Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия28 март 2017Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Следване, обучение или работа в друга държава — какво трябва да зная?

Едно от най-големите предимства да сте гражданин на ЕС е това, че имате свободата да се преместите във всяка друга държава членка, за да работите или да следвате. Това е привлекателна перспектива, от която се възползват хиляди млади хора всяка година, с цел да разширят своите хоризонти. Съобразихме се с това и събрахме нашите най-важни съвети, които да имате предвид, когато обмисляте да направите тази решителна крачка и да отидете в чужбина.

Проучете ситуацията

Език, култура, религия, убеждения — всяка страна от ЕС е възхитително уникална със свой собствен подход към нещата. Малко проучване онлайн може да ви помогне да разберете донякъде общите обичаи и етикета на вашата целева държава и да се подготвите за живота си зад граница. Услугите на EURES могат да помогнат за намиране на твоята първа работа с EURES в друга страна, а уебсайтът на EURES предлага практически съвети относно условията на живот и труд във всяка от участващите държави. Програмата „Еразъм+“ е също така чудесна възможност да се информирате относно възможностите в областите на образованието, обучението, младежта и спорта в ЕС. Неизбежно ще има грешки и забавни недоразумения (но това не е проблем — никой не очаква от вас да се появите като експерт!), но придобиването на основни познания ще ви даде възможност да се приспособите бързо към новите условия и да се почувствате у дома си.

Научете езика

Научаването на местния език на държавата може да изглежда непосилна задача — или може би не е задължително, ако ще бъдете там само за кратко време — но може да ви донесе и много ползи, особено ако работите в тясно сътрудничество с други хора. Не се налага да говорите свободно езика, но основните познания ще направят общуването по-лесно и може дори да разкрият нови възможности в социален и професионален план.

Преодолейте страховете си

Естествено е да се чувствате неспокойни от перспективата да започнете нова работа, професионална подготовка или курс, особено ако го правите в непознатата среда на друга държава. Вие не сте сам! Ако сте в университет, във вашия курс вероятно има други хора в същото положение, както и помощ от страна на самия университет. Ако пък сте на работно място, някои от колегите ви може също да са били във вашето положение в миналото и могат да споделят полезния си опит.

Използвайте максимално възможностите си

Новата среда означава нови възможности, така че се възползвайте от тях! Учете се от талантливите хора около вас, искайте съвет, когато имате нужда, и търсете възможности за професионалното си развитие. Използвайте средствата за професионално развитие във вашия университет или връзките, достъпни чрез работното ви място. И никога не забравяйте да си създавате контакти. Не знаете кога човекът, с когото сте говорили в стола, може да стане бъдещ работодател.

Пригответе багажа си разумно

Помислете внимателно къде отивате и от какво ще се нуждаете. Ако отивате в Испания, вероятно няма да ви трябват любимите ви вълнени чорапи. Ако пък се местите в Обединеното кралство, добра идея е да си вземете чадър!

От кои от обичайните ви домашни удобства не можете да се лишите? Не разчитайте, че ще можете да си ги набавите от местния супермаркет — някои неща са единствени по рода си за вашата страна, така че непременно ги вземете със себе си.

Уредете финансовите си въпроси

Ако ще останете в друга страна повече от няколко месеца, вероятно си струва да си откриете нова банкова сметка в държавата, където отивате, за да имате лесен достъп до своите средства. Или ако това не е възможно, разумно е да кажете на банката във вашата страна, че отивате в чужбина, за да не си помислят, че данните за вашата банкова сметка са били откраднати.

И най-важното от всичко... забавлявайте се!

Да, вие сте в друга страна от ЕС, за да работите, да се обучавате или да следвате, но това не значи, че не можете да се забавлявате. Всяка страна има своите единствени по рода си забележителности за разглеждане, история, с която да се запознаете, и култура, в която да се потопите. Отделете малко време за всичко това и се погрижете да се приберете у дома без никакви съжаления.

Надяваме се, че тази статия е била полезна начална точка за вашите приключения зад граница — остава само да ви пожелаем късмет!

 

Връзки по темата:

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Инструментариум на ЕС за мобилностПрепоръки и съветиСоциална медияМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.