Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre7 iunie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

MobiliseSME: o platformă de schimburi transfrontaliere de care beneficiază sute de mici întreprinderi și angajații acestora

Piața unică a UE este cea mai mare zonă comercială din lume, oferind posibilități unice nu doar companiilor pentru a-și extinde afacerea, dar și antreprenorilor și angajaților din diferite țări pentru a se reuni și a învăța unii de la alții.

MobiliseSME: cross-border exchange platform benefits hundreds of small businesses and their employees
European Entrepreneurs CEA-PME 2017

Un proiect care a susținut astfel de schimburi transfrontaliere este proiectul finanțat de UE MobiliseSME, un fel de „platformă de stabilire de contacte” pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Premisa proiectului este simplă: angajații IMM-urilor participă la schimburi de locuri de muncă în IMM-uri din alte state membre ale UE. Obiectivul este acela de a extinde setul lor de competențe profesionale, de a câștiga experiență internațională și de a face schimb de bune practici.

Între timp, angajatorii pot dezvolta competențele personalului lor și pot accesa noi oportunități cu parteneri străini, învățând în același timp din perspectivele externe oferite de angajații din străinătate.

De la crearea sa, programul de schimb a avut un impact considerabil: peste 400 de companii s-au înregistrat pe platformă și peste 50 de schimburi au avut loc în perioada noiembrie 2016-iunie 2017. Proiectul ar putea suna cunoscut pentru unii cititori deoarece a fost prezentat deja într-un articol pe portalul EURES în iulie 2017.

Raportul de evaluare al proiectului MobiliseSME, publicat în octombrie 2017, a evidențiat feedbackul pozitiv al celor care au beneficiat până în prezent de acest proiect. În total, 91% dintre companiile care au trimis angajați și 95% dintre companiile gazdă au fost mulțumite de persoana găsită, 90% dintre companii declarând că activitatea lor transfrontalieră se va dezvolta datorită acestui schimb, iar 75% au declarat că sunt în măsură să introducă acum noi produse și servicii.

„MobiliseSME chiar ne-a ajutat să ne îndeplinim scopul de a dezvolta competențele tehnice și de marketing ale angajaților noștri, ceea ce a adus rezultate pe termen scurt,” a declarat Emanuele D’Angella, un antreprenor italian situat în Spania care a găzduit angajați din alte companii.

Feedbackul din partea angajaților participanți a fost, de asemenea, pozitiv, 90% din angajații vizitatori dobândind noile competențe planificate, iar 81% declarând că schimbul a contribuit la dezvoltarea lor profesională și la apariția de viitoare oportunități de carieră.

„MobiliseSME ne-a ajutat să înțelegem noile oportunități ale pieței din străinătate, ceea ce este un lucru greu de făcut cu resursele limitate de care dispun IMM-urile,” a declarat Triin Tammearu din Estonia, care a vizitat o companie din Regatul Unit prin intermediul programului.

După un proiect-pilot încununat de succes, MobiliseSME se concentrează acum pe viitor și este evident că cei din spatele proiectul gândesc la scară largă.

„Primul pas ar fi de a extinde dimensiunea proiectului pentru a viza toate statele membre și pentru a se baza pe mai multe rețele de IMM-uri naționale și organizații de sprijinire a întreprinderilor în vederea informării companiilor cu privire la existența programului de schimb,” explică Stefan Moritz, directorul general al European Entrepreneurs CEA-PME. CEA-PME este cea mai mare confederație europeană de IMM-uri asociate voluntar și lider al consorțiului de proiect MobiliseSME.

Domnul Moritz spune că scopul final al proiectul ar fi de a crea un fel de „Erasmus pentru IMM-uri”, un program de schimb la scară largă comparabil cu cel mai important program UE de schimb de studenți.

„Datele arată că există un interes real în Europa pentru un astfel de program de mobilitate”, declară el. „Scopul este de a umple un vid dând IMM-urilor ocazia de a face față globalizării într-un mod simplu: mergând să învețe de la alții.”

Proiectul a înregistrat un succes fulminant până în prezent, dar după cum declară domnul Moritz, „succesul MobiliseSME este valoros numai dacă reprezintă startul unui proces mai amplu”.

„Având în vedere beneficiile extraordinare ale extinderii unui astfel de program, este foarte important să menținem acest impuls,” declară el.

Proiectul MobiliseSME a fost finanțat de Programul european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), care este gestionat direct de Comisia Europeană. Acesta reunește trei programe în domeniul ocupării forței de muncă: EURES, PROGRESS și Microfinanțarea Progress.

 

Linkuri conexe:

300 de IMM-uri găsesc soluția potrivită prin programul de mobilitate

Mobilise SME – Raport de evaluare final

Programul european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI)

EURES

PROGRESS

Microfinanțarea Progress

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de muncă și de viață în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Evenimente online viitoare

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatCele mai bune practici EURESȘtiri externe EURESPărțile interesate externeȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitatePovesti de succesTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.