Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия12 Hоември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Испански готвач споделя вдъхновяваща история за успех с EURES

Готвач от Менорка осъществява мечтата си да работи в чужбина, когато намира работа - най-напред в Швеция, а след това в Германия - чрез EURES.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Хуан Карлос де ла Крус Понс усвоил занаята си на готвач на Балеарския остров Менорка, където натрупал трудов опит и придобил квалификация по управление в областта на гастрономията и кулинарията. Въпреки добрите си постижения той започнал да обмисля необходимостта да погледне по-надалеч, за да напредне в професионалното си развитие, и смятал да напусне острова или дори Испания.

Разширяване на хоризонта

„Имах късмет да се срещна с група европейски доброволци, които бяха за една година в Менорка към Европейската доброволческа служба“, обяснява Хуан Карлос. Той все повече обмислял да напусне и се стараел да упражнява своя английски.

„След няколко години, през 2016 г. реших да прекъсна обучението си и да изследвам нови хоризонти“, спомня си той. „Тогава се случи нещо вълшебно: двама мои добри приятели - всеки от тях без да знае, че другият се е свързал с мен - ми изпратиха съобщение за възможност да работя в Швеция чрез служба, наречена EURES.“

Отговор в рамките на един ден

Хуан Карлос решил да представи своята автобиография и за негова изненада получил отговор в рамките на един ден. „Стана невероятно бързо. Преминах процеса на подбор и накрая отидох в Барселона за събеседване за позиции при различни шведски работодатели, всички под управлението на EURES.

Хуан Карлос получил три предложения за работа - по едно в Хелсингборг, в Гьотеборг и в Стокхолм. По време на целия процес на наемане той получавал подкрепа от съветниците на EURES от двете държави, пътните му разноски били заплатени и могъл да прекара известно време във всеки от трите града. След успешен пробен тест Хуан Карлос получил работата в Стокхолм и се преместил в рамките на няколко седмици.

Непрекъсната подкрепа

За съжаление след няколко месеца обстоятелствата около работата в Стокхолм не се развили по план. Хуан Карлос се свързал със съветниците си от EURES, Амау Сой Масони (EURES Испания) и Мария Торен (EURES Швеция) и обяснил ситуацията.

„Подкрепата бе незабавна", казва той. „Те реагираха бързо и професионално. Съобразиха се с проблема и предложиха различни решения.“ Една от възможностите била да се прехвърли към друг работодател в Швеция, но вместо това той решил да си почине и да се върне в Испания. Съветниците от EURES обаче ясно обяснили, че той има възможност да се свърже отново с тях в бъдеще.

Втори път имал късмет

След няколко месеца Хуан Карлос решил да се премести в Германия, което за него било друга възможност да започне нов живот, този път в родината на партньорката си. „Реших да се свържа отново със съветниците си от EURES, казва той. „Знаех, че в Германия също има EURES така че реших, че може би ще има възможност да потърся работа чрез тях.“

С подкрепата на Амау Хуан Карлос се свързал с Германската международна служба за работа (ZAV) и намерил работа в рамките на две седмици. Сега той работи като помощник главен готвач в професионална кухня в Заарбрюкен и вече е получил повишение.

Упоритата работа си заслужаваше

„Трябваше да представя много документи, да попълня формуляри и да работя упорито“, признава той. „Но бях много доволен.“ Хуан Карлос получи ценна подкрепа от персонала на EURES в три държави и е изключително благодарен.

„Сега съм на стабилна длъжност и живея в друга държава и всичко това е благодарение на всички тези хора, които направиха възможни пътуването ми и прехода.“

Посетете портала EURES, за да разберете каква подкрепа може да получите от EURES. Също така можете да прочетете оригиналния разказ на Хуан Карлос (на испански език) тук.

 

Връзки по темата:

Портал ЕURES

EURES Испания във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветникна ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Истории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.