Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel19. marts 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion5 min læsetid

Succeshistorier om opstartsvirksomheder i Europa gennem årtierne

Siemens, Lego, Gucci, Virgin og Skype er alle sammen verdensførende mærker. Samlet beskæftiger de tusindvis af mennesker, opererer i hundredvis af lande og har enorme overskud.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

For dem alle sammen gælder, at livet begyndte i Europa.

Europæiske opstartsvirksomheder har haft global indflydelse i århundreder, og vi vil her se på nogle historiske opstartssucceser over hele kontinentet.

1840-1899

I løbet af de sidste 170 år har Siemens udviklet sig fra at være ét værksted i en tysk baggård til et industrielt kraftcenter for produktion med over 370 000 medarbejdere. Virksomheden blev grundlagt som Siemens & Halske i 1847 og fik hurtigt succes med sine opfindelser og langdistancetelefonlinjer.

Siemens var ikke ene om at blive grundlagt for længe siden og begynde i det beskedne. Samme år — på den anden side af grænsen til Frankrig — overtog Louis-François Cartier sit mesters smykkeværksted, og hans børnebørn bidrog senere til at gøre familievirksomheden til et verdensomspændende luksusmærke, der i lige høj grad er en favorit blandt kongelige og berømtheder.

Også i Skandinavien opstod der i samme periode kommende forretningssupermagter: først Nokia (Finland, 1865) og derefter Ericsson (Sverige, 1876). Mens Ericsson har været fokuseret på telekommunikation siden det blev oprettet som en reparationsvirksomhed for telegrafer i Stockholm, var Nokia oprindeligt kun en papirmølle, der fremstillede produkter såsom toiletpapir. Det var først i begyndelsen af 1900-tallet, at virksomheden begyndte sin udvidelse til de områder, den er kendt for i dag.

1900-1949

Europa er hjemsted for en række berømte bilproducenter, og Det Forenede Kongeriges Aston Martin hører nok til de mest ikoniske — takket være sin mangeårige tilknytning til James Bond. Virksomheden blev grundlagt af ingeniørerne Lionel Martin og Robert Bamford i 1913 og var netop ved at få fodfæste, da produktionen af dens første model blev standset som følge af udbruddet af 1. verdenskrig. Trods sin ildevarslende begyndelse og — undertiden — turbulente historie har mærket Aston Martin bestået og er for nylig udvidet til andre transportformer, herunder speedbåde og ubåde.

Som indvandrer og hotelarbejder arbejdede Guccio Gucci i Paris og London, da han blev inspireret af den eksklusive bagage, han så gæsterne med. Gucci vendte hjem til Italien og etablerede i 1921 en forretning for fine lædervarer under eget navn. Efter næsten 100 år med fuld fart fremad blev luksusmærket ved en afstemning i 2017 udnævnt til det 47. mest værdifulde mærke i verden af Forbes  magazine med en værdi på 12,7 mia. USD.

LEGO er en af​Europas bedst kendte opstartssucceser. Virksomheden blev grundlagt i Danmark i begyndelsen af 1930'erne og fremstillede oprindeligt trælegetøj. De berømte plastikklodser, der fulgte i 1949, markerede begyndelsen på LEGO's dominerende stilling på og uden for legetøjsmarkedet. I de senere år har virksomheden draget fordel af sine produkters varige popularitet ved at diversificere sig til film, videospil og forlystelsesparker. Med et salg på svimlende 75 milliarder LEGO-elementer i 2016 ses arven fra virksomheden over hele verden.

1950-1999

Tiårene efter anden verdenskrig var præget af hurtig økonomisk ekspansion i hele Europa, og der var hele tiden opstartsvirksomheder, som udviklede sig til blomstrende virksomheder. Tøjbutikken Primark, der blev etableret i 1969 i Irland, udfyldte med sit billige tøj et hul i markedet og fik i sine første år stabil vækst på hjemmemarkedet. Med den senere tids ekspansion i Europa og USA kom virksomhedens portefølje inden 2016 til at bestå af 320 butikker i 11 lande.

Richard Branson er måske nok kendt i dag, men i begyndelsen af 1970'erne var han en nyudklækket iværksætter, der solgte plader fra en kirke pr. postordre og senere åbnede en pladebutik i Det Forenede Kongerige. Virgin Records fulgte efter, og i løbet af de næste 40 år blev virksomheden udvidet til transport, detailhandel og telekommunikation. I dag har Virgin Group over 37 millioner følgere på de sociale medier, 53 millioner kunder verden over og en global omsætning på 16,6 mia. GBP.

I den sidste del af denne periode opstod der teknologibaserede opstartsvirksomheder som Avast (Tjekkiet, 1988), TomTom (Nederlandene, 1991), CD Projekt (Polen, 1994) og Opera Software (Norge, 1997). Alle fire virksomheder inden for henholdsvis online sikkerhed, digital navigation, videospil og software har fået betydelig succes takket være innovative produkter og stigende efterspørgsel på det digitale marked.

2000-2018

Denne teknologiske udvikling fortsatte ind i det nye årtusinde, hvor Skype snart blev en vigtig ny aktør i telekommunikationsbranchen. Denne virksomhed, der er hjemmehørende i Luxembourg, blev oprettet i 2003 som pioner for gratis videoopkald fra computer til computer, og blev overtaget af Microsoft i maj 2011 for et angivet beløb på 8,5 mia. USD. Ifølge de seneste skøn er der over 300 millioner månedligt aktive brugere.

I Sverige fremkom​i 2008 Spotify, der var udviklet som et svar på bekæmpelsen af piratkopiering af musik. I slutningen af​2012 havde denne platform for musikstreaming 20 millioner aktive brugere, og mindre end et årti efter sin lancering kunne Spotify meddele, at dette tal nu var 140 millioner brugere.

I Ungarn skabte arkitekten Ádám Somlai-Fischer en unik prototype på zoom-præsentation til fremvisning af sine mediekunstværker. Denne prototype blev grundlaget for Prezi, som blev lanceret i 2009 og nu kan prale af  85 millioner brugere og 325 millioner offentlige præsentationer.

Senest blev Deliveroo grundlagt i London af William Shu, efter at han havde oplevet de manglende muligheder for levering af mad sent om natten i storbyen. Virksomheden blev i løbet af de første to år meget omtalt og kunne ekspandere internationalt i 2015. Tre år senere opererer Deliveroo i 14 lande og over 140 byer.

Dette var kun et lille øjebliksbillede af de typer af opstartssucceser, Europa har frembragt gennem årene. Vi håber, du er blevet inspireret af historierne om dem. Vil du vide mere om opstartsvirksomheder, hvorfor så ikke tjekke vores artikel omhvad du skal gøre og ikke skal gøre, når du starter ny virksomhed?

 

Relevante links:

Siemens

Nokia

Gucci

LEGO

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
  • Forretning/iværksætteri
  • Eksterne EURES-nyheder
  • Interne EURES-nyheder
  • Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Succeshistorier
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.