Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice6 september 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Upravljanje od daleč? Kako lahko učinkovito upravljate svojo mednarodno skupino sodelavcev

Čeprav je delo na daljavo za številne ljudi postalo povsem običajno, je včasih lahko težko upravljati mednarodno skupino sodelavcev. Kljub temu pa ni nujno, da je razdalja med ljudmi v skupini težava. Preberite, kako lahko čimbolj izkoristite potencial svojih mednarodnih sodelavcev.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Uporabljajte ustrezno programsko opremo

Po pandemiji bolezni COVID-19 je več možnosti kot kdaj koli prej za delo in sodelovanje na daljavo. Vendar morda vse te možnosti izbire niso najbolj učinkovite, zlasti če vaša skupina ne uporablja enotnega sistema. Kot vodja ste odgovorni, da ocenite razpoložljivo programsko opremo in zagotovite, da izbrana platforma podpira učinkovito sodelovanje. Funkcije, ki jih morda potrebujete, lahko vključujejo video klice/snemanje, takojšnje sporočanje, izmenjavo zaslona, spletni/nespletni kazalnik in razpoložljivost programske opreme v vseh državah vaših sodelavcev.

2. Načrtujte vsakodnevne sestanke

Z načrtovanjem vsakodnevnih virtualnih sestankov lahko vzpostavite dosleden vzorec dela svoje mednarodne skupine sodelavcev, a pri tem ne pozabite upoštevati različnih časovnih pasov svojih zaposlenih. Čeprav je pomembno, da so vaši sestanki produktivni, omogočite, da imajo sodelavci dovolj časa tudi za neformalen klepet. Z omogočanjem priložnosti za druženje boste pripomogli k ohranjanju prijateljskih in poklicnih odnosov, spodbujanju zdravega delovnega okolja in izboljšanju sodelovanja na delovnem mestu kljub geografski oddaljenosti.

3. Organizirajte službena potovanja v mednarodne pisarne

Ne pozabite, da kljub razdalji med vašimi sodelavci ni nemogoče, da bi se srečali. Razmislite o organizaciji službenega potovanja za svoje sodelavce, da bi se srečali in sodelovali v živo. Tako se boste povezali drugače kot pri delu na daljavo. Zaposleni se bodo lahko bolje spoznali in imeli več priložnosti za spontan klepet o delu in življenju.

4. Zavedajte se kulturnih razlik

Pomembno je, da ste kot vodja seznanjeni z morebitnimi kulturnimi razlikami v svoji skupini, zlasti če so zaposleni razpršeni po več državah. To med drugim vključuje kodeks oblačenja, ravni formalnosti, teme, ki so sprejemljive za razpravo med sodelavci, in jezik, ki ga uporabljate za medsebojno sporazumevanje. Bodite jasni glede pričakovanj, ki jih imate do svoje skupine, in vsekakor povprašajte, kakšna so njihova pričakovanja do vas in drug drugega. Kulturne razlike so lahko včasih komaj zaznavne, zato je pomembno, da jih opredelite in si tako prizadevate za zmanjšanje s tem povezanih nesporazumov, s čimer boste pripomogli k večji povezanosti sodelavcev in zmanjšanju možnosti za spore.

5. Sodelavcem ponudite nadomestne prostore za delo

Razmislite tudi o tem, da svojim zaposlenim v primeru nepredvidenih težav pri delu od doma omogočite, da delajo drugje. Nenadne težave z internetno povezljivostjo, otroci na šolskih počitnicah ali celo hrupni sosedi so lahko razlog za nejevoljo ljudi, ki delajo na daljavo. Čeprav teh ovir pogosto ni mogoče preprečiti in lahko vplivajo na produktivnost vaše skupine, vseeno obstaja rešitev. Zaposlenim omogočite dostop do nadomestnih prostorov, kjer lahko nemoteno delajo, kot so najbližja pisarna vaše organizacije, lokalni delovni prostori za sodelo ali priložnostni najem pisarniških prostorov v njihovi okolici.

Več o tem, kaj lahko naredite za svoje zaposlene, je na voljo v članku Kako biti zelo dober delodajalec.

 

Sorodne povezave:

Kako biti zelo dober delodajalec

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.