Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Νοεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Έξι συμβουλές για να αναπτύξετε την επιχειρηματική ιδέα που σας ταιριάζει

Ήταν πάντα το όνειρό σας να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αν και σε πολλούς από εμάς αρέσει η ιδέα του να είμαστε το «αφεντικό» του εαυτού μας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τη σωστή επιχειρηματική ιδέα. Διαβάστε στη συνέχεια τις σημαντικότερες συμβουλές μας που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ιδέα που σας ταιριάζει.

Six tips for developing a business idea that works for you
Unsplash

Βρείτε κάτι που σας αρέσει

Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει το πάθος του επάγγελμα; Αν ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση, έχετε την ευκαιρία να το πετύχετε. Ασφαλώς, μπορεί να έχετε ήδη βρει μια βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα, η οποία όμως δεν είναι μέσα στα συνήθη χόμπι και ενδιαφέροντά σας. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που θα απολαμβάνετε σε καθημερινή βάση. Διαφορετικά, μπορεί γρήγορα να χάσετε το ενδιαφέρον σας ή να σταματήσετε να πιστεύετε στην ιδέα σας.

Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητές σας

Σκεφτείτε ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας, αλλά και σε ποιον τομέα είστε καλός. Για παράδειγμα, μπορεί να σάς αρέσει το φαγητό, αλλά δεν θα ήταν καλή ιδέα να ανοίξετε ένα εστιατόριο εάν δεν ξέρετε να μαγειρεύετε. Μην ανησυχείτε για τις δεξιότητες που δεν διαθέτετε. Επικεντρωθείτε καλύτερα στα δυνατά σας σημεία και βρείτε τρόπους για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο στην επιχείρησή σας.

Σκεφτείτε τις αξίες σας

Ποιες αξίες θέλετε να αντιπροσωπεύει η επιχείρησή σας; Κατά τη σύσταση της επιχείρησής σας και τη δημιουργία του εμπορικού σας σήματος, θα πρέπει να σκεφτείτε τις βασικές αξίες σας και να μην παρεκκλίνετε από αυτές. Συντάξτε μια σαφή δήλωση σχετικά με την αποστολή της επιχείρησής σας και σκεφτείτε τι είδους επιχείρηση θέλετε να είστε. Για παράδειγμα, εάν η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντική για εσάς, ενδεχομένως να θέλετε να θέσετε ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα. Θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να παρατηρήσετε και άλλες επιχειρήσεις που σας εμπνέουν και να αντλήσετε διδάγματα από τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μην σας γίνει έμμονη ιδέα η πρωτοτυπία

Όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να δημιουργήσουν την επόμενη μεγάλη εφεύρεση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που το κατορθώνουν. Πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις προσφέρουν στην πραγματικότητα παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες με άλλες επιχειρήσεις. Ιδανικά, θα πρέπει να επιδιώξετε να βρείτε πού υπάρχει κάποιο κενό στην αγορά και να αποφύγετε τους κορεσμένους τομείς με μεγάλο αριθμό ανταγωνιστών. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να αποκτήσετε μια καλή θέση στην αγορά. Μπορεί η επιχείρησή σας να βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα στο οποίο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν τα κατάφεραν; Εάν όχι, μπορείτε να παρέχετε τουλάχιστον ένα καλύτερο προϊόν ή μια καλύτερη υπηρεσία σε φθηνότερη τιμή;

Μείνετε απλοί

Εστιάστε στο τι θέλετε να πετύχει η επιχείρησή σας και προσπαθήστε να μην περιπλέκετε πολύ τα πράγματα. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα σαφές και μοναδικό επιχείρημα, ιδίως στην αρχή. Αν τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, έχετε πάντα τη δυνατότητα να επεκτείνετε την επιχείρησή σας σε νέους τομείς αργότερα. Αυτό όμως που πρέπει να διαθέτετε σε πρώτο στάδιο είναι ένα ευδιάκριτο εμπορικό σήμα για να μπορέσετε να χτίσετε την πελατεία σας. Αν αρχίσετε να συγχέετε τις ιδέες σας, το ίδιο θα συμβεί και στους πελάτες σας.

Αναζητήστε συμβουλές — και ακούστε τις!

Αν ξεκινάτε τη δημιουργία μιας επιχείρησης μόνος σας, αυτό μπορεί να σας βοηθάει να σκέφτεστε καθαρά και να εστιάζετε στους προσωπικούς σας στόχους. Ωστόσο, μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές. Είναι καλό να έχετε εμπιστοσύνη στην ιδέα σας, αλλά μην ξεχνάτε να ακούτε και τις απόψεις των άλλων. Προτείνετε την ιδέα σας σε άλλους, αφήστε τους να δοκιμάσουν το προϊόν σας, δείξτε τους το εμπορικό σας σήμα. Σε όσο περισσότερους το δείξετε, τόσο το καλύτερο. Ίσως καταφέρετε να λάβετε και ορισμένες επαγγελματικές συμβουλές, όμως μην ξεχνάτε να απευθυνθείτε και στα άτομα των οποίων οι απόψεις μετράνε περισσότερο για εσάς. Οι στενοί σας φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς σας είναι πιθανό να είναι πιο ειλικρινείς μαζί σας, γι’ αυτό φροντίστε να τους ακούσετε!

Εάν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, διαβάστε τις συμβουλές μας για νέους επιχειρηματίες.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

8 συμβουλές για νέους επιχειρηματίες

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Νεολαία
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.