Skip to main content
European Commission logo
EURES
News article21 juni 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Jobbmesser: få mest mulig ut av tiden din

Du har funnet en jobbmesse du vil dra til, og du har fullført registreringsprosessen (hvis du var nødt til det). Hva nå? Kanskje tenker du at det holder at du dukker opp på selve dagen, men for å få mest mulig ut av jobbmessen – og for å bruke tiden din på en fornuftig måte – kan det være lurt å planlegge litt på forhånd.

Job fairs: making the most of your time

Finn ut hvem som kommer til å være der

De fleste jobbmesser legger ut en liste over messedeltakere i forkant av arrangementet. Hvis du vet hvilke virksomheter og organisasjoner som kommer til å være der, kan du bestemme deg for hvem du vil snakke med, og sette opp en plan over hvordan du skal gå fram. Dette er særlig viktig hvis det er snakk om et stort arrangement og du sannsynligvis ikke vil få tid til å snakke med alle. Hvis du rangerer deltakerne, blir det lettere å se hvem du definitivt skal snakke med og hvem du skal oppsøke hvis tiden strekker til.

Kle deg for suksess

Kanskje tenker du at antrekket ditt ikke er så viktig, men det er en vesentlig del av hvordan du framstår, og førsteinntrykket er viktig. Rekrutterne kommer sannsynligvis til å møte hundrevis av unge jobbsøkere i løpet av dagen, og da ønsker du ikke å bli husket av feil årsak! Det sikreste er å kle deg som om du skal på jobbintervju.

Ta med CV-en din

Du vil sannsynligvis bare få rundt 10 minutter med hver enkelt potensiell arbeidsgiver, så det kan være lurt å ha med noe du kan gi dem. Visittkort fungerer fint, men en CV inneholder mye mer informasjon om din kompetanse og erfaring og hva du har å tilby. Sørg for at du har med deg nok kopier, og husk at CV-en må ha en hensiktsmessig lengde – det er ingen arbeidsgivere som ønsker å lese gjennom ti sider for å finne ut hvem du er og hva du kan!

Tenk gjennom hva virksomheter eller organisasjoner trenger

De er på jakt etter talentfulle nye arbeidstakere som vil tilføre bedriften deres en eller annen form for merverdi. Kompetansen og erfaringen på CV-en din er viktig, men hvordan du framstår som person er også av betydning. Hvis du smiler, får øyekontakt, viser interesse for (og kunnskap om) bedriften og presenterer deg selv med selvtillit, øker du sjansene for at bedriften ønsker å ansette deg.

Tenk gjennom hva du ønsker

Hvorfor deltar du på jobbmessen egentlig? Er det en bestemt jobb du har lyst på, eller en bedrift du kunne tenke deg å jobbe for? Ønsker du å se hvilke muligheter som finnes der ute? Eller tenker du at det å gå på jobbmesser bare er noe du bør gjøre? Hvis du er klar over hva motivasjonen din er, blir det lettere å planlegge tiden din mens du er der. Og dersom sistnevnte årsak er tilfelle, kan det hende at du også blir inspirert til å utnytte tiden bedre.

Hvor finner du mer informasjon?

De europeiske jobbdagene er et bra sted å begynne. Disse rekrutteringsmessene arrangeres både på nettet og på et fysisk sted og bringer sammen jobbsøkere og virksomheter på ulike steder i Europa, et par ganger i måneden (i snitt). Du kan enkelt melde deg på arrangementene på nettstedet til De europeiske jobbdagene.

Global Careers Fair ser ut over Europas grenser og arrangerer hvert år en rekke internasjonale karrieremesser. Disse messene arrangeres på nettet slik at de er tilgjengelige for unge over hele verden.

Jobbmesser går hånd i hånd med nettverksbygging, så ikke glem å sjekke ut vår ultimate guide til nettverksbygging for gode tips om hvordan du kan bygge nettverk som en profesjonell!

 

Relevante lenker:

De europeiske jobbdagene

Internasjonale karrieremesser

Ultimate guide til nettverksbygging

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapJobbdager/arrangementerRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.