Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия17 Aприл 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да блеснете на събеседване за работа онлайн

Все повече хора работят от вкъщи и събеседванията чрез видеоконферентна връзка се използват все по-широко. Явяването на събеседване за работа онлайн може да бъде плашещо, особено ако е единственото препятствие по пътя ви към работата мечта. Имаме за вас някои много добри съвети как да впечатлите бъдещия работодател и да се представите в най-добрата „виртуална“ светлина.

How to stand out in an online job interview
Shutterstock

Преди събеседването

Тествайте устройството

Първо, трябва да уточните с работодателя какъв софтуер предпочита да използва. Дали ще е Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype или Zoom - уверете се, че знаете как да го използвате и че е съвместим с вашето устройство. Добра идея е да проведете пробен разговор с приятел или член на семейството, за да проверите микрофона и уебкамерата и да видите дали при вашата интернет връзка имате добро качество на звука/картината.

Не забравяйте да попитате работодателя какъв е форматът на събеседването. Възможно е да не е необходима видеовръзка.

Обмислете план Б

Обмислете резервен план, в случай че се сблъскате с технически проблеми в деня на събеседването. Може да приготвите друго изпитано устройство или предварително да помолите водещия събеседването да ви предостави телефонен номер, в случай че възникнат проблеми с технологията.

Бъдете точни

Както при присъствените събеседвания, редно е да се явите 10 минути по-рано.

Изберете идеалното място

Изберете добро място с естествена светлина, така че водещият събеседването да ви вижда ясно. Фонът също е много важен - разчистете и махнете всякакви предмети зад гърба ви, които биха могли да отклонят вниманието на водещия събеседването.

Погрижете се за разсейващите фактори

Не забравяйте да изключите функцията за получаване на нотификации на устройството. Ако живеете с някого или имате домашен любимец, уверете се, че те няма да ви обезпокояват и няма как случайно да влязат в кадър.

Бъдете подготвени

Подгответе отговори на най-често задаваните въпроси на събеседвания. За бърза справка можете да сложите отстрани автобиографията и мотивационното си писмо. Не забравяйте да си подготвите химикал и лист хартия, в случай че се наложи да водите записки.

Облечете се официално

Облечете се като за присъствено събеседване. Първите впечатления са важни, затова дори да говорите от всекидневната, трябва да изглеждате професионално.

По време на събеседването

Слушайте внимателно

При събеседванията онлайн понякога има закъснения в звука, което означава, че без да искате, може да прекъснете някого. За да избегнете такъв риск, изслушвайте водещия събеседването внимателно и изчаквайте няколко секунди, преди да започнете да говорите.

Обръщайте внимание на езика на тялото

Не забравяйте да седите изправени, да се усмихвате и да осъществявате контакт с водещия събеседването. Зрителният контакт е важен, затова старайте се да гледате водещия събеседването „в очите“. Това означава да гледате в уебкамерата, а не в екрана.

След събеседването

Напишете писмо в знак на благодарност.

Както при всяко друго събеседване за работа, след срещата изпратете на водещия събеседването електронно писмо за благодарност. Това показва, че сте признателни и оценявате предоставената ви възможност.

Следете напредъка

Процедурите за наемане на служители в големи компании са продължителни, затова се въоръжете с търпение. Това не означава да не потвърждавате от време на време интереса си към длъжността.

Надяваме се, че тези съвети са ви били полезни и ви желаем успех в търсенето!

 

Връзки по темата:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.