Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak21 kolovoz 2020Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako sastaviti životopis za traženje posla nakon pandemije bolesti COVID-19

U svijetu koji se oporavlja od pandemije bolesti COVID-19 poslodavci će pri zapošljavanju novih kandidata tražiti određene vještine. Kada sljedeći put budete uređivali svoj životopis u potrazi za poslom, obratite pozornost na naših pet najvažnijih savjeta koji će vam pomoći da se istaknete.

How to prepare your CV for a job search after COVID-19
EURES

Uključite razne digitalne vještine

Što više digitalnih vještina navedete, to bolje! Poduzeća iz cijelog svijeta gotovo su preko noći prešla na rad na daljinu u nastojanju da zaštite svoje zaposlenike od bolesti COVID-19. Više nego ikad prije morala su se osloniti na tehnološka rješenja i to se vjerojatno neće promijeniti nakon pandemije. Što više digitalnih vještina imate, to je veća vjerojatnost da ćete biti uspješni u potrazi za poslom. Poslodavcima će biti važno iskustvo u radu s novim internetskim alatima, ali i onim uobičajenima kao što je paket Microsoft 365. Pobrinite se da naučite kako dijeliti zaslon i upoznajte se s popularnim internetskim alatima za suradnju kao što su Microsoft Teams i Zoom.

Naglasite svoju fleksibilnost

Kako bi opstala u vrijeme pandemije, poduzeća su morala biti fleksibilna. Stoga su u vrlo kratkom vremenu počela primjenjivati nove načine rada. Neka su poduzeća prestala proizvoditi svoje uobičajene proizvode i počela proizvoditi nešto drugo kako bi odgovorila na potražnju, na primjer maske za lice i sredstva za dezinfekciju ruku. Ta im je fleksibilnost omogućila da izvršavaju svoje financijske obveze. Budući da su se mnoga poduzeća morala promijeniti, tražit će osobe koje se po potrebi mogu prilagoditi. Bit će im potrebni zaposlenici koji mogu naučiti nove vještine, prevladati izazove i prihvatiti različita radna okruženja.

Pokažite da znate dobro komunicirati

S obzirom na to da rad na daljinu postaje sve popularniji, komunikacija se sve rjeđe odvija uživo. Pojavom sve većeg broja mogućnosti za fleksibilan rad dobre komunikacijske vještine postale su ključne. Važno je pokazati izvrsne komunikacijske vještine u svakoj fazi postupka prijave, počevši od životopisa. Svoje vještine i kvalitete trebali biste prikazati jasno i profesionalno. Vaš životopis najbolje je mjesto za navođenje komunikacijskih sredstava kojima se služite, uključujući internetske alate. Ako imate iskustva s upotrebom internetskih alata za komunikaciju, svakako to istaknite.

Pokažite emocionalnu inteligenciju

S obzirom na to da sve više ljudi radi na daljinu, emocionalna inteligencija postaje sve važnija. Kada niste u uredu i kada ste daleko od svojih kolega, morate biti sposobni nositi se sa svojim emocijama te se morate znati motivirati (ponekad ne samo sebe, već i druge osobe). Pokažite da znate izgraditi odnose i pružati potporu svojem timu kada radite na daljinu jer je riječ o osobinama koje su poslodavcima vrlo važne.

Dokažite da znate kritički razmišljati

Pandemija bolesti COVID-19 pokazala nam je da je kritičko razmišljanje ključna vještina. U neizvjesnim se vremenima više puta pokazalo da su osobe koje znaju kritički razmišljati vrijedni zaposlenici jer znaju pronaći rješenja za neočekivane probleme. Važno je ne paničariti i pobrinuti se da se donose racionalne odluke čak i u neplaniranim situacijama.

To je bilo naših pet najvažnijih savjeta za uređivanje životopisa i traženje posla nakon pandemije bolesti COVID-19. Više korisnih savjeta o radu na daljinu možete pronaći u našem članku Kako biti produktivni ako radite od kuće.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za poslovnu mobilnost.

 

Korisne poveznice:

Microsoft 365

Microsoft Teams

Zoom

Kako biti produktivni ako radite od kuće

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
SavjetiDani posla/događajiMladost
Povezani odjeljak(i)
Pomoć i podrška
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.