Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak22 listopad 2021Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pet najvažnijih savjeta za povratak na radno mjesto

Nakon što smo tijekom pandemije bolesti COVID-19 radili u kuhinjama, dnevnim pa i spavaćim sobama, povratak u urede može se činiti zastrašujućim. Pročitajte naših pet najvažnijih savjeta za bezbolan povratak na radno mjesto.

Our top 5 tips for employees returning to the workplace
EURES

1.Dajte si vremena za prilagodbu

Ako vaš poslodavac to dopušta, pokušajte organizirati postupan povratak na svoje uobičajeno radno mjesto. Za početak, radite nekoliko dana tjedno na radnom mjestu, a ostale dane od kuće. To će vam dati vremena da se prilagodite razlikama između tih radnih okruženja. Mnogima će povratak na radno mjesto biti ogromna promjena jer podrazumijeva više ljudi, buku i vrijeme za putovanje, pa će za navikavanje na potpuni povratak možda biti potrebno određeno vrijeme.

2.Prilagodite svoj uobičajeni tjedni raspored

Za put do radnog mjesta sigurno će vam trebati više vremena nego za odlazak u kućni ured, a to znači da ćete morati ranije ustajati. Kako biste se pripremili za povratak na radno mjesto, čak ako je to i samo jednom tjedno, počnite redovito ustajati u isto vrijeme kao i onih dana kad ne radite kod kuće, a ručak pripremite večer prije. Povratak na radno mjesto tako će postati mnogo lakši i zahtijevat će manje promjena u odnosu na uobičajeni raspored.

3.Nemojte se bojati postavljati pitanja

Povratak na posao za svakog je drugačiji, a poduzeća isprobavaju brojne i raznovrsne prakse. To u vama može pobuditi mnogo pitanja. Prije povratka na radno mjesto svakako ih postavite svojem poslodavcu, bez obzira na to odnose li se na parkirna mjesta, spremišta za bicikle ili zdravstvene i zaštitne mjere. Važno je da znate što vas očekuje na radnom mjestu. Što više znate, bit ćete opušteniji. Ako niste sigurni kakva je politika vašeg poduzeća o radu na daljinu i hibridnom radu, povedite razgovor o tome.

4.Iskušajte nove načine rada

Svijet rada nakon bolesti COVID-19 mnogo je fleksibilniji. Možda želite početi raditi ranije ujutro da izbjegnete prometne gužve ili iskušati hibridne načine rada ako je to dopušteno politikom vašeg poduzeća. Nakon što to provjerite s poslodavcem, pronađite ono što vam odgovara i omogućuje najveću produktivnost, a istodobno koristi vašem zdravlju i kvaliteti života. Mogli biste dobiti više vremena za obiteljski život ili za bavljenje stvarima koje volite. To će vaš radni tjedan učiniti ugodnijim, a istodobno ćete ostvariti poslovne ciljeve.

5.Nemojte zaboraviti internetske alate

Ako ste se tijekom pandemije počeli više koristiti internetskim kolaborativnim alatima, nastavite to činiti i na radnom mjestu. Brojni primjeri pokazuju da je kolaboracija u timovima i poduzećima napredovala, a te će inovacije i dalje biti korisne i jačati radne sustave. Nove internetske platforme trajno će utjecati na načine rada i omogućavati nastavak suradnje među kolegama bez obzira na to gdje se nalaze. To znači da se vaš pristup radu ne treba promijeniti kad se vratite na radno mjesto.

Više savjeta o radu nakon pandemije bolesti COVID-19 pročitajte u našem članku Zašto su meke vještine i emocionalna inteligencija važniji nego ikad prije

 

Slične teme:

Zašto su meke vještine i emocionalna inteligencija važniji nego ikad prije

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a 

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.