Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice7 junij 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

MobiliseSME: platforma za čezmejno izmenjavo koristila stotinam malih podjetij in njihovim zaposlenim

Enotni trg EU je največje trgovinsko območje na svetu, ki podjetjem ponuja edinstvene možnosti za širjenje poslovanja, hkrati pa podjetnikom in zaposlenim iz različnih držav omogoča medsebojno spoznavanje in učenje.

MobiliseSME: cross-border exchange platform benefits hundreds of small businesses and their employees
European Entrepreneurs CEA-PME 2017

Eden od projektov, ki podpirajo tovrstne čezmejne izmenjave, je tudi MobiliseSME, ki ga financira EU in deluje kot neke vrste posredovalnica za mala in srednja podjetja (MSP).

Njegovo izhodišče je preprosto: zaposleni v malih in srednjih podjetjih sodelujejo pri izmenjavi prostih delovnih mest v malih in srednjih podjetjih v drugih državah članicah EU. Namen je, da se udeležencem omogoči razširitev poklicnega znanja in spretnosti, pridobitev mednarodnih izkušenj in izmenjavo dobrih praks.

Delodajalci pa lahko razvijajo znanja in spretnosti svojih zaposlenih ter ustvarjajo nove možnosti sodelovanja s tujimi partnerji, pri čemer se lahko opirajo na stališča zaposlenih, ki so prišli iz tujine.

Učinek programa izmenjav od njegovega oblikovanja je bil izjemen – na platformo se je namreč vpisalo več kot 400 podjetij, med novembrom 2016 in junijem 2017 pa je bilo izvedenih več kot 50 izmenjav. Projekta se boste nekateri bralci morda spomnili, saj smo o njem na portalu Eures že pisali julija 2017 v tem članku.

V ocenjevalnem poročilu o projektu MobiliseSME, objavljenem oktobra 2017, je poudarjen pozitiven odziv udeležencev, ki jim je projekt doslej koristil. Skupno 91 % podjetij pošiljateljev in 95 % podjetij gostiteljev je bilo zadovoljnih z najdenim partnerjem, 90 % podjetij je navedlo, da se bo zaradi izmenjave razvilo njihovo čezmejno poslovanje, 75 % pa jih je navedlo, da bodo zdaj lahko predstavili nove izdelke in storitve.

„Projekt MobiliseSME nam je resnično pomagal, da smo dosegli cilj glede razvoja tehničnih in trženjskih znanj in spretnosti naših zaposlenih, kar je hitro prineslo rezultate,“ pojani Emanuele D’Angella, italijanski podjetnik, ki deluje v Španiji in je gostil zaposlene iz drugih držav.

Zaposleni, ki so sodelovali, so bili enako zadovoljni, pri čemer je 90 % gostujočih zaposlenih pridobilo nova znanja in spretnosti, kar so tudi pričakovali, 81 % pa jih je navedlo, da je izmenjava prispevala k njihovemu poklicnemu razvoju in prihodnjim kariernim priložnostim.

„Projekt MobiliseSME nam je pomagal razumeti tržne priložnosti v tujini, kar je sicer z omejenimi sredstvi, ki so na voljo malim in srednjim podjetjem, drugače zelo težko,“ je dejala Triin Tammearu iz Estonije, ki je v okviru programa obiskala podjetje v Združenem kraljestvu.

Po zelo uspešni pilotni fazi se projekt MobiliseSME sedaj usmerja v prihodnost, njegovi snovalci pa očitno razmišljajo velikopotezno.

„Prvi korak bi bila razširitev projekta, da bi ta zajel vse države članice in vključil več nacionalnih mrež malih in srednjih podjetij ter organizacij za podporo podjetjem, kar bi omogočilo seznanitev podjetij s programom izmenjav,“ je pojasnil Stefan Moritz, generalni direktor evropske zveze podjetnikov European Entrepreneurs CEA-PME. CEA-PME je največja evropska zveza, ki prostovoljno združuje mala in srednja podjetja ter vodjo konzorcija projekta MobiliseSME.

Stefan Moritz pravi, da je končni cilj projekta oblikovati nekakšen „Erasmus za mala in srednja podjetja“, obsežen program izmenjav, ki bi bil primerljiv z vodilnim programom EU za študentske izmenjave.

„Podatki kažejo, da v Evropi vlada dejansko zanimanje za tovrstno shemo mobilnosti,“ pravi. „Želimo si zapolniti praznino in malim in srednjim podjetjem ponuditi priložnost, da se z globalizacijo spopadejo na preprost način: z obiskom tujine in učenjem od drugih.“

Projekt je doslej dosegel izjemen uspeh, vendar pa, kot pravi Moritz, „ima uspeh projekta MobiliseSME vrednost samo, če pomeni začetek obsežnejšega procesa“.

„Glede na izjemne prednosti, ki bi jih prinesla razširitev tovrstnega programa, je zelo pomembno, da izkoristimo trenutni zagon,“ še doda.

Projekt MobiliseSME je bil financiran v okviru Programa EU za zaposlovanje in socialne inovacije (EaSI), ki ga upravlja neposredno Evropska komisija. Združuje tri zaposlovalne programe: EURES, Sklop PROGRESS in Mikrofinančni projekt Progress.

 

Sorodne povezave:

300 malih ali srednje velikih podjetij s pomočjo sheme za izmenjavo našlo, kar je iskalo

Mobilise SME – končno ocenjevalno poročilo

Program EU za zaposlovanje in socialne inovacije

EURES

PROGRESS

Mikrofinančni projekt Progress

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNajboljša praksa EURESZunanje novice EURESZunanji deležnikiNovice s trga dela/novice mobilnostiZgodbe o uspehuMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.