønske dig held og lykke!

 

Relevante links:

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Emner
EU-værktøjskasse til mobilitetRåd og tipsSociale medierUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.