Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Νοεμβρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Δυσκολεύεστε να τηρήσετε τους χρόνους παράδοσης; Μάθετε πώς να τηρείτε πάντοτε τις προθεσμίες σας

Οι πιεστικές προθεσμίες αποτελούν συνήθη πρόκληση στον κόσμο της εργασίας. Ωστόσο, ακόμη και η διαχείριση ενός έργου με μακρινή προθεσμία μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη. Στη συνέχεια παρατίθενται οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης των προθεσμιών σας, κοντινών και μακρινών, ώστε να εργάζεστε χωρίς άγχος.

Struggling to deliver on time? Learn how to never miss another deadline again

Χρονοπλαισίωση

Η χρονοπλαισίωση είναι μια μέθοδος αποτελεσματικής διαχείρισης της ημέρας σας μέσω της απλής διάρθρωσης των καθηκόντων σας σε επιμέρους ενότητες, αντί της μεταπήδησης μεταξύ πολλαπλών καθηκόντων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο διαχείρισης πολλαπλών έργων και ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης της πολυεπιτέλεσης, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς της παραγωγικότητας. Η εναλλασσόμενη ενασχόληση με δύο ή περισσότερα καθήκοντα ενδεχομένως να δίνει την εντύπωση μιας αποτελεσματικής μεθόδου διαχείρισης της εργασίας, στην πραγματικότητα όμως οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής και εμποδίζει την εκτέλεση των εργασιών με αποδοτικό και εστιασμένο τρόπο. Προσπαθήστε να πλαισιώσετε τον χρόνο σας για να εξαλείψετε την πολυεπιτέλεση επιμέρους έργων και να καταρτίσετε ένα δομημένο ημερήσιο πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε απερίσπαστοι στον στόχο σας και να τον επιτύχετε.

 

Καθορισμός ρεαλιστικών στόχων

Όταν ο φόρτος εργασίας αποδεικνύεται υπερβολικός, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μηχανή. Ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικώς υπολογίσατε, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Μια ρεαλιστική προθεσμία εμπεριέχει την πιθανότητα να μην είστε πλήρως αποδοτικοί ενώ εργάζεστε. Υπολογίζοντας περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεστε, περιορίζετε το άγχος που νιώθετε για την τήρηση της προθεσμίας. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερο χρόνο για να επανεξετάσετε την εργασία σας και, ενδεχομένως, να εντυπωσιάσετε τους συναδέλφους σας παραδίδοντας το έργο αρκετά πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας!

Χειρισμός επειγόντων αιτημάτων

Ακόμη και εάν έχετε υπολογίσει επακριβώς τον χρόνο που χρειάζεστε, ενδέχεται να βρεθείτε αντιμέτωποι με επείγοντα αιτήματα για τη διεκπεραίωση των οποίων δεν αρκεί ο διαθέσιμος χρόνος. Όταν αυτό συμβαίνει, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον άμεσο προϊστάμενό σας. Μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει να αναδιοργανώσετε τον κατάλογο των καθηκόντων σας ώστε να συμπεριληφθεί η έκτακτη εργασία ως προτεραιότητα έναντι άλλων λιγότερο σημαντικών καθηκόντων. Η σαφής ενημέρωση σχετικά με τις ικανότητές σας είναι σημαντική για την πρόληψη του άγχους που προκαλεί η προσπάθεια ολοκλήρωσης όλων των εργασιών ανεπιτυχώς. Εάν είστε διευθυντικό στέλεχος, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της ομάδας σας και να τα βοηθήσετε να αναδιοργανώσουν τα καθήκοντά τους ή να συντονίσετε τον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ των υπόλοιπων μελών της ομάδας.

Διαπραγμάτευση προθεσμιών

Όταν σας ανατίθεται μια εργασία, είναι φυσικό να μην θέλετε να απογοητεύσετε κανέναν, με αποτέλεσμα να συμφωνήσετε εκ παραδρομής με μια μη ρεαλιστική προθεσμία. Η τακτική αυτή φαίνεται να αποτελεί έναν εύκολο τρόπο αποφυγής της αντιπαράθεσης και της ευθείας άρνησης, όμως ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς η επαναδιαπραγμάτευση μιας νέας προθεσμίας αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία. Εάν η τήρηση της προθεσμίας σας είναι αδύνατη, ενημερώστε έγκαιρα τον συνάδελφό σας για την ανάγκη παράτασης. Όσο νωρίτερα τον ενημερώσετε, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει για την αναπροσαρμογή της προθεσμίας και, παράλληλα, θα επιδείξει μεγαλύτερη κατανόηση.

Τακτικά σύντομα διαλείμματα

Στην περίπτωση που, αφού έχετε προβεί σε όλες τις παραπάνω ενέργειες, διαπιστώσετε ότι στέκεστε μπροστά στην οθόνη με το βλέμμα κενό, ανίκανοι να συγκεντρωθείτε, ή χρονοτριβώντας, ίσως να χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Ακόμη και αν αισθάνεστε ότι η εργασία σας είναι πολύ σημαντική για να κάνετε ένα διάλειμμα, το άγχος σας μπορεί να είναι τόσο έντονο που ενδεχομένως να επηρεάζει δυσμενώς την απόδοσή σας. Προσπαθήστε να σηκωθείτε από το γραφείο σας για πέντε λεπτά, να βγείτε στον καθαρό αέρα, ή να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Τα σύντομα διαλείμματα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να μην σκέπτεστε τη δουλειά, ενώ η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι αυτό ενδεχομένως να χρειάζεστε για να εργαστείτε καλύτερα.

Η αποτελεσματική συνεργασία με άλλους προϋποθέτει την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου και η επίλυση προβλημάτων. Μολονότι υπάρχει γενικά η εντύπωση ότι οι δεξιότητες αυτές είναι έμφυτες σε ορισμένους ανθρώπους, μπορείτε να τις αναπτύξετε με πολλούς απλούς τρόπους. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων σας δεν είναι αναγκαίο να γίνει απότομα

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.