Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия4 юли 2017Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Испански специалист по ИТ поставя ново начало в Германия

Софтуерният разработчик Хосе Сампедро от Севиля се радва на най-новата глава от живота си в Германия.

Spanish IT specialist finds a fresh start in Germany
ZAV / EURES Germany

След като напуска Андалусия, 27-годишният Хосе се мести в Ботроп (Западна Германия), където бързо намира работа с подкрепата на ЕURES Германия.

Откакто узнава миналата година, че трудовият му договор в Севиля няма да бъде продължен, Хосе търси нови възможности. Изкарва един семестър в Техническия университет на Грац (Австрия) по програмата „Еразъм“ и учи немски език в Goethe Institute в Севиля. Тъй като безработицата в Испания продължава да бъде висока, той обмисля да отиде за известно време в Германия.

Услугите на EURES в Германия се предоставят от Германските служби за международна и специализирана заетост (ZAV). Хосе получава бързо възможност за среща с Маркус Скрбина в ZAV — съветник, командирован към екипа на агенцията в Дортмунд, който му обяснява възможностите. „Можахме да отговорим на всичките му въпроси относно условията на живот и труд в Германия и му предложихме няколко свободни работни места в тази дефицитна професия“, разказва Маркус.

Ботроп е в областта Рур, известна някога в Германия с тежката си промишленост, която се насочва сега към новите технологии и където, както и в останалата част от страната, се търсят специалисти по ИТ. Местната компания за софтуерни продукти Celano търси от известно време възможности да подсили своя екип и агенцията по заетостта ѝ предлага да насочи усилията си отвъд границите на Германия.

Международен персонал за международни решения

И така, миналия юли представители на Celano, агенцията по заетостта в Ботроп и Маркус Скрбина се срещат, за да обсъдят изискванията към чуждестранните специалисти. Две седмици по-късно Хосе и представител на Celano водят разговор по телефона, последван от лично събеседване след още една седмица. През октомври Хосе започва новата си работа.

„Дадените ни от ZAV съвети ни помогнаха много, тъй като винаги имахме на разположение лице за контакти, което да отговаря на въпросите“, пояснява говорителката на Celano Мария Нийхоф. „А служителите ни се радват, че нашият персонал вече включва и хора от чужбина.“

Хосе харесва работата си, макар че всичко е ново за него. „Най-големият проблем беше да си намеря жилище“, споделя той. И той не е единственият във фирмата, който се справя с новия живот в друга страна: италианският му колега Микеле Гери също е новодошъл, при това пак с помощта на ZAV.

Що се отнася до Маркус Скрбина, командировката му към екипа на ZAV в Дортмунд е ценен опит. Като агент в службата по заетостта в Мюлхайм той може сега да се позове на опита си, когато представя пред местните компании възможността за наемане на чуждестранни специалисти.

 

Връзки по темата:

Германски служби за международна и специализирана заетост (ZAV)

Celano

Условия на живот и труд: Германия

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Бизнес /ПредприемачествоНай-добра практика на EURESНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналИстории за успех
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.