Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия25 ноември 2022Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как деликатно да предаваме отрицателни отзиви на служителите

Предаването на отрицателни отзиви не е лесна задача, но то е важна част от управлението на служителите и всъщност може да укрепи вашите отношения, ако бъде осъществено по правилния начин. Прочетете, за да разберете как можете да постигнете това.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Проявете уважение

Винаги давайте отрицателни отзиви в поверителен разговор, запазете спокойствие и имайте състрадание. Изслушайте активно гледната точка на вашите служители и обмислете задълбочено казаното от тях, отделете време внимателно да обмислите отговорите си, преди да ги изкажете. По този начин те не само ще приемат вашите забележки по-лесно, но и ще могат да израснат в личното си развитие, тъй като те ще се чувстват в състояние да поемат нови предизвикателства в бъдеще, без да се страхуват да не се изложат и конфронтират.

Бъдете преки и открити, но не и сурови

Въпреки че може да ви изглежда по-лесно да смекчите удара и да дадете положителна оценка, това не води до добри резултати в дългосрочен план. Вместо това вашите служители ще получат погрешно впечатление за своята работа, което ще доведе до объркване и евентуално огорчение, когато положителните ви коментари не са отразени в техните атестации или кариерно израстване. За да избегнете това, давайте конкретни коментари, специфични за определени видове поведение или резултати в работата. Не правете генерализирани изявления или общи преценки относно способностите или намеренията на служителите, тъй като това би могло да ги накара да се чувстват лично засегнати.

Изберете подходящия момент

Представяйте отрицателната обратна информация в подходящия момент. Това означава, че има възможност вашите служители да предприемат незабавни действия, за да адаптират подхода си и да избегнат допълнителни проблеми. Освен това, ако се забавите твърде дълго, въздействието на коментарите ви може да намалее, тъй като служителите ви може да се почувстват несправедливо и неочаквано притиснати до стената и да се откъснат от задачите, по които работят в момента.

Набелязване на решения и определяне на реалистични цели

За да се уверите, че обратната информация е конструктивна, а не само критична, помогнете на служителите да намерят решения на проблемите, които повдигате, и да си поставят реалистични и конкретни цели за подобрение в бъдеще. Пояснете защо тези промени са важни и как те ще допринесат за подобряване на цялостната им работа. Освен това не забравяйте да определите дата за проследяване на напредъка. Това не само ще помогне да се осигури непрекъснато подобрение на резултатите на вашите служители, но и ще почувстват, че вие инвестирате в професионалното им развитие.

Искате още съвети за постигане на удовлетвореност сред служителите? Разгледайте нашата статия„Как да бъдете отличен работодател“.

 

Връзки по темата:

Как да бъдете отличен работодател

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни местана EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.