Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli18. huhtikuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 4 min

Sosiaalinen media: työnhakuväline?

Yli kaksi miljardia ihmistä käyttää sosiaalista mediaa päivittäin esimerkiksi ystävien seuraamista, valokuvien jakamista ja hauskojen videoiden katselua varten. Sillä on kuitenkin myös muita mahtavia käyttötarkoituksia. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten sosiaalinen media voi olla täydellinen keino unelmatyön löytämiseen.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

Työnhakua sosiaalisessa mediassa käsittelevää artikkelia ei voi aloittaa puhumatta LinkedIn-palvelusta. Sivusto perustettiin vuonna 2002, ja se on tarkoitettu nimenomaan ammatilliseen verkostoitumiseen ja rekrytointiin. Siinä on tarjolla monia erilaisia työkaluja ja ominaisuuksia, joista olemme tähän valinneet omat suosikkimme:

Liity ryhmiin: Tämä on ilmiselvä mutta looginen lähtöpiste. LinkedInissä on yli 1,7 miljoonaa ryhmää, jotka on omistettu yksittäisten yritysten lisäksi verkostoitumiseen, organisaatioille ja erityisaiheisiin. Ryhmään liittymällä pääset yhteyteen asiantuntijoiden, samat kiinnostuksenkohteet ja ajatukset jakavien ihmisten ja ehkä jopa mahdollisten työnantajien kanssa.

Etsi työpaikkaa: LinkedInin työnhaku toimii samalla tavalla kuin monessa muussakin työnhakukoneessa, eli siellä voi etsiä avoimia tehtäviä ja hakea niihin. Manuaalisen hakuvaihtoehdon lisäksi sivusto myös suosittelee työpaikkoja oman profiilisi ja uratoiveidesi perusteella (katso jäljempänä). Tämä voi olla mainio oikopolku työnantajien suoraan julkaisemiin kiinnostaviin paikkoihin.

Aktivoi uratoiveesi: Tämän välilehdessä ”Jobs” olevan vaihtoehdon avulla voit kertoa rekrytoijille etsiväsi työtä. Siinä voi täsmentää eri asioita, kuten sinua kiinnostavien töiden nimiä, paikkoja, sopimustyyppejä, aloja ja aloituspäivämääriä. Ota toiminto ”Career Interests” käyttöön ja täytä tietosi mahdollisimman tarkasti. Näin mahdolliset työnantajat näkevät, mistä olet kiinnostunut.

Hanki osaamisellesi suosituksia: Taidoista on helppo laatia luettelo, mutta työnantaja ei yleensä pysty arvioimaan luettelon paikkansapitävyyttä. Siksi kannattaa käyttää toimintoa ”Endorsements”. Suositeltu osaaminen kertoo enemmän kuin oma mielipiteesi ja antaa rekrytoijille lisävarmuutta.

Twitter

Twitterissä julkaistaan päivittäin arviolta 500 miljoonaa tviittiä, joten se on tiedon, uusimpien suuntausten ja uutisten ehtymätön lähde. Se on myös loistava paikka työtilaisuuksien etsimiseen etenkin, jos haluat tehdä hakuja liikkeellä ollessasi.

Seuraa aihetunnisteita: Valtaosa rekrytoijista käyttää aihetunnisteita ilmoittaessaan avoimista työpaikoista Twitterissä. Yleisen aihetunnisteen #job – ja jos tähtäät tiettyyn yritykseen tai tehtävään, täsmällisempien tunnisteiden – nopea ja säännöllinen haku tuo työtilaisuudet suoraan luoksesi.

Seuraa johtajia: Kaikilla aloilla on johtavat yrityksensä ja vaikuttajansa. Näitä ihmisiä ja organisaatioita seuraamalla voit laajentaa omaa verkostoasi ja saat myös välittömästi kyseisten tahojen uusimmat tviitit.

Kohdenna tviittisi: Tietystä alasta tai aiheesta tviittaaminen on helppo tapa osoittaa, mistä olet kiinnostunut. Tällä tavalla voit myös ehkä kerätä sopivampia seuraajia tai löytää uusia hyödyllisiä tilejä seurattavaksi.

Etsi työpaikkaa: Twitterissä ei ole perinteistä sisäänrakennettua työnhakutoimintoa kuten LinkedInissä, mutta siinä voivat olla avuksi sellaiset sivustot kuin Jobs By Twitter ja Twit Job Seek. Löydät itseäsi kiinnostavia työtilaisuuksia noudattamalla sivustojen ohjeita.

Facebook

Facebook on työpaikan löytämisen kannalta kenties epätodennäköisin sosiaalisen median sivusto, mutta sillä voi joka tapauksessa olla jotakin tarjottavaa. Se on edelleen maailman suurin ja käytetyin sosiaalisen median sivusto. Sillä on päivittäin lähes 1,5 miljardia aktiivista käyttäjää. Kun sen lisäksi tiedetään, että yli 60 miljoonalla yrityksellä on oma Facebook-sivunsa, sivuston esittäminen tässä luettelossa on enemmän kuin perusteltua.

Laajenna verkostoasi: Facebookissa kannattaa aloittaa liittymällä asiaankuuluviin ryhmiin ja ”tykkäämällä” kiinnostavista ihmisistä ja yrityksistä. Niin saat heti tietoosi uusimmat uutiset ja työvinkit. Voit myös säätää tilisi asetuksia siten, että saat sähköposti-ilmoituksen aina, kun kyseiset ihmiset tai yritykset julkaisevat jotakin, jotta et jäisi paitsi mahdollisuuksista.

Luo erityinen profiili työn etsimistä varten: Jos haluat edetä askelen pidemmälle, kannattaa ehkä luoda täysin uusi ”ammatillinen” profiili. Näin saat uutta tilaa, jossa voit myydä lahjakkuuttasi, ja samalla voit säilyttää henkilökohtaisen tilisi, jossa voit edelleen julkaista lomaotoksia ja hauskoja meemejä.

Yleisiä vinkkejä

Pidä profiilisi ajan tasalla: Profiilisi vahvuus perustuu sen sisältämiin tietoihin riippumatta siitä, mitä sosiaalisen median alustaa käytät. Pidä omat tietosi yksityiskohtaisina, asianmukaisina ja ajan tasalla, jotta työnsaantimahdollisuutesi olisivat mahdollisimman suuret.

Toimi aina ammattimaisesti: Sosiaalinen media kannustaa tietynlaiseen epämuodollisuuteen. Kavereiden kanssa jutellessa se onkin sopivaa, mutta rekrytoijien tähtäimessä on ammattimaisuus. Mieti kohdeyleisöäsi ja sitä, miten sitä pitäisi puhutella, ennen kuin painat lähettämispainiketta. Muista myös, että sosiaalisen median sivustojen muisti on pitkä – et varmasti halua katua viisi vuotta sitten lähettämääsi julkaisua tai tviittiä!

Tässä ne ovat: tärkeimmät vinkkimme sosiaalisen median käyttämiseen työnhaussa. Nyt on sinun vuorosi hyödyntää näitä neuvoja käytännössä. Onnea matkaan!

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Asiaan liittyviä linkkejä

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Vinkkejä
  • Sosiaalinen media
  • Nuoriso
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.