Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre12 martie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

CV-ul potrivit pentru locul de muncă potrivit, mulțumită EURES Italia

EURES Italia pune la dispoziția tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă instrumentele care să-i ajute să parcurgă primii pași spre o carieră internațională.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

În colaborare cu Universitatea din Teramo, din Italia, EURES Italia oferă ateliere studenților, tinerilor absolvenți și publicului, învățându-i cum să creeze CV-uri convingătoare în limba italiană și în limba engleză.

Participanții învață cum să scrie un CV în ambele limbi, punând accent pe modelul european Europass, cum să-și înregistreze CV-ul pe portalul EURES, cum să scrie o scrisoare de intenție adresată angajatorilor din Italia și din străinătate, cum să depună o candidatură spontană, cum să candideze la un post vacant pe portalul EURES și cum să se prezinte la un interviu de angajare.

Mulți tineri aflați în căutarea unui loc de muncă culeg roadele acestui proiect. Unul dintre aceștia este Saverio Zappacosta, în vârstă de 24 de ani, din Pescara, Italia, care este înscris la facultatea de științe ale comunicării a universității și care studiază un an la Universitatea din Wyoming, Statele Unite ale Americii.

„Acest seminar a fost hotărâtor pentru mine, pentru că a avut loc exact înainte să plec în SUA”, spune el. „Am reușit să înțeleg diferențele între CV-uri din diverse țări și cum să-mi prezint cel mai bine competențele, în funcție de țara în care urma să plec și de locul de muncă pentru care candidam.” Înainte de acest seminar, nu îmi dădusem seama că unele dintre aptitudinile mele erau unice și am reușit să le prezint mai bine în CV-ul meu.” Odată ajuns în America, și-a găsit imediat un loc de muncă.

Un alt participant mulțumit este Mirko Rabottini, de 22 de ani, din Teramo, Italia, care este în anul doi în cadrul facultății de economie.

„Atelierul a fost esențial pentru realizarea CV-ului meu. Am învățat multe, în special despre ce model trebuie să folosesc și cum să-l adaptez în funcție de anumite candidaturi”, spune el. În cele din urmă, am creat un CV infografic, precum și versiunea în limba engleză a Europass, cu care am candidat la diverse locuri de muncă. Am fost selectat de trei dintre cele cinci agenții la care am candidat.”

Anna Bongiovanni, consilier EURES din Abruzzo, Italia, răspunde de cooperarea cu Universitatea din Teramo. „Colaborarea a apărut în 2011: în ziua de 22 noiembrie din acel an am creat primul atelier, în cadrul căruia le-am oferit consiliere studenților despre cum să redacteze un CV în două limbi”, spune ea.

Evenimentul a devenit unul cu caracter permanent și se desfășoară în cadrul celor două zile ale carierei organizate de universitate în fiecare an. Ultimul atelier a avut loc pe 6 noiembrie.

Profesorul Christian Corsi, reprezentant al rectorului Universității din Teramo, este încântat de colaborarea cu EURES.

„Seminarul face parte din ziua carierei, prin care absolvenții și studenții sunt pregătiți pentru interviurile de angajare”, spune el. „Atelierul este foarte util, îmbunătățind cunoștințele studenților în materie de instrumente de căutare active. Numeroși studenți au beneficiat de această formare, care le-a permis tinerilor participanți să conștientizeze nevoia de supraveghere a aptitudinilor și a profilurilor lor profesionale, necesare pe piața forței de muncă, mărindu-le astfel capacitatea de inserție profesională.”

 

Linkuri conexe:

Universitatea din Teramo

Atelierul privind pregătirea CV-urilor al EURES Italia

Modelul Europass

Posturi vacante pe portalul EURES

Ziua carierei a Universității din Teramo

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
Cele mai bune practici EURESSugestii și sfaturiTendințe de recrutare
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.