Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel3. juli 2017Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

NGO'er: Hvad, hvorfor og hvor?

Du er sikkert stødt på forkortelsen "NGO" på Drop’pin@EURES, hos Eures selv og forskellige andre jobrelaterede websteder. Men hvad er NGO'er, hvorfor skulle du gerne ville arbejde for én, og hvor kan du få mere at vide?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

HVAD… er NGO'er?

NGO'er – eller ikkestatslige organisationer – er nonprofitorganisationer, der arbejder uafhængigt af de nationale myndigheder. De har ofte form af velgørende organisationer og er normalt specielt aktive inden for bekæmpelse af fattigdom, utilstrækkelig sundhedspleje, miljøproblemer og social udstødelse.

NGO'er kan være alt lige fra lokalsamfundsbaserede initiativer til internationale organisationer, der arbejder overalt i verden. De er typisk finansieret via donationer og bringer folk sammen, som deler en fælles interesse og ønsker at gøre en forskel eller at få indflydelse på forandringerne.

HVILKE… NGO'er findes der i Europa?

I sin årlige liste for 2016 over verdens top 500 NGO'er "Top 500 NGOs World 2016" opførte NGO Advisor 185 organisationer, som har hovedkvarter i Europa – hvilket udgjorde over en tredjedel af den samlede liste. NGO'erne i Europa varierer med hensyn til størrelse, formål og art og tilbyder en bred vifte af potentielle beskæftigelsesmuligheder. Nogle af de mest velkendte er:

  • Oxfam (Det Forenede Kongerige): Oxfam blev etableret i 1942 og er en international NGO, som er båret af ønsket om at udrydde fattigdom, tilvejebringe katastrofehjælp og kæmpe for menneskerettighederne.
  • Læger uden Grænser (Frankrig/Schweiz): Læger uden Grænser – også kendt som "Médecins Sans Frontières" – er en humanitær NGO, som er kendt for sine projekter i udviklingslande og krigsramte lande – og organisationen vandt Nobels fredspris i 1999.
  • Foundation for Environmental Education (Danmark): FEE er en international paraplyorganisation med medlemmer i over 70 lande verden over, som fremmer bæredygtig udvikling gennem miljøuddannelse.
  • APOPO (Belgien/Tanzania): Som en NGO med en unik tilgang træner APOPO afrikanske hamsterrotter til at spore landminer og tuberkulose.
  • Greenpeace (Canada/Nederlandene): Den verdensberømte miljø-NGO Greenpeace blev etableret i Canada og har nu hovedkvarter i Nederlandene og kontorer i over 40 lande.

HVAD… gør EU for at knytte forbindelser til NGO'er i Europa?

Som en del af Europa 2020-strategien for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst har Europa-Kommissionen prioriteret at etablere og styrke partnerskaber mellem EU-institutioner, nationale og regionale myndigheder og europæiske interessenter.

Specifikke generaldirektorater i Kommissionen arbejder også tæt sammen med NGO'er via aktiviteter som f.eks. halvårlige møder, hvor NGO'er inviteres til at drøfte aktuelle emner (GD JUST, tilrettelagt sammen med Social Platform), og ved at indgå i interessentdialog med NGO'er og arbejdsmarkedsparter på EU-plan (GD EMPL, inden for rammerne af den europæiske platform mod fattigdom og social udstødelse).

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg er et rådgivende EU-organ bestående af repræsentanter for arbejdsgivere, arbejdstagere og forskellige interesser. Et af udvalgets hovedtemaer er civilsamfundet, især den måde, hvorpå engagerede personer og organisationer er af afgørende betydning for politiske fremskridt. Det nylige arrangement Civilsamfundsdagene 2017 (26.-27. juni) understregede civilsamfundsorganisationernes rolle som brobygger mellem borgerne og de europæiske institutioner, og hvordan de var i stand til at tilbyde EU nye perspektiver og løsninger.

HVORFOR… arbejde for en NGO?

En af de største fordele ved at arbejde for en NGO er følelsen af virkelig at gøre en forskel i forhold til verden eller i tilværelsen for dem, der bor i verden. NGO'er giver dig mulighed for umiddelbart at se resultaterne af dit hårde arbejde, hvilket er enormt givende både på det faglige og det personlige plan.

Da organisationsstrukturen i NGO'er ofte er mindre hierarkisk end i traditionelle virksomheder, kan der også være større muligheder for, at du kan udvikle mange forskellige færdigheder ved at arbejde på forskellige områder.

HVOR… kan jeg få oplysninger om mulighederne i NGO'er?

På Eures' websted er der en bred vifte af tilbud om job, praktikophold og lærepladser fra virksomheder i hele Europa, herunder NGO'er.

Onlinejobportaler vil ofte give dig mulighed for at filtrere ledige job efter "organisationstype", og de kan derfor være en god måde til at søge efter muligheder hos NGO'er inden for dit interesseområde. En hurtig internetsøgning vil vise en liste over de vigtigste jobwebsteder i dit land.

Websteder som Euro Brussels, Global Jobs og Impact Pool har også et væld af muligheder inden for NGO'er – både europæiske og globale – så hvorfor ikke også tjekke dem?

At finde en mulighed er kun det første skridt. Du skal finpudse dit CV, skrive en ansøgning, der virkelig rykker, og score point under samtalen… og det hjælper vi dig med hele vejen igennem.

 

Relevante links:

"Top 500 NGOs World 2016"

Oxfam

Læger uden Grænser

FEE

APOPO

Greenpeace

Europa 2020-strategien

Social Platform

den europæiske platform mod fattigdom og social udstødelse

Civilsamfundsdagene 2017

bred vifte af tilbud om job, praktikophold og lærepladser

herunder NGO'er

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

skrive en ansøgning, der virkelig rykker

score point under samtalen

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Emner
  • Råd og tips
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.