Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk25 április 2019Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

„Csodás helyek, fantasztikus emberek”: Lara története

Az EURES spanyol irodájától egyre-másra érkeznek a sikertörténetek. Juan Carlos és Alejandra után az EURES másik kedvezményezettje, Lara is elmondta a történetét, benne pár hasznos ötlettel és jó tanáccsal, az EURES spanyolországi irodájának Facebook-oldalán.

‘Incredible places and wonderful people’: Lara’s story
Lara Sánchez Morante, 2018/Saray Fernández Couce

„Az egész úgy kezdődött, hogy regisztráltam az EURES-platformon – emlékezett vissza Lara. – Egyszerű volt, pont olyan, mint a többi online álláskereső platform. Lényegében csak az önéletrajzot kell feltölteni. Meg is lehet szűrni, hogy milyen ajánlatokat szeretne kapni az ember, a munka típusától függően.”

Larát hamarosan meg is keresték egy állásajánlattal a németországi Moselle-völgyének régiójából, de saját bevallása szerint először ő sem tudta, mit tegyen, mert a munkáltató azt akarta, hogy gyorsan álljon munkába.

„Nem volt vesztenivalóm”

Lara úgy döntött, hogy kapcsolatba lép egy EURES-tanácsadóval a Spanyolország délnyugati részén, Extremadura régióban működő Servicio Extremeño Público de Empleo (SEXPE) szolgálatnál.

„Azt kell mondanom, hogy a tanácsaik nagyon sokat segítettek, nagyrészt el is oszlatták a kétségeimet, így rendet tudtam tenni a fejemben” – mondta.

Az EURES-tanácsadó biztosította Larát afelől, hogy az EURES-portálon regisztrált ajánlatok megbízhatóak, és megosztotta vele olyan emberek történetét, akik az EURES-en keresztül már külföldön dolgoznak. Lara végül elfogadta az állásajánlatot annak ellenére, hogy teljesen új szakmában kell dolgoznia.

Extremadura nagyrészt vidéki térség, ahol a fiatalok számára kevés a munkalehetőség. A régióban 25% körül van a munkanélküliség – Spanyolországban átlagosan 16% –, de a 25 év alattiak körében becslések szerint inkább az 50%-ot közelíti. Ennek tudatában Lara látta, hogy jó lehetőséget kapott.

„Nem volt vesztenivalóm, hiszen Spanyolországban munkanélküli voltam – mondta. – Megláttam a lehetőséget, hogy most kipróbálhatom, milyen az élet egy másik országban, és közben miért ne tanuljak meg németül.”

„Ennél jobban nem is dönthettem volna”

Lara bevallja, hogy nem könnyen szokott hozzá a németországi élet- és munkakörülményekhez. „Nehéz volt, leginkább furcsának mondanám, mert eleinte minden másnak tűnik” – mondta.

Lara ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez mindig így van, amikor az ember új munkahelyre kerül, vagy más, komoly változás történik körülötte, és elmondása szerint neki sem tartott túl sokáig, hogy hozzászokjon az új életéhez és munkahelyéhez.

Azt is hozzátette, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért figyelmes, segítőkész főnöke van, aki segített a lakáskeresésben, eligazodni a bürokrácia útvesztőiben, sőt még orvost is talált neki.

„Idővel rájöttem, hogy a németországi munka elvállalása az adott pillanatban a lehető legjobb döntés volt – mondta Lara. – A munkának köszönhetően csodálatos helyeket és fantasztikus embereket ismerhettem meg, amit el sem tudtam volna képzelni.”

Személyes kiteljesedés és szakmai tapasztalat

„Mindezek mellett úgy hiszem, hogy az ilyen tapasztalatok a személyiségen is sokat alakítanak, ezt tanúsíthatom – mondta Lara. – Más dolgok lesznek fontosak, ettől fejlődik az ember személyisége.”

„Röviden: a tapasztalataim alapján mindenkinek, aki ezt fontolgatja, csak ajánlani tudom, hogy dolgozzon egy ideig külföldön. Sokkal többet nyer vele, mint amennyit veszíthet.”

Ha ösztönzést merített Lara szavaiból, és kedvet kapott a külföldi munkavállaláshoz, regisztráljon az EURES-portálon még ma! Az EURES spanyolországi irodájának legfrissebb híreit folyamatosan követheti a Facebook-oldalukon.

 

Kapcsolódó linkek:

EURES portál – Juan Carlos története

EURES portál – Alejandra története

Lara története – az eredeti poszt a Facebookon (spanyolul)
EURES-portál

Az EURES spanyolországi irodája a Facebookon

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
SikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.