Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel31 mei 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Van Ierland naar Kroatië en weer terug: hoe EURES grote bedrijven helpt bij het vervullen van internationale vacatures

Marriott International is een van 's werelds meest vooraanstaande hotelketens, met meer dan 6000 hotels in ruim 122 landen. Vanwege zo'n divers klantenbestand bestaat er grote behoefte aan meertalige werknemers. Marriott is dan ook constant op zoek naar getalenteerde nieuwe medewerkers.

From Ireland to Croatia and back again: how EURES helps big businesses fill international roles
© Luxury Reservations Ltd, 2013/Aileen O’Keeffe

EURES en zijn adviseurs vervullen inmiddels een belangrijke rol in het wervingsproces, met name voor het Customer Engagement Centre van Marriott in het Ierse Cork. "Wij bedienen op dit moment negen verschillende taalmarkten", aldus Aoife Lyons, die als specialist werving en selectie bij het Engagement Centre werkt. "Wij hebben soms ondersteuning nodig om de dienstverlening aan die markten te garanderen, vooral vanwege de economische groei die de stad Cork de afgelopen jaren doormaakt."

Zij voegt daaraan toe: "Voor onze functie Reservations & Customer Specialist werven wij voornamelijk extern. Deze medewerker helpt onze gasten met vragen over hun boeking in diverse taalmarkten."

Hugh Rodgers, adviseur bij EURES Ierland, helpt Marriott International in Cork al meer dan tien jaar met werving en selectie. "Wij brengen hun vacatures op de website van EURES ruim onder de aandacht en hebben ook toegang tot nationale websites," zegt hij. "Ik krijg ook veel hulp via het netwerk van EURES-adviseurs in landen als Kroatië, Denemarken en Nederland, die zulke vacatures helpen vervullen en in hun eigen land onder de aandacht brengen."

Een van die adviseurs is Martina Vidakovic van EURES Kroatië. Zij heeft de afgelopen jaren geholpen om een aantal getalenteerde Kroaten aan te trekken voor openstaande vacatures bij het Customer Engagement Centre van Marriott.

De samenwerking tussen de twee EURES-kantoren vloeide voort uit een toevallige ontmoeting tussen Hugh en een collega van Martina. "Mijn collega Patricija ontmoette Hugh tijdens een cursus en zei dat veel Kroaten zowel Duits als Engels spreken," laat Martina weten. "Hugh gaf aan dat Marriott International een groot Duits klantenbestand heeft en dat kennis van het Duits om die reden een veelgevraagde vaardigheid is. Hij nodigde haar uit voor een bezoek om haar te laten zien dat Marriott een geweldige werkgever is. De rest is geschiedenis."

Het feit dat Kroatië de jongste lidstaat van de Europese Unie is, heeft volgens Martina bijgedragen aan het succes van de werving en selectie. "Nu de arbeidsmarkt is opengesteld, tonen veel Kroaten belangstelling voor nieuwe ervaringen in het buitenland."

"Kroaten zijn dol op Ierland," gaat ze verder, "en er zijn ook heel veel culturele overeenkomsten tussen Ieren en Kroaten. Ierland is een van de landen die zij [Kroaten] vaak kiezen voor een frisse start."

De reacties van de Kroaten die de oversteek naar Ierland hebben gemaakt zijn zonder uitzondering positief. "Ze hebben het zo naar hun zin bij Marriott dat ze ons snel vergeten," lacht Martina. "Alle reacties die wij tot dusverre hebben ontvangen, wijzen uit dat ze tevreden zijn en dat er goed voor ze wordt gezorgd!"

De ervaringen van het Customer Engagement Centre van Marriott zijn een fraai voorbeeld van het profijt dat EURES kan opleveren voor bedrijven in heel Europa.

"Ik denk dat EURES het in zich heeft om van grote betekenis te zijn voor bedrijven die internationaal werven," zegt Hugh. "EURES heeft in alle landen een enorm bereik en een uitstekend ondersteunend netwerk. Het heeft ook de instrumenten om zowel ondersteuning als informatie te leveren en kan werkgevers een uitgebreid pakket aanbieden."

En hoe kijkt Aoife ertegen aan, als vertegenwoordiger van een van die bedrijven? "EURES is behulpzaam, informatief, altijd op tijd en altijd prettig om mee te werken!" zegt ze enthousiast. "Ze bieden ons veel steun bij de werving en selectie."

 

Verwante links:

EURES Ierland

EURES Kroatië

Marriott International Customer Engagement Centres

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Levens- en arbeidsomstandigheden in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEURES beste praktijkenExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersIntern EURES-nieuwsSuccesverhalenJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.