Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak17 travanj 2020Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako se istaknuti u razgovoru za posao na internetu

Budući da sve više ljudi radi od kuće, razgovori za posao putem videoveze sve su češći. Voditi razgovor za posao na internetu može biti zastrašujuće, pogotovo ako je to jedina stvar koja stoji između vas i posla iz vaših snova. Srećom, nudimo vam odlične savjete o tome kako impresionirati svog budućeg poslodavca i prikazati se u najboljem mogućem „virtualnom” svjetlu.

How to stand out in an online job interview
Shutterstock

Prije razgovora

Provjerite radi li vam oprema ispravno

Prvo s voditeljem razgovora provjerite koji alat žele koristiti To može biti Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype ili Zoom – odabranim se alatom morate znati služiti i mora biti kompatibilan s vašom opremom. Dobra je ideja prije razgovora nazvati prijatelja ili člana obitelji kako biste provjerili rade li vam ispravno kamera i mikrofon na uređaju te je li internetska veza dovoljno dobra za kvalitetnu audiovezu/videovezu.

Format intervjua provjerite s voditeljem razgovora. Možda videoveza nije potrebna.

Napravite si plan B

Osmislite rezervni plan za slučaj da na dan razgovora za posao iskusite tehničke poteškoće. Možete pri ruci imati još jedan uređaj koji ste prethodno testirali ili voditelja razgovora unaprijed zamolite za broj telefona na koji ga možete nazvati u slučaju da vam tehnologija zakaže.

Nemojte kasniti

Jednako kao i kod razgovora na kojima ste fizički prisutni, trebali biste biti spremni desetak minuta ranije.

Odaberite idealno mjesto

Izaberite dobro mjesto s prirodnim svjetlom da vas voditelj razgovora može jasno vidjeti. Vaša je pozadina također važna. Stoga počistite taj prostor i uklonite sve stvari koje voditelju razgovora mogu odvratiti pažnju.

Uklonite stvari koje odvraćaju pažnju

Nemojte zaboraviti na uređaju isključiti obavijesti o pristiglim porukama. Ako ne živite sami ili imate kućnog ljubimca, osigurajte da vas ne smetaju i da ne mogu slučajno ući u kadar kamere.

Budite spremni

Pripremite odgovore na neka od najčešćih pitanja na razgovorima za posao. Pri ruci također možete imati svoj životopis i popratno pismo s detaljnijim informacijama. Svakako pripremite papir i olovku za slučaj da trebate nešto zapisati.

Odjenite poslovnu odjeću

Obucite se kao da fizički idete na razgovor za posao. Prvi su dojmovi važni. Stoga, čak i kad razgovor za posao vodite iz vlastite dnevne sobe, morate izgledati profesionalno.

Tijekom razgovora

Pažljivo slušajte

U razgovorima na internetu ponekad dolazi do kašnjenja zvuka što znači da biste nekome nehotice mogli upasti u riječ. Da to izbjegnete, pažljivo slušajte voditelja razgovora i pričekajte nekoliko trenutaka prije nego što odgovorite.

Obratite pažnju na govor svog tijela

Sjedite uspravno, smješkajte se i aktivno sudjelujte u razgovoru s drugom stranom. Gledanje u oči je važno, stoga se trudite voditelja razgovora gledati u oči. To znači da morate gledati u kameru umjesto u ekran.

Nakon razgovora

Pošaljite e-poruku i zahvalite se na razgovoru.

Kao i kod svakog drugog razgovora za posao, važno je zahvaliti voditelju razgovora e-porukom. Time dajete do znanja da ste pažljivi i zahvalni na mogućnosti koja vam je pružena.

Pratite razvoj situacije

U velikim je tvrtkama postupak zapošljavanja često dugotrajan i stoga trebate biti strpljivi. No to ne znači da ne biste trebali pratiti razvoj situacije te povremeno pošaljite popratnu poruku i izrazite svoj interes za posao.

Nadamo se da su vam ovi savjeti korisni i želimo vam puno sreće u traženju posla!

 

Korisne poveznice:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiTrendovi zapošljavanjaMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.