Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice12 november 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Španski kuhar deli navdušujočo zgodbo o uspehu mreže EURES

Kuhar z Menorke je spoznal, da so njegove sanje delati v tujini, ko je s pomočjo Euresa zašel zaposlitev na Švedskem in v Nemčiji.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Juan Carlos de la Cruz Pons se je kuharske obrti naučil na balearskem otoku Menorka, kjer je pridobil delovne izkušnje in kvalifikacije v gastronomiji in kulinaričnem upravljanju. Kljub dobrim ocenam je začel razmišljati, da bi za napredek na svoji poklicni poti moral gledati naprej. Porodila se mu je ideja, da bi zapustil otok ali celo Španijo.

Širjenje obzorij

„Imel sem srečo, da sem srečal skupino evropskih prostovoljcev, ki so na Menorki preživeli leto dni v okviru programa evropska prostovoljska služba,“ razlaga Juan Carlos. Vedno bolj je razmišljal o svojem odhodu in pridno izpopolnjeval angleščino.

„Po nekaj letih sem se leta 2016 odločil, da pustim študij in raziščem nova obzorja,“ se spominja. „Potem se je zgodilo nekaj čarobnega: dva dobra prijatelja sta me, ne da bi vedela drug za drugega, obvestila o možnosti za delo na Švedskem prek storitve, imenovane EURES.“

Odgovor v enem dnevu

Juan Carlos se je odločil oddati svoj življenjepis in na njegovo presenečenje je še isti dan prejel odgovor. „Izredno hitro je šlo. Šel sem skozi izbirni postopek in pristal v Barceloni na razgovoru za delovna mesta z različnimi švedskimi delodajalci; za vse je poskrbel EURES.“

Juan Carlos je prejel tri ponudbe za zaposlitev: eno v Helsingborgu, eno v Göteborgu in eno v Stockholmu. Pri celotnem postopku zaposlovanja so mu pomagali Euresovi svetovalci iz obeh držav, plačane je imel potne stroške, imel je priložnost obiskati vsa tri mesta. Po uspešnem preizkusu so Juanu Carlosu ponudili službo v Stockholmu, kamor se je preselil v treh tednih.

Stalna podpora

Na žalost se po nekaj mesecih delo v Stockholmu ni izteklo po načrtih. Juan Carlos se je obrnil na svoja Euresova svetovalca, Arnauja Soya Massonija (EURESŠpanija) in Mario Thoren (EURES Švedska), ter pojasnil svojo položaj.

„Takoj sem dobil pomoč,“ pravi. „Odzvala sta se hitro in strokovno. Seznanila sta se s problematiko in predlagala številne rešitve.“ Ena možnost je bila, da bi ga premestili k drugemu delodajalcu na Švedskem, vendar se je namesto tega odločil za premor in vrnitev v Španijo. Vendar sta mu Euresova svetovalca jasno povedala, da ima vrata odprta, če bi v prihodnosti ponovno želel stopiti v stik z njima.

Sreča v drugo

Po nekaj mesecih se je Juan Carlos odločil, da se preseli v Nemčijo, ki jo je videl kot še eno priložnost za začetek novega življenja – tokrat v rodni državi svoje partnerice. „Odločil sem se, da ponovno stopim v stik z Euresovimi svetovalci,“ pove. „Vedel sem, da imajo tudi v Nemčiji službo EURES, zato sem mislil, da bi morda lahko iskal delo prek njih.“

Z Arnaujevo pomočjo je Juan Carlos stopil v stik z mednarodnim oddelkom nemškega zavoda za zaposlovanje (ZAV) in v dveh tednih našel službo. Zdaj dela kot kuharski pomočnik v profesionalni kuhinji v Saarbrücknu in je že napredoval.

Vredno truda

„Moral sem se prebiti skozi številno papirologijo, izpolniti različne obrazce in trdo delati,“ priznava. „Vendar ne bi mogel biti srečnejši.“ Juan Carlosu so zelo pomagali Euresovi svetovalci v vseh treh državah, za kar je izredno hvaležen.

„Trenutno imam stalno službo in urejeno življenje v drugi državi, vse to pa po zaslugi ljudi, ki so mi omogočili selitev in zaposlitev na novem delovnem mestu.“

Obiščite Euresov portal, da boste izvedeli, kako vam lahko EURES pomaga. Izvirno zgodbo Juana Carlosa (v španščini) si lahko preberete tukaj.

 

Sorodne povezave:

Euresov portal

EURES Španija na Facebooku

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.