Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli5. tammikuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Viisi parasta vinkkiä työnantajille työpaikalle paluun järjestämiseen

Eri maissa sovelletaan edelleen erilaisia COVID-19-sääntöjä ja -määräyksiä, mutta työnantajan on tärkeää varmistaa olevansa valmis työntekijöiden palaamiseen työpaikalle. Alla on viisi parasta vinkkiämme turvalliseen paluuseen työpaikalle.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Työpaikan mukauttaminen

Ennen työntekijöiden palaamista työpaikalle on tehtävä katsaus COVID-19-viruksen ja muiden virusten leviämisen ehkäisemiseksi tarvittaviin työpaikan ja työtehtävien järjestelyihin. Työpaikalle on järjestettävä perusteellinen ja säännöllinen siivous. Lisäksi voi olla tarpeen järjestää enemmän tilaa työpisteiden välille sekä kiinnittää tiloihin ohjeita, joissa kerrotaan työntekijöille turvaa antavista suojatoimenpiteistä.

Monet organisaatiot tukeutuvat viestinnän ja yhteistyön mahdollistamiseksi verkkoalustoihin, joten työpaikalla on nyt otettava huomioon uudet työskentelytavat ja mahdollistettava niiden käyttö. Esimerkiksi verkkopuheluita ja -kokouksia varten voidaan tarvita kuulokemikrofoneja ja erillisiä tiloja.

2. Infektioiden ehkäiseminen uusin keinoin

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) pyrkii lisäämään tietoisuutta infektioiden leviämisen riskeistä ja edistämään leviämisen ehkäisemistä.

Jos työpaikalla on otettu käyttöön uusia käytäntöjä, terveyttä ja turvallisuutta koskevista odotuksista on tärkeää viestiä selvästi ennen työpaikalle palaamista ja sen jälkeen. Näin vähennetään hämmennystä siitä, mitä työntekijöiltä odotetaan. Uusista siivoustavoista tiedottaminen kylteillä, vuorottelu työpisteillä (hot desking), maskien käyttö ja muut uudet käytännöt tuovat työntekijöille varmuutta ja turvallisuuden tunnetta.

3. Pehmeä paluu työpaikalle

Yrityksesi työntekijät ovat kenties työskennelleet monissa eri paikoissa viimeisen puolentoista vuoden aikana, joten palaaminen tavalliselle työpaikalle saattaa tuntua vaikealta. Arkielämän suurta muutosta voi helpottaa pyytää työntekijöitä käymään työpaikalla vähitellen, mikä antaa tilaa sopeutua ja tutustua uudelleen uuteen ympäristöön. Tämän voi tehdä aloittamalla yhdellä päivällä viikossa työpaikalla ja lisäämällä päivän muutaman kuukauden välein.

Näin työntekijät voivat yhdistää työmatkat taas osaksi elämäänsä, mutta saavat kuitenkin aikaa järjestää muut velvollisuutensa, kuten lastenhoidon, uuden aikataulunsa mukaan.

4. Suunnitelma tulevaisuutta varten

Pandemian aikana elämässä on ollut paljon epävarmuutta. Suunnitelma tulevien epidemioiden ja muiden terveydellisten hätätilojen varalta voi hälventää huolia ja ahdistusta työssä. Suunnitelman pitäisi käsitellä liiketoiminnan sopeuttamista ja jatkumista tilanteissa, joissa työntekijöiden määrä pienenee terveysongelmien tai paikallisten matkustusrajoitusten vuoksi. Siihen pitäisi myös kuulua myös ohjeistus sairaslomista sekä tietoa ja tukea työntekijöiden saatavaksi.

Kun suunnitelma otetaan käyttöön, varmista, että siitä tiedotetaan kaikille yrityksessä toimiville. Tämä parantaa luottamusta organisaatioon ja auttaa vastaamaan työntekijöiden mahdollisiin kysymyksiin.

5. Tuen saatavuuden edistäminen

Pandemian jälkeen työpaikalla ei ehkä toimita enää niin kuin ennen, mikä herättää työntekijöissä paljon kysymyksiä. Toiminnallisista muutoksista viestimisessä kannattaa antaa työntekijöiden kysyä kysymyksiä ja tarjota pääsy luotettavaan tietoon. Kyselyt voi ohjata suoraan esimiehille tai henkilöstöosastolle tai käsitellä kysyjän kanssa henkilökohtaisesti esimerkiksi puhelimessa.

Eristäytymistä ja yksinäisyyttä aiheuttaneen terveyskriisin jälkeen työntekijöitä voi motivoida myös toimivien hyvinvointikäytäntöjen edistäminen.

Lue lisää työpaikalle palaamisesta pandemian jälkeen: Viisi parasta vinkkiä työpaikalle palaaville työntekijöille.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA)

Viisi parasta vinkkiä työpaikalle palaaville työntekijöille

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Vinkkejä
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.