Skip to main content
EURES
Nieuwsartikel6 september 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Leidinggeven op afstand Zo geeft u succesvol leiding aan een internationaal team

Hoewel telewerken voor veel mensen normaal is geworden, kan het moeilijk lijken om een internationaal team te leiden – een team op afstand aansturen hoeft echter geen uitdaging te zijn. Lees hier wat de voordelen zijn van een internationaal team.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Gebruik de juiste software

Door de COVID-19-pandemie is het aantal opties voor werken en samenwerken op afstand groter dan ooit. Maar deze ruime keuze is misschien juist een probleem, vooral als uw teamleden geen uniform systeem gebruiken. Als leidinggevende hebt u de taak de beschikbare software te evalueren en ervoor te zorgen dat het gekozen platform een efficiënte samenwerking bevordert. Besteed hierbij aandacht aan functies als videobellen/opnemen, instant messaging, scherm delen, weergave van de online-/offline-status en de beschikbaarheid van software in de landen waar uw teamleden werken.

2. Plan dagelijkse vergaderingen in

Door dagelijks op regelmatige tijdstippen virtuele vergaderingen in te plannen, kunt u een vast werkpatroon voor uw internationale team invoeren. Let bij het plannen van vergaderingen wel op de verschillende tijdzones van uw werknemers. Het is belangrijk om vergaderingen productief te houden, maar zorg er ook voor dat uw team de tijd heeft om informeel bij te praten. Door uw teamleden mogelijkheden voor sociale contacten te bieden, helpt u hen vriendschappelijke en professionele relaties te onderhouden, bevordert u een gezonde werkomgeving en vergroot u hun betrokkenheid ondanks de geografische afstand.

3. Organiseer reizen naar internationale kantoren

Ook al is de afstand tussen de teamleden groot, het is natuurlijk niet onmogelijk om samen te komen! Zo kunt u reizen organiseren zodat uw teamleden elkaar kunnen ontmoeten en persoonlijk kunnen samenwerken. Hierdoor kunt u contact leggen op een manier die niet mogelijk zou zijn als het team alleen op afstand werkt. Uw teamleden kunnen elkaar beter leren kennen en krijgen zo meer gelegenheid om spontaan in gesprek te komen over het werk en het leven naast het werk.

4. Let op culturele verschillen

Als leidinggevende moet u zich bewust zijn van eventuele culturele verschillen die zich binnen uw team kunnen voordoen, met name als het verspreid is over meerdere landen. Dit kan de dresscode betreffen, de vraag hoe formeel of informeel de omgang met elkaar is of welke onderwerpen gepast zijn in de discussie tussen collega’s, maar ook de taal waarin de teamleden met elkaar communiceren. Wees transparant over uw verwachtingen ten aanzien van het team en vraag teamleden wat zij van u en van elkaar verwachten. Omdat culturele verschillen soms subtiel zijn, is het goed om ze gezamenlijk in kaart te brengen en daaruit voortvloeiende misverstanden zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor zal de teamgeest sterker worden en de kans op conflicten afnemen.

5. Stel alternatieve werkplekken ter beschikking

Ten slotte kunt u uw team de mogelijkheid bieden om elders te werken in geval van onvoorziene problemen bij thuiswerken. Plotselinge internetproblemen, schoolvakanties van de kinderen of lawaaierige buren kunnen bijzonder storend zijn voor mensen die op afstand werken. Dergelijke ongemakken zijn vaak niet te voorkomen en kunnen de productiviteit van uw team verminderen, maar u kunt er wel wat aan doen. Stel alternatieve werklocaties ter beschikking waar teamleden ongestoord kunnen werken, bijvoorbeeld een werkplek op het dichtstbijzijnde kantoor van uw organisatie, een coworkingspace of een per dag gehuurde werkruimte bij hen in de buurt.

Meer informatie over de ondersteuning van uw werknemers vindt u in ons artikel Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?

 

Links:

Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tips
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.