Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel19 maart 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 5 min

Succesverhalen van start-ups in Europa door de decennia heen

Siemens, Lego, Gucci, Virgin en Skype zijn toonaangevende wereldmerken. Samen bieden ze werk aan duizenden mensen, zijn ze in honderden landen actief en maken ze enorme winsten.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Ook zijn ze allemaal in Europa ontstaan.

Europese start-ups hebben al eeuwenlang een wereldwijde impact. Laten we een kijkje nemen in de geschiedenis van een aantal succesvolle start-ups uit het hele continent.

1840-1899

In de afgelopen 170 jaar is Siemens van een werkplaats in een achtertuin in Duitsland uitgegroeid tot een ware krachtpatser in de productie-industrie met ruim 370 000 werknemers. Het bedrijf werd in 1847 opgericht als Siemens & Halske en kreeg al snel succes met zijn uitvindingen en lange-afstandstelefoonlijnen.

Siemens is niet het enige bedrijf dat lang geleden werd opgericht en heel bescheiden begon. In hetzelfde jaar nam Louis-Francois Cartier namelijk aan de andere kant van de Franse-Duitse grens de juwelierszaak van zijn leermeester over. Zijn kleinzoons hielpen hem later om van het familiebedrijf een wereldwijd luxemerk te maken dat geliefd is onder vorsten en beroemdheden.

Ook in Scandinavië zagen in deze periode toekomstige giganten het licht, eerst Nokia (Finland, 1865) en vervolgens Ericsson (Zweden, 1876). Terwijl Ericsson sinds de oprichting als reparatiewerkplaats voor telegrafen in Stockholm altijd op telecommunicatie gericht is geweest, was Nokia oorspronkelijk een pulpfabriek, waar producten als toiletpapier werden gemaakt. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd het bedrijf uitgebreid naar de sectoren waaraan het zijn huidige bekendheid te danken heeft.

1900-1949

Europa heeft een groot aantal bekende autofabrikanten voortgebracht, en het Britse Aston Martin zou wel eens een van de meest legendarische merken kunnen zijn, vanwege de langdurige samenwerking met James Bond. Het bedrijf werd in 1913 opgericht door de ingenieurs Lionel Martin en Robert Bamford en begon net zijn weg te vinden toen de productie van het eerste model een halt werd toegeroepen door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dit moeizame begin en een bij vlagen turbulente geschiedenis, bestaat Aston Martin nog steeds. Niet lang geleden heeft het bedrijf zich ook toegelegd op andere vervoermiddelen, waaronder speedboten en onderzeeërs.

Guccio Gucci werkte als gastarbeider in hotels in Parijs en Londen toen de luxe bagage waarmee hij zijn gasten zag rondlopen hem op een idee bracht. Gucci keerde terug naar zijn geboorteland Italië en begon in 1921 een lederwarenzaak onder zijn eigen naam. Een kleine honderd jaar later is het luxe modemerk door Forbes magazine verkozen tot nummer 47 op de lijst van meest waardevolle merken in 2017 met een waardering van 12,7 miljard USD.

Lego is een van de bekendste succesverhalen als het over Europese start-ups gaat. Het bedrijf werd begin jaren 30 in Denemarken opgericht en maakte oorspronkelijk houten speelgoed. De beroemde plastic bouwsteentjes zouden in 1949 volgen, waarmee de dominantie van Lego op de speelgoedmarkt en ver daarbuiten werd ingeluid. Het bedrijf heeft dankzij de aanhoudende populariteit van zijn producten de afgelopen jaren ook voet aan de grond weten te krijgen in de wereld van films, videogames en attractieparken. Met het verbluffende aantal van 75 miljard verkochte Legosteentjes in 2016 is de nalatenschap van het bedrijf wereldwijd zichtbaar.

1950-1999

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog groeiden de Europese economieën snel en bleven start-ups uitgroeien tot succesvolle ondernemingen. De goedkope kleding van kledingketen Primark, opgericht in Ierland in 1969, vulde een gat in de markt. Het bedrijf groeide de eerste jaren gestaag in eigen land. Door de recentere uitbreiding naar de rest van Europa en de VS was het aantal Primark-vestigingen in 2016 opgelopen tot 320 in elf landen.

Richard Branson is tegenwoordig misschien een bekende naam, maar begin jaren 70 was hij een beginnend ondernemer die een postorderbedrijf voor grammofoonplaten runde vanuit een kerk en later een platenzaak opende in het Verenigd Koninkrijk. Dit leidde tot Virgin Records, dat in de veertig jaar daarna uitgroeide tot een transport-, detailhandel- en telecommunicatiebedrijf. Tegenwoordig heeft de Virgin Group ruim 37 miljoen volgers op sociale media, 53 miljoen klanten over de hele wereld en een wereldwijde omzet van 16,6 miljard GBP.

In de tweede helft van deze periode kwamen technologische start-ups opzetten, zoals Avast (Tsjechië, 1988), TomTom (Nederland, 1991), CD Projekt (Polen, 1994) en Opera Software (Noorwegen, 1997). Op het gebied van internetbeveiliging, digitale navigatie, videogames en software hebben deze vier bedrijven allemaal grote successen weten te boeken dankzij hun innoverende producten en de toenemende vraag op de digitale markt.

2000-2018

Deze technologische tendens zette zich voort in het nieuwe millennium. Zo werd Skype al snel een belangrijke nieuwe speler op het gebied van telecommunicatie. Dit bedrijf uit Luxemburg, dat in 2003 werd opgericht, maakte als eerste gratis videogesprekken van computer naar computer mogelijk en werd in mei 2011 opgekocht door Microsoft voor een bedrag van 8,5 miljard USD. Volgens recente schattingen ligt het aantal maandelijks actieve gebruikers op ruim 300 miljoen.

In Zweden werd in 2008 Spotify opgericht als reactie op de voortdurende strijd tegen muziekpiraterij. Eind 2012 had het muziekstreamplatform al twintig miljoen actieve gebruikers, en bijna tien jaar na de oprichting meldde Spotify dat dit aantal was gestegen naar 140 miljoen.

In Hongarije maakte architect Ádám Somlai-Fischer een uniek prototype voor zoompresentaties om er zijn mediakunstobjecten mee voor het voetlicht te brengen. Dat prototype vormde de basis voor Prezi, dat in 2009 werd gelanceerd en zich inmiddels kan beroemen op 85 miljoen gebruikers en 325 miljoen openbare presentaties.

Nog recenter werd in Londen Deliveroo opgericht door William Shu, nadat hem was opgevallen dat er in die stad amper mogelijkheden waren om 's avonds laat nog eten te laten bezorgen. In de eerste twee jaar genereerde het bedrijf veel mond-tot-mondreclame en in 2015 kon het internationaal uitbreiden. Drie jaar later is Deliveroo actief in 14 landen en meer dan 140 steden.

Dit is maar een kleine greep uit de verschillende succesvolle start-ups die Europa in de loop der jaren heeft voortgebracht. We hopen dat je door hun verhalen bent geïnspireerd. Bekijk voor meer informatie over start-ups ook eens ons artikel met tips voor het starten van een bedrijf.

 

Verwante links:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Extern EURES-nieuws
  • Intern EURES-nieuws
  • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
  • Nieuws/rapporten/statistieken
  • Succesverhalen
  • Jeugd
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.