Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel9 september 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Nieuwe ‘one-stop shop’ voor persoonlijk loopbaanadvies gaat van start in Brussel

Een nieuwe opleidings- en beroepskeuzebegeleidingsdienst in Brussel biedt een ‘one-stop shop’ voor studenten, werkzoekenden en werkenden die een baan zoeken of zich willen omscholen.

New one-stop shop for personal career advice opens in Brussels
Marc Buvé

‘Cité des Métiers – Beroepenpunt’ is officieel geopend op 23 april 2018 in aanwezigheid van talrijke bekende personen, zoals Marianne Thyssen, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

Het centrum bevindt zich op de begane grond van de Astrotoren, waar ook Actiris – de openbare dienst voor arbeidsvoorziening in Brussel die als het EURES-coördinatiebureau voor de regio fungeert – is gevestigd, evenals enkele van de andere partners van het centrum, zoals de VDAB (de openbare dienst voor arbeidsvoorziening in Vlaanderen) en Tracé (via de Leerwinkel-dienst). Cité des Métiers – Beroepenpunt biedt, net als Actiris, een tweetalige dienst in zowel Frans als Nederlands.

De nieuwe ruimte beslaat ruim duizend vierkante meter en is volledig afgestemd op het geven van advies en begeleiding aan mensen die op zoek zijn naar informatie over de vele mogelijkheden die hen ter beschikking staan in hun loopbaan, of het nu gaat om een studie, opleiding, werk, het starten van een bedrijf of een verhuizing naar een ander land of een andere regio.

Volgens Marc Buvé, die voor Actiris werkt, is het doel van de nieuwe dienst om alle bezoekers te begeleiden bij het opzetten van een persoonlijk ‘project’ voor hun beroepsleven, dat is aangepast aan de huidige arbeidswereld.

Marc legt uit dat een van de belangrijkste thema's mobiliteit is – waaronder transregionale, transnationale en internationale mobiliteit. Er wordt individueel advies gegeven, zodat bezoekers informatie kunnen krijgen over studeren, werken of een stage in een ander land of een andere regio. Ze worden aangemoedigd om te ‘durven’ verhuizen en krijgen advies over hoe ze het meest uit deze ervaring kunnen halen.

Er zijn ook plannen voor een specifieke training in het gebruik van het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit en de website van Actiris. Ter plaatse zijn verschillende boeken en digitale hulpbronnen beschikbaar en er zijn ook altijd mobiliteitsadviseurs van Actiris – die zelf in dienst zijn van EURES – in het gebouw aanwezig.

Doordat het centrum een gezamenlijk project is, kan het aan alle specifieke behoeften van bezoekers voldoen. Het team bestaat uit adviseurs van Actiris en Bruxelles Formation, evenals uit leden van VDAB en Tracé. Daarnaast zitten er vertegenwoordigers van de Pôle académique de Bruxelles, de Federatie Wallonië-Brussel, het Centre de validation des compétences, CEFA, Promotion sociale, EFP, SFPME en Worldskills Belgium in het team

Woon je in het Brusselse Gewest en wil je graag meer weten over werkgelegenheid, opleiding, studie en mogelijkheden voor mobiliteit, kom dan vandaag nog naar het centrum! Je vindt Cité des Métiers – Beroepenpunt aan de Sterrenkundelaan 14, op loopafstand van het metrostation Madou. Ga voor meer informatie naar:

www.citedesmetiers.brussels

 

Verwante links:

Cité des Métiers – Beroepenpunt (In Frans/Vlaams)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURESadviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenEURES-trainingExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.