Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel12 mars 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Rätt CV för rätt jobb, tack vare Eures i Italien

Eures i Italien ger ungdomar hjälp med de första stegen mot en internationell karriär.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

Tillsammans med universitetet i Teramo i Italien anordnar italienska Eures workshoppar för studenter, utexaminerade och allmänheten, där de får lära sig att skriva ett attraktivt CV på italienska och engelska.

Deltagarna lär sig att skriva ett CV på båda språken, särskilt med hjälp av den europeiska Europass-mallen, registrera sitt CV på Eures-portalen, skriva ett personligt brev till arbetsgivare i Italien och utomlands, skriva en spontanansökan och ansöka om lediga jobb på Eures-portalen. De får också tips om anställningsintervjuer.

Många unga arbetssökande har fått hjälp genom detta projekt. En av dem är Saverio Zappacosta, 24 år, från Pescara i Italien, som studerar på universitetets institution för kommunikationsvetenskap och just nu tillbringar ett år vid universitetet i Wyoming i USA.

– Det här seminariet gjorde stor skillnad för mig, eftersom det hölls precis innan jag åkte till USA. Jag lärde mig hur CV:n skiljer sig åt mellan olika länder och hur jag skulle anpassa presentationen av mina färdigheter till det land jag var på väg till och de jobb jag ville söka. Innan seminariet förstod jag inte att vissa av mina färdigheter är unika, men nu vet jag hur jag kan presentera dem bättre i mitt CV, säger Saverio.

När han kom till USA fick han ett jobb direkt.

En annan nöjd deltagare är 22-åriga Mirko Rabottini från Teramo i Italien, som går andra året på en ekonomiutbildning.

– Workshoppen gav mig ovärderlig hjälp när jag skulle skriva mitt CV. Jag lärde mig särskilt mycket om vilken mall jag skulle använda och hur den kan anpassas för olika ansökningar. I slutändan gjorde jag ett infografik-CV och ett engelskt Europass-CV, som jag har använt för att ansöka om flera jobb. Jag valdes ut av tre av de fem byråer som jag ansökte till, säger Mirko.

Anna Bongiovanni, Euresrådgivare i Abruzzo i Italien, ansvarar för samarbetet med universitetet i Teramo.

– Vi började samarbeta 2011. Den 22 november det året höll vi den första workshoppen, där vi gav studenter råd om hur man kan skriva ett CV på båda språken, säger Anna.

Detta evenemang har blivit ett stående inslag under universitetets två årliga karriärdagar. Den senaste workshoppen hölls den 6 november.

Professorn Christian Corsi, biträdande rektor vid Teramos universitet, är nöjd med samarbetet med Eures.

– Seminariet ingår i våra karriärdagar, där studenter och utexaminerade kan förbereda sig för anställningsintervjuer. Workshoppen ger studenterna mycket ny kunskap om aktiva sökverktyg. Många studenter har deltagit i utbildningen. Den gör ungdomar mer medvetna om att de måste hålla koll på vilka färdigheter och yrkesprofiler som efterfrågas på arbetsmarknaden, så att de kan öka sin chans att få jobb, säger Christian.

 

Länkar:

Universitetet i Teramo

Italienska Eures workshop om att skriva CV

Europass-mall

Lediga jobb på Eures-portalen

Karriärdagar på universitetet i Teramo

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
EURES bästa praxisRåd och tipsRekryteringstrender
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.