Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk12 december 2018Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

„Speed dating” interjúk Madridban: Az EURES Spanyolország és az EURES Svédország összefog annak érdekében, hogy lehetőségeket teremtsen a vendéglátóiparban

Az EURES Spanyolország és az EURES Svédország együttműködött a vendéglátóipart célzó, innovatív „speed dating” rendezvény harmadik alkalommal történő megszervezésében. Az esemény a „Chefs in Sweden” (magyarul: „Svédországi séfek”) projekt részeként megszervezett legújabb rendezvény.

‘Speed dating’ interviews in Madrid: EURES Spain and EURES Sweden team up to create opportunities in the catering industry
© Daniel Bellón Serrano, 2018

„A szakácsok toborzására irányuló projekt 2015-ben kezdődött, és évente legalább két toborzási eseményre került sor Spanyolországban” – mondja Daniel Bellón Serrano, az EURES Spanyolország tanácsadója. „Nyilvánvalóan mindenki számára előnyös helyzetről van szó: Svédországban egyre növekszik a vendéglátóipari szektor, és Spanyolország régi hagyományokkal rendelkezik a szakácsok és más, vendéglátóipari szakemberek képzését tekintve, amelyet számos szakiskola biztosít szerte az országban.”

Az egyedülálló toborzási esemény 2018-as alkalmára Madridban került sor, és 10 olyan svéd étterem képviselőit (ötöt személyesen és ötöt online) látta vendégül, akik séfeket kerestek vállalatuk betöltetlen álláshelyeire. Niklas Cramer, a Falkenberg Strandbad szálloda képviselője a tengerre néző éttermébe keresett séfet. „Korábban is Spanyolországból toboroztunk, nagyon jó eredményekkel” – mondja. „A nyárra két teljes munkaidős és négy, idénymunkát végző alkalmazottat vettünk fel. Az összes alkalmazottunk nagyszerű munkát végzett és nagyon boldog vagyok emiatt!”

A rendezvényt a spanyol állami foglalkoztatási szolgálat létesítményeiben tartották; az esemény alapját a „speed dating” stílusú interjúk ötlete adta. A résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy néhány óra alatt 4–8, az étterem képviselőivel folytatott interjún vegyenek részt. „Jó volt, gyors és informális” – nyilatkozta Niklas. „Rövid idő alatt sok jelölttel találkozhattunk személyesen.”

Ezzel az egyik jelölt, Rocío Rapallo Fernández is egyetért: „Szerintem ez az esemény remek módja volt a munkaadók és a munkavállalók összekapcsolásának. Arról is szerezhettünk benyomást, hogy milyen a vállalat és milyen lesz a munkahely.”

Rocío egyike volt annak a 27 spanyol séfnek, akik az eseménynek köszönhetően új álláshoz jutottak a svéd nyári szezonra. Szenvedélyes séfként és világutazóként új gasztronómiai kalandra vágyott. „Szerencsés voltam, mert különböző vállalatok is kiválasztottak, így volt lehetőségem arra, hogy kiválasszam közülük a számomra legmegfelelőbbet. Eddig nagyon elégedett vagyok a vállalattal és a környezettel itt, Svédországban. Határozottan megismételném!”

A „speed dating” találkozók mellett az EURES-tanácsadók is rendelkezésére álltak, hogy tájékoztassák a jelölteket a svédországi életről és munkavégzésről, az érkezéskor intézendő papírmunkáról és a különböző mobilitási programokról. Az EURES-tanácsadók továbbá elvitték az éttermi képviselőket az egyik madridi vendéglátóipari szakképzési központba – a Simone Ortega Vocational Training Centre-be –, ahol maguk is megbizonyosodhattak a spanyol séfek képzésének minőségéről. Ez eszmecserét indított el a svéd vállalatok és a spanyol képzési központok jövőbeli együttműködéséről.

Az esemény egésze nagy sikert aratott. „Az álláskeresőktől és a munkaadótól nagyon pozitív visszajelzést kaptunk – mondja Daniel –, és az elhelyezkedési eredmények jók voltak. Természetesen minden a munkaadók igényeitől függ – és svéd kollégáink rendkívül jó munkát végeznek velük –, de ha az előző évekhez hasonlóan alakulnak a dolgok, szerintem a svéd és a spanyol EURES-csapatok jövőre is szerveznek hasonló eseményt.”

„Teljes mértékben ajánlom ezt az élményt bárkinek, aki szeret utazni és külföldön szeretne dolgozni” – mondja Rocío. „Ez a lehetőség nagyszerű módja annak, hogy az ember felfedezzen egy országot, annak kultúráját és hagyományait, miközben helyinek érezheti magát.”

 

Kapcsolódó linkek:

Az EURES Spanyolország a Facebookon

Az EURES Svédország a Facebookon

Jobs in Tourism

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásAz EURES legjobb gyakorlataKülső EURES hírekKülső érintettekBelső EURES hírekToborzási trendekSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.