Skip to main content
EURES
Nyhetsartikel4 december 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så förbereder du din utlandsflytt

Att flytta utomlands för att jobba kan vara bra för din karriär, men det kan också kännas lite skrämmande. Du har bestämt dig och tackat ja till jobbet, men det är inte läge att stanna upp och njuta av stunden. En hel del planering återstår och Eures finns här för din skull.

How to prepare for your move abroad
EURES

Reserestriktioner på grund av covid-19

Innan du planerar din resa måste du kontrollera om landet du befinner dig i och landet du ska resa till tillåter internationella resor. Tala om för din arbetsgivare om du känner dig orolig inför att resa utomlands. De kanske råder dig att arbeta hemifrån till dess att restriktionerna hävs. Den mest aktuella informationen om resor inom Europa finns på Re-open EU.

Visum, pass och arbetstillstånd

EU garanterar fri rörlighet för sina medborgare, vilket innebär att EU-medborgare kan välja att leva och arbeta i vilken medlemsstat eller vilket land som helst inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (Island, Liechtenstein och Norge). Vissa begränsningar kan dock gälla för medborgare i Kroatien och icke EU-medborgare, så kontrollera vilka krav som värdlandet ställer.

Glöm inte att kontrollera vilken typ av id-handling som krävs för din resa. Du kan behöva ett internationellt pass, ett visum eller bara ett id-kort – allt beror på varifrån du kommer och vart du ska åka. Ditt resedokument måste dessutom vara giltigt minst sex månader framåt.

Om du är brittisk medborgare eller funderar på att flytta till Storbritannien, titta på de här frågorna och svaren om EU-medborgares och brittiska medborgares rättigheter och läs informationen och vägledningen från den brittiska regeringen om brexit.

Socialförsäkringsnummer

I vissa länder måste du få ett socialförsäkringsnummer eller registrera din vistelse hos de lokala myndigheterna. Det kan vara viktigt för att få ta del av grundläggande tjänster såsom sjukvård och kan krävas enligt lag för att få arbeta. Vissa länder tillåter att du gör detta i förväg.

Om du är EU-medborgare kan du få ett europeiskt sjukförsäkringskort gratis. Med det kan du känna dig lugn när det gäller sjukvård till dess att du har fått alla papper i ordning.

Boende

Med internet är det idag enkelt att hitta och lösa boende på distans. Sök på nätet efter de mest populära bostadssajterna i ditt värdland. Det kanske inte blir det perfekta boendet, men det viktigaste är att du har någonstans att ta vägen när du kommer fram. När du väl är på plats kan du alltid leta efter ett bättre boende.

Se alltid upp för bedrägerier och kom ihåg att vara försiktig med hyresvärdar som ber dig skicka pengar i förväg via Western Union eller MoneyGram.

Språk

Runt om i Europa går det ofta att klara sig med engelska, men det finns också många europeiska länder där det inte räcker med engelska. Vissa länder erbjuder språkkurser gratis eller till rimligt pris för utländska medborgare, vilka du kan söka i förväg, men du kan också börja lära dig språket hemifrån med någon av de många gratisverktygen för språkinlärning som finns på nätet.

Bank

Att öppna ett bankkonto kanske inte är det mest spännande som finns, men det är viktigt om du ska börja jobba utomlands. I vissa länder kan det vara svårare att öppna ett bankkonto än att få ett socialförsäkringsnummer, så ta noga reda på vilka dokument du behöver. Det kan finnas banker eller särskilda kontotyper som rekommenderas för utländska medborgare.

Besparingar

Det uppstår en hel del kostnader när man ska flytta utomlands – från resekostnader till krav på att betala minst en månadshyra och en depositionsavgift i förskott. Du kanske också måste köpa andra saker såsom sängkläder eller till och med möbler. På många jobb måste du vänta upp till en månad eller mer på din första lön, så ta reda på när lönen kommer att betalas ut och ha tillräckligt mycket pengar sparade så att du klarar dig till dess.

Om du har frågor om att flytta utomlands för att jobba, gå till Eures sida Leva och arbeta och tveka inte att kontakta din nationella Euresrådgivare för att få hjälp.

 

Länkar:

Övergångsperiod för brexit

Europeiska sjukförsäkringskortet

Med hjälp av gratisverktyg för språkinlärning kan du höja din kompetens hemifrån

Fri rörlighet för EU-medborgare

Leva och arbeta

Frågor och svar – EU-medborgares och brittiska medborgares rättigheter enligt utträdesavtalet

Re-open EU

Söka efter Euresrådgivare

Arbetstillstånd

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Råd och tipsUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.