Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия13 юни 2017Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Трудова борса на разстояние едно кликване: таланти в областта на ИТ от цяла Европа се регистрират в Европейски онлайн ден на труда в Ирландия

Представете си за момент, че търсите работа, имате образование по софтуер/ИТ или умения в областта на бизнес услугите и се стремите към професионално развитие. Къде бихте потърсили нови възможности? Едва ли бихте прелиствали брошури на някоя трудова борса. Най-вероятно ще ви намерят да правите, ако не всички, то преобладаващата част от проучванията си във всемогъщия Интернет.

A job fair just a click away: IT talent from all over Europe plugged-into Irish European Online Job Day
E(O)JD

Представете си сега, че можете да участвате в онлайн трудова борса, на която се правят презентации, обявяват се свободни работни места, има лесно достъпна процедура за кандидатстване, събеседвания и срещи онлайн с потенциални работодатели: всичко това само на разстояние едно кликване!  Е, този сценарий вече е реализиран.

Европейски (онлайн) дни на труда — това е поредица от постоянни и динамични събития, които събират заедно търсещи работа и работодатели с цел популяризиране на възможностите за работни места. Провеждани на място или онлайн, тези общоевропейски панаири за намиране на персонал установяват контакти между търсещи работа и работодатели в други европейски държави. Участниците получават и практически съвети относно живота и труда зад граница.

На 4 май 2017 г. EURES Ирландия/Европейска службата по заетостта на ирландското Министерство за социална закрила, с пряката подкрепа на Европейската комисия, проведоха местен Европейски (онлайн) ден на труда под надслов “Cork where IT is @......check IT out” (Корк, където ИТ са в.........проверете). Предназначено за таланти в областта на ИТ и бизнес услугите, онлайн събитието има за цел да привлече таланти по ИКТ в ирландския град Корк за най-добрите фирми в сектора, като Apple, Dell, Google, Logitech и други. (За пълен списък на фирмите, участвали в събитието, можете да видите във фирми).

Преместване в Корк?

Организаторите изтъкват, че в Корк са установени вече 150 задгранични фирми, в които понастоящем работят 28 500 души. „Солидната база от реномирани международни фирми и многообещаващи нови ирландски фирми, в съчетание с качествена инфраструктура и добро качество на живот, превръщат Корк в атрактивно място за предприятията и търсещите работа“, поясняват местните съветници на EURES. Ако се виждате на работа за гигант в ИКТ или за динамично стартиращо предприятие, водещо в областта на иновативните технологии, Корк може да се окаже подходящото място за вас.                                         

Онлайн, всичко на едно място

Събитието се състоя изцяло онлайн от 10:00 до 13:30 ч. на 4 май, бе излъчено онлайн, като можете да го видите онлайн и днес тук. Търсещите работа имаха възможност да търсят и да кандидатстват за работа в реално време; да установяват контакт с работодатели, да насрочват събеседвания за работа и да използват функцията „чат на живо“ за задаване на въпроси. ЕURES Ирландия също изнесе няколко важни и полезни презентации, достъпни за търсещите работа в самия ден. Една от тях беше „Твоята първа работа с EURES“, посветена на европейската финансова помощ за мобилните работници. В друга се говореше за „Условия на живот и труд: Ирландия“. Работодателите разгласиха своите нужди от работна ръка, като публикуваха свободните длъжности непосредствено в платформата чрез автоматична проверка и съпоставяне на автобиографии, насрочване и провеждане на онлайн събеседвания в самия ден на събитието и с чат на живо за въпроси и отговори с евентуални работодатели.

Европейският онлайн ден на труда в областта на ИКТ бе проведен от EURES Ирландия/Европейска службата по заетостта на ирландското Министерство за социална закрила с пряката подкрепа на Европейската комисия. Събитието беше част от по-широка инициатива — Европейската седмица по заетостта, имаща за цел да повиши осведомеността за услугите и помощите, предлагани на работодатели и търсещи работа на целия европейски пазар на труда. 

 

Връзки по темата:

Cork where IT is @......check IT out - event page

(„Корк, където ИТ са в.........проверете“, страница на събитието)

Cork where IT is @......check IT out - Facebook post („Корк, където ИТ са в.........проверете“, постване във Facebook)

EURES Ирландия

#ICTJobsCork

#EURESJobDays

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи Онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Бизнес /ПредприемачествоДни/събития на работаНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналСоциална медия
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.