Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk31 október 2017Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Álláskeresőből vállalkozó – az ifjúsági garancia megvalósította egy litván lány álmát

Goda Tokerės mindig is tudta, hogy a kreatív művészet területén szeretne dolgozni. Csak az nem volt világos számára, hogyan szerzi meg azokat a készségeket és tudást, amellyel ezt a célját meg is valósíthatja.

From jobseeker to entrepreneur - Youth Guarantee helps Lithuanian woman pursue her dreams
EC

Godának, mióta az eszét tudja, mindig is a divat volt a mindene. Az egyetemen is ruhaipari mérnöknek tanult, de abbahagyta, mert úgy érezte, ez a szak nem elég kreatív számára. „Már régóta azon gondolkodtam, hogy saját divatmárkát hozok létre, de rájöttem, hogy nincs meg a kellő tudásom hozzá” – mondja.

Egy barátja javaslatára beiratkozott egy olyan varrótanfolyamra, amely az ifjúsági garancia program keretében indult. Ennek elvégzése után útjára indította saját márkáját, melynek neve: Oh My Goda. „Ma már napi szinten alkalmazom a tanfolyamon szerzett tudást – fűzi hozzá Goda. – Minden reggel úgy kelek fel, hogy tudom, minden képességem megvan ehhez a szakmához.”

Goda szerint az ő története kiváló példája annak, milyen nagyszerű lehetőségeket nyújthat a fiataloknak az ifjúsági garancia. „Büszke vagyok arra, amit csinálok, és magabiztosnak is érzem magam – teszi hozzá. – Ennek köszönhetem, hogy vállalkozásom nagy léptekkel halad előre.”

Mi az az ifjúsági garancia?

Az ifjúsági garancia egy új megközelítés szerint igyekszik csökkenteni az ifjúsági munkanélküliséget, biztosítva, hogy minden 25 év alatti fiatal jó minőségű, konkrét állásajánlatot vagy szakmai gyakorlati lehetőséget kapjon, vagy továbbtanulhasson. A program értelmében ezeknek az ajánlatoknak 4 hónapon belül az „asztalra kell kerülniük” attól az időponttól kezdve, hogy a fiatal kilépett a formális oktatásból, vagy munkanélküli lett. Az ifjúsági garanciával kapcsolatos gyakori kérdéseket itt találja.

 

Vonatkozó linkek:

Az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés – videofilm

Ifjúsági garancia: kérdések és válaszok

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés

Élet és munka: Litvánia

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Sikertörténetek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.