Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel31 oktober 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Van werkloosheid naar ondernemerschap: Jongerengarantieregeling helpt jonge Litouwse haar dromen na te jagen

Goda Tokerės had altijd duidelijk voor ogen dat zij een carrière wilde opbouwen in de scheppende kunst. Maar het was haar niet duidelijk hoe zij de nodige vaardigheden en kennis moest verwerven om haar dromen waar te maken.

From jobseeker to entrepreneur - Youth Guarantee helps Lithuanian woman pursue her dreams
EC

Al zo lang Goda zich kan herinneren, staat mode centraal in haar leven. Zij begon met de studie kleding- en modetechniek aan de universiteit, maar het studieprogramma kon haar creativiteitsbehoeften niet invullen. "Ik heb er lang over gedacht om mijn eigen merk te lanceren, maar ik realiseerde me dat ik niet over de nodige kennis beschikte", zegt ze.

Op aanraden van een vriend schreef zij zich via de Jongerengarantieregeling in voor een coupeusecursus. Nadat ze deze had voltooid, lanceerde zij haar eigen merk: Oh My Goda. "De kennis die ik tijdens de cursus heb opgedaan, pas ik nu dagelijks toe", vertelt Goda. "Iedere morgen word ik wakker in de wetenschap dat ik in staat ben dit te doen."

Goda noemt zich een perfect voorbeeld van de fantastische kansen die de Jongerengarantieregeling aan jongeren biedt. "Ik ben trots op mezelf en ik heb vertrouwen in wat ik doe", voegt zij eraan toe. "Mijn bedrijf gaat dan ook vooruit."

Wat is de Jongerengarantie?

De Jongerengarantie is een nieuwe strategie om jeugdwerkloosheid te verlagen en garandeert dat iedere jongere onder de 25 jaar een degelijk en concreet aanbod van een baan, leerlingplaats, stage of voortgezette opleiding krijgt. De regeling vereist dat de jongere dit aanbod krijgt binnen vier maanden nadat hij of zij het formeel onderwijs heeft verlaten of werkloos is geworden. Veelgestelde vragen over de Jongerengarantieregeling vindt u hier.

 

Verwante links:

Jongerengarantie en het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief – Video

Vragen en antwoorden over de jongerengarantie

Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief

Leven en werken in Litouwen

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Succesverhalen
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.