
Ga na wie er aanwezig zullen zijn
Bij de meeste banenbeurzen wordt een deelnemerslijst gepubliceerd voorafgaand aan het evenement. Wanneer je weet welke bedrijven en organisaties aanwezig zullen zijn, kun je bepalen wie je zou willen spreken en een actieplan opstellen. Dit is vooral van belang wanneer het een groot evenement betreft, want je zult waarschijnlijk niet de tijd hebben om iedereen te spreken. Een rangschikking vaststellen voor de deelnemers kan een goede manier zijn om een onderscheid te maken tussen wie je zeker zou willen ontmoeten en wie je zou willen spreken wanneer de tijd het toelaat.
Kleed je om indruk te maken
Wat je draagt, kan misschien niet zo belangrijk lijken, maar het maakt een essentieel deel uit van hoe je jezelf presenteert en de eerste indruk telt. Recruiters zullen waarschijnlijk honderden jongeren zoals jij ontmoeten gedurende de dag. Je wilt daarom niet dat ze je om de verkeerde redenen herinneren! Bedenk wat je zou aantrekken voor een sollicitatiegesprek en dan zit je goed.
Maak kopieën van je cv
Je krijgt waarschijnlijk niet meer dan circa 10 minuten met een potentiële werkgever en daarom is het goed om iets achter te laten. Visitekaartjes zijn prima, maar een cv bevat zoveel meer informatie over je vaardigheden, je ervaring en wat je een bedrijf te bieden hebt. Zorg ervoor dat je voldoende exemplaren hebt en dat de lengte van je cv redelijk blijft - geen enkele potentiële werkgever wenst 10 pagina's door te nemen om te ontdekken wie je bent en wat je kunt!
Denk na over wat bedrijven of organisaties willen
Zij zoeken getalenteerde nieuwe werknemers die hun bedrijf meerwaarde zullen bieden. De vaardigheden en ervaring op je cv zijn belangrijk, maar ook van belang is hoe je als persoon overkomt. Door te glimlachen, oogcontact te maken, blijk te geven van echte interesse in (en kennis van) het bedrijf en jezelf met vertrouwen voor te stellen, zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk overkomt als potentiële werknemer.
Denk aan wat jij wilt
Waarom precies woon je de banenbeurs bij? Is er een specifieke baan die je op het oog hebt of is er een bedrijf waar je graag voor zou willen werken? Ben je geïnteresseerd in onverwachte kansen die zich kunnen voordoen? Of meen je dat het bezoeken van een banenbeurs gewoon iets is dat je moet doen? Eerlijk zijn over je motivatie helpt je de tijd die je daar doorbrengt gericht te benutten en kan – in het geval van de laatste reden – je misschien inspireren tot een doeltreffendere opstelling.
Waar kun je meer informatie vinden?
De Europese banendagen zijn de ideale plek om te starten. Deze wervingsbeurzen brengen werkzoekenden en bedrijven op verschillende Europese locaties samen. Zij worden (gemiddeld) een aantal malen per maand online en ter plaatse georganiseerd. Aanmelden voor een evenement kan eenvoudig via de website van de Europese banendagen.
Voor wie verder wil kijken dan Europa organiseert de Global Careers Fair jaarlijks enkele internationale carrièrebeurzen. Deze evenementen vinden online plaats, waardoor zij voor jongeren overal ter wereld toegankelijk zijn.
Banenbeurzen en netwerken gaan hand in hand. Bekijk daarom onze ultieme netwerkgids met geweldige tips om als een professional te netwerken!
Verwante links:
Internationale carrièrebeurzen
Meer informatie:
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Toekomstige online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
EURES op Google+
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 21 juni 2017
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/OndernemerschapJobdagen/evenementenWervingstrendsJeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- Leven & werken
- Sector
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles