Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak31 svibanj 2018Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Iz Irske u Hrvatsku i natrag: kako EURES pomaže velikim poduzećima da obavljaju svoje međunarodne uloge

Marriott International jedno je od najvećih svjetskih ugostiteljskih poduzeća koje se sastoji od lanca od više od 6 000 hotela u preko 122 zemlje. Budući da ima tako raznoliku bazu klijenata, Marriott ima stvarnu potrebu za višejezičnim zaposlenicima i uvijek traži stručno novo osoblje.

From Ireland to Croatia and back again: how EURES helps big businesses fill international roles
© Luxury Reservations Ltd, 2013/Aileen O’Keeffe

EURES i njegovi savjetnici imaju važnu ulogu u njegovu postupku zapošljavanja – posebno za Marriottov centar za rad s klijentima u gradu Cork u Irskoj. „Trenutačno pružamo usluge na devet različitih jezičnih tržišta”, objašnjava Aoife Lyons, stručnjakinja za zapošljavanje u centru. „Ponekad nam je potrebna pomoć kako bismo osigurali pružanje usluga na tim tržištima, posebno zbog gospodarskog rasta koji je posljednjih nekoliko godina zabilježen u gradu Cork.”

„Najviše zapošljavamo radnike na radno mjesto stručnjaka za rezervacije i pomoć klijentima”, dodaje. „Oni pomažu našim gostima s upitima za rezervacije na velikom broju tržišta na kojima se govore različiti jezici”.

Hugh Rodgers, savjetnik u EURES-u u Irskoj, već više od 10 godina pomaže poduzeću Marriott International u Corku sa zapošljavanjem. „Oglašavamo njihova radna mjesta na portalu EURES-a te imamo pristup i nacionalnim intzernetskim stranicama”, rekao je. „Dobivam izvrsnu potporu i od mreže savjetnika EURES-a u zemljama kao što su Hrvatska, Danska i Nizozemska, koji pronalaze radnike i oglašavaju ta radna mjesta u svojim zemljama.”

Jedan od tih savjetnika je Martina Vidaković iz EURES-a Hrvatska, koja je tijekom godina pomogla s pronalaženjem niza stručnih Hrvata za otvorena radna mjesta u Marriottovu centru za rad s klijentima.

Suradnju između dvaju ureda EURES-a potaknuo je slučajni sastanak između njezine kolegice i Hugha. „Moja kolegica Patricija upoznala je Hugha na tečaju osposobljavanja i spomenula je da mnogo Hrvata govori njemački i engleski jezik”, rekla je Martina. „Hugh je istaknuo da Marriott International ima veliku bazu njemačkih klijenata i stoga je znanje njemačkog jezika vrlo tražena vještina. Pozvao ju je da ih posjeti i vidi kako je Marriott dobar poslodavac. Ostatak priče vam je poznat.”

Martina vjeruje da je uspješnosti zapošljavanja pridonijela činjenica da se Hrvatska posljednja pridružila EU-u. „Budući da se tržište rada otvara, mnogi Hrvati zainteresirani su za nova iskustva u inozemstvu.”

„Hrvati vole Irsku”, dodala je, „a postoje i mnoge kulturološke sličnosti između Iraca i Hrvata. To je zemlja koju oni [Hrvati] često biraju za novi početak.”

Oni koji su otišli u Irsku pričaju samo o pozitivnim iskustvima. „Vrlo brzo nas zaborave jer se odlično provode radeći za Marriott,” smije se Martina. „Sve dosad zaprimljene povratne informacije potvrđuju da su zadovoljni i dobro zbrinuti!”

Iskustvo Marriottova centra za rad s klijentima izvrstan je primjer koristi koje EURES može donijeti poduzećima diljem Europe.

„Mislim da bi EURES mogao pružati veliku potporu poduzećima koja zapošljavaju na međunarodnoj razini”, kaže Hugh. „On ima veliki doseg u svim zemljama i dobru mrežu za potporu. Osim toga, ima alate za pružanje pomoći i informacija i može poslodavcima ponuditi sveobuhvatni paket.”

Što kaže Aiofe kao predstavnica jednog od tih poduzeća? „EURES je uslužan, pruža informacije, pravodobno pruža pomoć i s njim je uvijek zadovoljstvo raditi”, rekla je s entuzijazmom. „Puno nam pomaže s našim potrebama za zapošljavanje.”

 

Korisne poveznice:

EURES Irska

EURES Hrvatska

Centri za rad s klijentima poduzeća Marriott International

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama EURES-a

EURES-ova Baza podataka o slobodnim radnim mjestima

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Budući događaji na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedIn-u

Teme
Posao /PoduzetništvoNajbolja praksa EURES-aVanjske vijesti EURES-aVanjski dioniciInterne vijesti EURES-aUspješne pričeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.