Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre5 ianuarie 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

5 sfaturi importante pentru angajatorii care se întorc la locul de muncă

Întrucât normele și reglementările privind COVID-19 variază în continuare de la o țară la alta, în calitate de angajator este important să vă asigurați că sunteți pregătit pentru revenirea angajaților la locul de muncă. Vă oferim în continuare cinci sfaturi importante pentru a vă primi angajații înapoi la birou în siguranță.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Adaptați locul de muncă

Înainte de a chema personalul înapoi la locul de muncă, examinați configurația și organizarea muncii pentru a reduce răspândirea virusurilor precum COVID-19. Este posibil să fie necesar mai mult spațiu între stațiile de lucru, un program de curățenie detaliat și regulat și afișe prin care personalul să fie înștiințat cu privire la măsurile pe care le poate lua pentru a se simți mai în siguranță și pentru a se proteja.

Multe organizații au apelat la platforme online pentru a comunica și a colabora cu colegii, deci locul de muncă trebuie să ia în considerare aceste noi modalități de lucru și să permită utilizarea lor. De exemplu, pot fi necesare căști sau spații private pentru apeluri și reuniuni online.

2. Găsiți modalități de a preveni infecția

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) încurajează creșterea gradului de conștientizare a riscurilor de răspândire a infecției și promovarea modalităților de prevenție.

Dacă au fost puse în aplicare practici noi la locul de muncă, asigurați-vă că așteptările cu privire la sănătate și securitate sunt comunicate în mod clar înainte de întoarcerea la locul de muncă și în timpul acesteia, pentru a evita confuzia în rândul angajaților. Utilizarea de afișe cu noile protocoale de curățenie, alocarea flexibilă a stațiilor de lucru, utilizarea măștilor și alte noi politici vor ajuta personalul să se simtă confortabil și în siguranță.

3. Abordați revenirea la locul de muncă pas cu pas

Este posibil ca angajații dumneavoastră să fi lucrat din mai multe locații în ultimul an și jumătate, iar revenirea la locul obișnuit de muncă să genereze un șoc. Pentru a se adapta la marea schimbare din rutina lor zilnică, puteți cere personalului să revină la locul de muncă treptat, permițându-i să se adapteze și să se obișnuiască din nou cu acest mediu. Ar putea începe cu o zi pe săptămână la locul de muncă, fiind adăugată câte o zi în plus o dată la câteva luni.

Aceasta va permite personalului să își integreze din nou naveta în rutina zilnică și îi va oferi timp să își organizeze celelalte angajamente, precum îngrijirea copiilor, în funcție de noul program.

4. Elaborați un plan!

A existat multă incertitudine în timpul pandemiei, dar un plan de gestionare a focarelor viitoare și a altor urgențe sanitare poate contribui la reducerea motivelor de îngrijorare și a anxietății la locul de muncă. Planul dumneavoastră trebuie să abordeze modul în care veți adapta și veți continua activitatea dacă numărul de lucrători este redus din cauza problemelor de sănătate sau a restricțiilor locale de călătorie. Trebuie să includă și orientări privind concediile medicale și informații și asistență la care personalul să poată avea acces.

Odată ce ați adoptat un plan, comunicați-l tuturor persoanelor implicate în activitatea firmei dumneavoastră. În acest fel, veți îmbunătăți încrederea în organizație și veți putea răspunde la întrebările angajaților.

5. Promovați modalitățile de asistență disponibile

Este posibil ca locul de muncă să nu mai funcționeze la fel ca înainte de pandemie, iar angajații să aibă multe întrebări. Atunci când comunicați modificările operaționale, oferiți colegilor posibilitatea de a pune întrebări și de a avea acces la informații fiabile. Întrebările lor pot fi adresate cadrelor de conducere sau departamentului de resurse umane sau pot fi comunicate personal, prin apeluri private.

Promovarea bunelor practici de bunăstare este o altă modalitate de a motiva personalul după criza sanitară, în cursul căreia multe persoane au fost izolate și singure.

Pentru mai multe informații despre revenirea la locul de muncă după pandemie, consultați 5 sfaturi importante pentru angajații care se întorc la locul de muncă.

 

Linkuri conexe:

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA)

5 sfaturi importante pentru angajații care se întorc la locul de muncă

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.