Skip to main content
Europa-Kommissionens logo
EURES
Nyhedsartikel18 April 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Sociale medier: Et jobsøgningsværktøj?

Over 2 milliarder mennesker bruger sociale medier hver dag til at "catche up" med venner, dele fotos, se sjove videoer … men medierne har også andre gode anvendelsesmuligheder. I denne artikel ser vi nærmere på, hvorfor sociale medier kan være en perfekt måde at finde et drømmejob på.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

En artikel om jobsøgning på sociale medier kan ikke begynde uden at tale om LinkedIn. Webstedet, der blev lanceret i 2002, er specifikt designet til professionelt netværksarbejde og rekruttering. Der tilbydes en række værktøjer og funktionaliteter, og vi har valgt nogle af vores favoritter.

Meld dig ind i grupper: Åbenlyst, men et logisk sted at starte. Der er over 1,7 millioner grupper på LinkedIn, der ikke blot er dedikeret til individuelle virksomheder, men også netværksarbejde, organisationer og specifikke temaer. Medlemskab af en gruppe vil give dig adgang til eksperter, personer, som har de samme interesser eller idéer eller måske endog potentielle arbejdsgivere.

Søg efter et job: Jobsøgningen på LinkedIn fungerer på samme måde som mange andre jobsøgemaskiner, idet man kan søge efter ledige stillinger og ansøge om dem. Foruden den manuelle søgemulighed vil webstedet også anbefale dig job på grundlag af din profil og dine karriereinteresser (se nedenfor). Dette kan være en god genvej til interessante stillinger, der opslås direkte af arbejdsgivere.

Aktivér dine karriereinteresser: Via denne mulighed, der findes under "Jobs"-knappen, kan du fortælle ansættelsesansvarlige, at du søger efter et job. Du kan præcisere ting som f.eks. stillingsbetegnelser, du er interesseret i, steder, kontrakttyper, brancher og startdatoer. Aktivér "Career interests" og udfyld oplysningerne så fuldstændigt som muligt for at vise potentielle arbejdsgivere dine interesser.

Få dine kvalifikationer godkendt: Det er let at udarbejde en liste over kvalifikationer, men en arbejdsgiver har ikke normalt mulighed for at vurdere, hvor præcis denne liste er. Det er her, funktionaliteten med godkendelse af kvalifikationer kommer ind i billedet. Godkendte kvalifikationer afspejler mere end blot din opfattelse og giver ansættelsesansvarlige lige den ekstra sikkerhed.

Twitter

Det anslås, at der sendes 500 mio. tweets hver dag på Twitter, hvilket gør det til en rig kilde til information, de seneste tendenser og nyheder. Det er også et godt sted at gå på jagt efter beskæftigelsesmuligheder, navnlig hvis du godt kan lide at søge, når du er undervejs.

Følg hashtags: De fleste ansættelsesansvarlige anvender hashtags, når de opslår ledige stillinger på Twitter. En hurtig og regelmæssig søgning efter hashtags som #job — og mere specifikke hashtags, hvis du har fokus på en bestemt virksomhed eller stilling — vil direkte vise dig mulighederne.

Følg lederne: Enhver branche har førende virksomheder og influencere. Ved at følge disse personer og organisationer bliver dit netværk ikke blot udvidet, men det giver dig også øjeblikkelig adgang til alle deres seneste tweets.

Målret dine tweets: Det er en let måde at vise din interesse på ved at tweete om en særlig branche eller et særligt emne. Du oplever måske, at du også får flere relevante følgere på denne måde eller opdager nyttige konti, som du kan følge.

Søg efter et job: Selv om Twitter ikke har en klassisk indbygget jobsøgningsfunktion som LinkedIn, kan websteder som Jobs By Twitter og Twit Job Seek hjælpe. Følg ganske enkelt instruktionerne på disse websteder til at søge efter de jobmuligheder, der interesserer dig.

Facebook

Facebook er formentlig den mindst åbenlyse af de sociale netværkstjenester med hensyn til at finde et job, men det betyder ikke, at tjenesten ikke har noget at tilbyde. Det er stadig verdens største og mest anvendte sociale netværkstjeneste med et gennemsnit på næsten 1,5 milliard daglige aktive brugere. Hertil kommer, at mere end 60 millioner virksomheder har en Facebookside, og dette berettiger fuldt ud tjenestens tilstedeværelse på denne liste.

Udvid dit netværk: Det mest grundlæggende skridt på Facebook er at blive medlem af relevante grupper og "like" de personers og virksomheders sider, der interesserer dig. Det vil give dig øjeblikkelig adgang til deres seneste nyheder og ledige stillinger. Du kan også tilpasse dine kontoindstillinger for at sikre, at du modtager meddelelse pr. e-mail, når de slår noget op, så du ikke går glip af muligheder.

Opret en dedikeret jobsøgningsprofil: Hvis du ønsker at gå et skridt videre, er det måske relevant at oprette en helt ny "professionel" profil. Dette gør det muligt for dig at have et "rent rum", hvor du kan sælge dine talenter samtidig med, at du også har et "personligt rum", hvor du kan fortsætte med at poste feriefotos og sjove memes.

Generelle tips

Hold din profil opdateret: Uanset hvilken social medieplatform du vælger at bruge, er din profil kun så stærk som de oplysninger, den indeholder. Sørg for, at din profil er detaljeret, relevant og opdateret, for at gøre dit ansættelsespotentiale størst muligt.

Forbliv professionel: Sociale medier tilskynder til en vis uformalitet. Det er ok, hvis du chatter med dine venner, men ansættelsesansvarlige vil søge efter noget, der er lidt mere professionelt. Tænk på, hvem der er din målgruppe, og hvordan du bør henvende dig til dem, inden du trykker på "send"-knappen. Og husk, at sociale medier har en lang hukommelse — sørg for, at du ikke kommer til at fortryde et bestemt opslag eller tweet fra for fem år siden.

Det var således vores bedste tips til at bruge sociale medier i din jobsøgning. Det er nu op til dig at komme i gang og gøre god brug af disse råd. Held og lykke.

Artikel udarbejdet i samarbejde med Eures, den europæiske portal for jobmobilitet.

 

Relevante links:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@Eures

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tipsSociale medierUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.