Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel30 april 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sex tips för att hitta rätt yrke

När du ska börja ditt yrkesliv kan det vara svårt att veta vilken väg du ska välja. Här är våra sex bästa tips för att hitta rätt yrke.

Six tips for finding the right career path
Shutterstock

1. Fundera över dina mål

Fundera över vad du vill få ut av ditt yrkesliv. Det kan hända att du siktar på en viss roll – till exempel har du kanske alltid drömt om att bli lärare – eller på att nå ett visst mål, som att utbilda dig till ingenjör eller öppna en egen restaurang. Det kan också vara något mycket mindre specifikt: kanske vill du ha ett jobb där det ingår att hjälpa andra människor eller göra något kreativt? Att ha mål att sträva efter hjälper dig att hitta rätt yrke.

2. Var medveten om dina starka sidor

Om du inte har några tydliga mål, oroa dig inte – inte alla vet vad de vill arbeta med. Börja med att fundera över dina starka sidor. Gillar du att jobba tillsammans med andra eller arbetar du hellre ensam? Är du bra på att uttrycka dig eller tycker du bättre om siffror? Skulle du vara bäst lämpad för ett aktivt, fysiskt arbete eller vill du hellre sitta vid ett skrivbord på ett kontor? Enkla frågor som dessa kan hjälpa dig att ta reda på vilka jobb som kan passa dig.

3. Titta på arbetsmarknaden

Om du är öppen för olika alternativ kan det också vara bra att ta en titt på arbetsmarknaden. Vilka branscher kommer att behöva personal under de kommande åren och vilken kompetens kommer att efterfrågas? På så sätt kan du hitta ett yrke som erbjuder många intressanta möjligheter. Sedan kan du koncentrera dig på att skaffa rätt kompetens och erfarenhet så att du har lättare att få arbete. Kom ihåg att det finns så många möjliga jobb där ute som du kanske inte ens har hört talas om.

4. Försök att planera framåt steg för steg

Om du vet vart du vill komma i yrkeslivet är det bra att i stora drag planera hur du ska nå dit. Tänk på vilka ingångsjobb som ger den viktigaste erfarenheten och vilka du är bäst kvalificerad för. Vissa arbeten kanske kräver akademisk examen eller yrkesexamen, medan andra kan innebära utbildning på jobbet.

Även om det är bra att tänka framåt ska du inte känna dig pressad att staka ut hela din karriär. Karriärer byggs upp steg för steg, så du bör se varje arbetstillfälle som en chans att lära dig något och få ”överförbar” kompetens som du kan använda i andra roller i framtiden.

5. Var inte rädd för att byta bana

Det kan hända att du prövar på ett visst jobb eller en viss bransch som du upptäcker inte passar dig. I så fall ska du inte vara rädd för att ändra dina planer. Även om de flesta vill ha stabilitet i yrkeslivet måste vi ibland testa olika jobb för att hitta rätt. Det är också normalt att ibland vilja ha en ny utmaning. Om du inte trivs med ditt arbete, var inte rädd för att byta bana för att hitta något som passar bättre.

6. Se till att ha ett jobb du trivs med

Motivation är en mycket viktig del av arbetslivet. Du kanske är någon som ser ”större” mål i sin karriär, eller så hittar du motivationen i små, dagliga utmaningar. Det viktigaste är att fundera över vad du vill få ut av ditt yrkesliv och att försöka hitta ett arbete som du trivs med i det stora hela.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Råd och tipsUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.