Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel4. december 2020Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Sådan forbereder du dig på at flytte til udlandet

Det kan være fantastisk for din karriere at flytte til udlandet, men det kan være en overvældende oplevelse. Du har besluttet dig og har accepteret jobbet, men nu er det, at du skal holde tungen lige i munden. Du har stadig en del planlægning foran dig, og Eures er her for at hjælpe dig.

How to prepare for your move abroad
EURES

Covid-19 og rejsebegrænsninger

Før du planlægger din rejse, skal du undersøge, om dit hjemland og destinationslandet tillader internationale rejser. Fortæl din arbejdsgiver, hvis du har betænkeligheder ved at rejse til udlandet. De kan tilråde dig at arbejde hjemmefra, indtil begrænsningerne ophæves. Du kan besøge platformen Re-open EU for at få den seneste information om rejseaktivitet inden for Europa.

Visa, pas og arbejdstilladelse

EU garanterer fri bevægelighed for sine borgere, og det betyder, at EU-borgere kan vælge at bo og arbejde i enhver EU-medlemsstat eller et land i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (Island, Liechtenstein og Norge). Dog gælder visse begrænsninger for kroatiske statsborgere samt tredjelandsstatsborgere, så husk at undersøge værtslandets krav.

Husk at undersøge, hvilken type ID, du har brug for til rejsen — måske har du brug for et internationalt pas, et visa eller bare et ID-kort — det afhænger af, hvor du er fra, og hvor du skal hen. Dine rejsedokumenter skal også være gyldige i mindst seks måneder.

Hvis du er statsborger i Det Forenede Kongerige, eller du overvejer at flytte dertil, skal du sørge for, at du har læst disse spørgsmål og svar om rettigheder for EU-borgere og borgere i Det Forenede Kongerige, og du bør også læse den britiske regerings information og vejledning vedrørende Brexit.

Socialsikringsnummer

I nogle lande skal du have et socialsikringsnummer eller registrere dit ophold hos de lokale myndigheder. Det kan være vigtigt for at få adgang til væsentlige tjenesteydelser, som lægehjælp, og det kan være et lovkrav i forbindelse med dit arbejde. I nogle lande kan du gøre dette på forhånd.

Hvis du er EU-borger, kan du måske få et gratis europæisk sygesikringskort. Det giver dig lidt ro i sindet, når det gælder lægehjælp, indtil du får styr på dine dokumenter.

Boligforhold

I dag er det nemt at finde og få styr på boligforhold ved hjælp af internettet, selvom du sidder i et andet land. Du kan søge online for at se, hvad der er de mest populære bolighjemmesider i værtslandet. Måske finder du ikke det perfekte sted først, men det vigtigste er at have et sted, når du ankommer. Når du har fundet dig til rette, kan du altid lede efter noget bedre.

Hold altid øje med fupnumre, og husk — vær forsigtig med udlejere, der beder dig om at sende penge på forhånd med Western Union eller MoneyGram.

Sprog

Du kan klare dig med engelsk mange steder i Europa, men der er også mange europæiske lande, hvor engelsk ikke er nok. Nogle lande tilbyder gratis eller overkommelig sprogundervisning til udstationerede, og det kan du finde ud af på forhånd, men du kan også gå i gang med at lære sproget hjemmefra med et af de mange gratis værktøjer til sprogindlæring, der findes online.

Bank

Det er måske ikke det mest spændende i verden at få styr på sin bankkonto, men det er vigtigt, når du skal begynde at arbejde i udlandet. I nogle lande kan det være mere svært at åbne en bankkonto end at få et socialsikringsnummer, så undersøg på forhånd, hvilke typer af dokumenter du får brug for. Nogle banker eller kontotyper kan måske anbefales til emigranter.

Opsparing

Der kan være mange omkostninger forbundet med at flytte til udlandet — lige fra rejseudgifter til at skulle betale for mindst en måneds husleje og depositum på forhånd. Du skal måske også købe andre ting som sengetøj eller ovenikøbet møbler. I mange job skal du måske vente en måned eller mere, før du modtager din første løn, så vær sikker på, at du ved, hvornår du får løn, og spar nok op, så du er dækket ind.

Hvis du har spørgsmål om at flytte til udlandet for at arbejde, så kan du læse Eures' afsnit om Leve- og arbejdsvilkår, og tøv ikke med at kontakte din nationale Euresvejleder for at få hjælp.

 

Relevante links:

Brexitovergangsperioden

Det europæiske sygesikringskort

Få nye færdigheder hjemmefra med gratis værktøjer til sprogindlæring

Fri bevægelighed — EU-borgere

Leve- og arbejdsvilkår

Questions and Answers — the rights of EU and UK citizens, as outlined in the Withdrawal Agreement

Re-open EU

Søg efter Euresvejledere

Arbejdstilladelse

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Emner
  • Råd og tips
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.